home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Írók nyomában
Kartali Róbert
2023.09.06.
LXXVIII. évf. 36. szám
Írók nyomában

ĺrók, akik nálunk jártak — visszatekintés címmel nyílt kedden kiállítás Szabadka város napja alkalmából a Szabadkai Városi Könyvtár katalógustermében. A rendezvény része a Helytörténeti Esték programsorozatnak is, melyet a könyvtár az idén indított a Raichle J. Ferenc tervezte épületbe való beköltözésének 70., jubiláris éve alkalmából.

Jeles hazai és külföldi írókról emlékeztek meg a könyvtárban. A résztvevőket Kozma Adrienn, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatónője köszöntötte, a megnyitón részt vett Kabók Erika, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja, valamint Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet megbízott igazgatója. A könyvtár gazdag helyismereti állományából összeválogatott tárlat anyagát részletesen a kiállítás szerzője, Bognár Irén főkönyvtáros ismertette.

— A könyvtár történetét bemutató kiállítás a háború utáni időszaktól kezdődik, és az első bemutatott időszak 1946 utáni, amikor a nagy lendülettel megindult, államilag támogatott rendezvényekkel szervezetten egész városok — Zágráb, Belgrád, Újvidék, Kragujevac, Pristina, továbbá Koszovó és Macedónia —írói kollektív érkeztek vendégségbe Szabadkára a könyvtárba, majd a szabadkaiak is mentek vendégségbe hozzájuk. Ezek az irodalmi karavánok állandósultak a ’70-es és a ’80-as években, egyúttal 1958-ban a könyvtár berkeiben az Életjel is megkezdte tevékenységét az élőújsággal. A legtöbb vajdasági magyar író megfordult itt. Meg kell említeni a szabad líceumot, mely során a ’90-es években nagyon sok író fordult itt meg, ezekről a találkozókról is sok fénykép lett kiállítva.

Ki lett emelve Vajda Gábor, Lászlóffy Aladár, továbbá az életjelesek közül Dévavári Zoltán, Urbán János, Galamb János és Burkus Valéria. Az akkori Munkásegyetem berkeiben működő Nyitott Könyv eseménysorozatot is bemutatták, mivel ezeket a rendezvényeket a könyvtárral karöltve szervezték, így akkoriban ennek köszönhetően is sok író fordult meg az intézményben. Ezeknek az eseményeknek Pera Vukov volt a házigazdája, de meg kell említeni Radomir Konstantinović nevét is. A magyar írók közül a könyvtárban megfordult többek között Esterházy Péter, Faludy György és Konrád György is.

Az est folytatásaként Fleisz Rita főkönyvtáros Szabadka városának művelődési hagyatéka Lovas Ildikó ars poeticájában című előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

A kiállításhoz kapcsolódva a könyvtár Szabadka város gyöngyszeme címmel esszépályázatot hirdetett középiskolások számára, melyre olyan alkotásokat várnak, amelyek kapcsolódnak a könyvtárhoz fűződő személyes élményhez — jelentette be a rendezvényen Kozma Adrienn. Az intézmény igazgatónője a pályázatról elmondta, hogy az épület irodalomban betöltött jelentőségéről, valamint a könyvtár történelméhez kapcsolódó ismertetést írhatnak a pályázók. Az elkészült munkákat október 6-áig adhatják le, a hivatalos díjátadó ünnepség várható időpontja pedig október 10-én lesz a Szabadkai Városi Könyvtár születésnapi műsora keretében. Az esszépályázattal kapcsolatos bővebb tájékoztatás megtalálható a könyvtár hivatalos Facebook-oldalán és honlapján is.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..