home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Évfolyamelsők
Kónya-Kovács Otília
2024.07.23.
LXXIX. évf. 29. szám
Évfolyamelsők

A nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolában az évfolyam diákja Nagy Martina, a szentmihályi kihelyezett tagozat tanulója lett, a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában pedig ifjabb Juhász Béla nyerte el ezt a címet.

Nagy Martina nagyon tehetséges lány, a legjobbnak bizonyult számtalan versenyen, és mint vallja, az utóbbi négy évben sok megmérettetésen vett részt.

— Megdolgoztam azért az elismerésért, hogy az évfolyam diákja legyek. A nyolcadik osztály végén, amikor megkaptam ezt a kitüntetést, nagyon boldog voltam, hogy az, amivel négy évig foglalkoztam, végre kifizetődött, és látszik a sok munkának az eredménye.


Nagy Martina

* Melyik tantárgy a szíved csücske, és melyekből vagy a legeslegjobb?

— A matematika áll hozzám legközelebb, elsős korom óta jártam versenyekre, de felsőben a magyar nyelvet is megszerettem, a grammatikát, és rengeteget olvasok is, de ugyanúgy a földrajzot is megkedveltem. Az utóbbi volt a választott tantárgyam is a kisérettségin. Szeretem a nyelveket is, a magyar mellett az angolt és a szerbet. Szerintem matematikából van a legtöbb oklevelem. Különféle magyarországi versenyeken szerepeltem sikeresen, mint amilyen a Zrínyi Ilona-, a Fekete Mihály- vagy a Kalmár László-verseny. Az utóbbinál harmadikban eljutottam Budapestre is. Magyar nyelvből pedig az idén az országos megmérettetésen lettem harmadik. Földrajzból, fizikából, kémiából is voltam községin és körzetin, szerb nyelvből viszont az országos versenyig jutottam el.

* Úgy tudom, első díjban részesültél a szerb mint nem anyanyelv tantárgyból.

— Igen. A tanárnő nagyon sokat segített, hogy mire figyeljek, de szerintem könnyűek voltak a feladatok. Egy helyen hibáztam, azt is tudom, hol. Használom a nyelvet, meg szerbül is szoktam olvasni — mesélte Martina.

 

Ifjabb Juhász Béla elmondta, rengeteg munka áll amögött, hogy a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában az évfolyam diákja lett.

— Elsős korom óta sokat tanultam. A szüleim rengeteget foglalkoztak velem, a tanító nénijeim is, főleg a matekot szerettem. Felsőben sajnos közbejött a járvány, online voltak az órák, de ez nem gátolt meg abban, hogy az évfolyam diákja legyek. Hatodikban elkezdtem komolyabban versenyezni. Hetedikben már fizikából, kémiából is szép eredményekkel büszkélkedhettem. Ezeket a tantárgyakat nagyon meg is szerettem. Majd jött a biológia, földrajz, és idővel a többi tantárgyból is értem el eredményeket, például magyar nyelvből. Ezt a jó tanáraimnak köszönhetem, akik sokat segítettek nekem, és nyolcadikban sikerült első helyet szereznem matematikából a körzeti versenyen. Amikor az országos versenyekre is kijutottam magyar nyelvből, nagyjából el is dőlt, hogy én leszek az évfolyam diákja. Az osztályomban meg az évfolyamomon sem volt konkurenciám. De én ettől még folytattam, és nagyon sok munkát tettem bele.


Juhász Béla

* Nálad a matematika van az első helyen?

— Hát igen, ez a kedvenc tantárgyam, meg ezzel szeretnék foglalkozni a jövőben is. Egy kicsit a hobbim is, meg nagytatám is sokat foglalkozik velem matekból, és nagyon megszerettem. Útközben a kémiát meg a fizikát szintén megkedveltem. Összesen nyolc elismerő oklevelet vehettem át a tanév végén.

A két fiatal azt is elmondta, nem igazán tudtak dönteni. Mindkettejüket felvették a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumba, de az is megeshet, hogy Martina marad a Nagybecskereki Gimnáziumban, Bélának pedig egy kicsit Szeged felé húz a szíve, speciális matematikatagozatra menne.

Mindkettejüknek sok sikert kívánunk a tanulmányaik folytatásához!

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..