home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
<cim>Mit szól az új közlekedési törvényhez?
(T. T., tv)
2009.12.16.
LXIV. évf. 50. szám

Szerbiában évente 60 000 közúti baleset történik, hozzávetőlegesen 1000-en meghalnak, 15 000-18 000 személy pedig megsérül. Ez tízszer több, mint például Nagy-Britanniában. A balesetek legnagyobb százaléka gyorshajtás miatt következik be. A statisztika szerint, ha csak egy kilométerrel csökkentjük i...

Szerbiában évente 60 000 közúti baleset történik, hozzávetőlegesen 1000-en meghalnak, 15 000-18 000 személy pedig megsérül. Ez tízszer több, mint például Nagy-Britanniában. A balesetek legnagyobb százaléka gyorshajtás miatt következik be. A statisztika szerint, ha csak egy kilométerrel csökkentjük is a sebességet, a baleset veszélye máris 4-5 százalékkal csökken. A halálos kimenetelű balesetek 60 százaléka elkerülhető lenne, ha a gépkocsivezetők nem haladnának a megengedettnél vagy a biztonságosnál gyorsabban. Az évente keletkezett anyagi kár eléri a szerbiai nemzeti jövedelem két százalékát. Az új törvény kötelezően börtönbüntetéssel sújtja a lakott területen való gyorshajtást, de azt is, ha valaki a lakott településen kívül túllépi az óránkénti nyolcvan kilométeres sebességet, azt, aki jogosítvány nélkül vezet vagy éjszaka nem kapcsolja be a az autó fényszóróját.
A szerbiai parlament május 29-én elfogadta az új közlekedési törvényt, és azt december 10-én léptette életbe. Az országban a közlekedési szabályokat szelektíven vagy egyáltalán nem tartották tiszteletben. Az új közlekedésrendészeti szabályzat az általános közlekedési morált kívánja jobbá tenni, és véget vetni a balkáni lazaságnak. A közlekedésbiztonsági törvény értelmében börtönbe is zárhatják azt a vezetőt, aki lakott területen 50 kilométeres sebességgel, vagyis bármennyivel gyorsabban halad a megengedettnél.
PÁL Attila bácsgyulafalvi (telecskai) villanyszerelő:
Fogom a fejem az új közlekedési törvénytől. Tulajdonképpen mindennel egyetértek, de az a mód, ahogy életbe léptették az új rendszabályt, egyszerűen érthetetlen a számomra. A lakosságot, a sofőröket semmiről sem informálták. Úgy vélem, hogy legalább 6-7 hónappal korábban már ismertetniük kellett volna a törvényt, és így a polgárok fokozatosan alkalmazkodhattak volna hozzá. Most az történik majd, hogy a rendőrség egy halom büntetést oszt ki. Például nem világos számomra, hogy milyen elsősegélydobozt kell beszerezni, mert állítólag a régi már nem jó. Azt sem értem, hogy vajon most akkor kell-e a tűzoltókészülék az autóba vagy nem. A tompított fény használatáról is eltérnek a vélemények. A káoszt leginkább a média okozza, hiszen egyszer azt állítja, hogy nappal lakott területen is használni kell, máskor pedig azt, hogy csak lakott területen kívül. Teljes a zűrzavar a törvény alkalmazása körül. Megnyugtató azonban, hogy az új szabályozás által a négykerekű mozgó koporsók eltűnnek majd az utakról.
SZARAPKA Rudolf ludasi gépjárművezető:
- A régi törvény sem volt rossz, elsősorban a betartatása ütközött nehézségekbe. åszintén szólva a régi törvény egyes rendelkezéseit nem nagyon tartották be a gépjárművezetők, elsősorban a sebességkorlátozásra vonatkozókat. A balesetek minden bizonnyal csökkennek majd az új törvénynek hála, de azért túlkapások is előfordulnak benne. Egyes pontjait (pl. a kistraktorokra kötelezővé tett fülkék) túl szigorúnak tartom, de van még néhány előírás, amit talán nem kellene kötelezővé tenni. Véleményem szerint sokkal kevesebb autó lesz forgalomban, ugyanis sokan a hibás járművüket nem merik majd használni, valamint a megszigorított vizsgafeltételek és a cseppet sem olcsó árak miatt sokkal nehezebben jutnak az emberek gépjárművezetői engedélyhez. Leszögezhetjük, hogy akinek van pénze, az autózik, akinek nincs, az nem.
HEVESI Margit nagybecskereki háziasszony:
- Hallottam az új közlekedésbiztonsági törvényről, s támogatom is, bár véleményem szerint azért az illetékesek néhány dologban alaposan túllőttek a célon. A kistraktorokat ezentúl kabinnal kell ellátni, ami pluszköltséget jelent a termelőknek. Kérdezem én, hogy az alacsony felvásárlási árak ismeretében, amikor az átadott terményért még alig kapták meg a termelők a járandóságukat, honnan teremtsenek erre elő pénzt? A törvény által a rendőrök elég széles hatáskörhöz jutnak, hiszen a többnyire elöregedett személygépkocsikkal közlekedő polgárokat kényük-kedvük szerint büntethetik. Ha büntetni akarnak, akkor bizony találnak is rá okot. Úgy hallottam, hogy az autókra matricát is fel kell helyezni, mely segítségével a rendőrök anélkül is ellenőrizhetik, hogy az autó be van-e jegyezve, hogy megállítanák a vezetőjét. Az egészben az az érdekes, hogy ilyen matricát sehol nem lehet kapni. Ez is Szerbia. S még mi akarunk az Európai Unió tagjává válni...
LÁSZLÓ Dávid hajdújárási lakatos:
- Az új közlekedésbiztonsági törvény az állam újabb ügyes mesterkedése, hogy az amúgy is elszegényedett polgároktól még több pénzt csikarjon ki. A törvény meghozatalakor arra is gondolniuk kellett volna, hogy sokan képtelenek lesznek kifizetni a horribilis összegű büntetéseket. Rendben, alkalmazzák a törvényt, de akkor emeljék fel a fizetések összegét is. Az államnak inkább azzal kellene foglalkoznia, hogy végre szolgáltassa már ki a hágai törvényszék által körözött Ratko Mladićot és Goran Hadžićot semmint, hogy lenyúzza az elszegényedett népéről a bőrt. S még ők nevezik magukat polgárbarát kormánynak... Az ország gazdasági állapotát és az emberek anyagi helyzetét ismerve várni kellett volna még a törvény meghozatalával. Kétlem, hogy a közlekedés biztonságosabbá válik. Aki eddig is betartotta a szabályokat, az ezúttal is betartja, esetleg apróbb, de nem végzetes kimenetelű figyelmetlenségek miatt (például az 50 km-es óránkénti sebesség minimális túllépése) fizethet jó kis összeget. Arra viszont nagyon kíváncsi lennék, hogy a méregdrága, minden bizonnyal ,,becsületes” munkával megszerzett terepjárók tulajdonosaihoz hogyan viszonyulnak az egyenruhások? Mert ugye a törvénynek mindenkire egyformán kellene vonatkoznia. Szőrszálhasogatásnak tartom, hogy ezernyi, egyáltalán nem olcsó kacatot kell beszerezni a járműhöz, s nagy részük még nem kapható az üzletekben. Persze, az új közlekedésbiztonsági törvénynek vannak pozitívumai is, de a logikátlan, az emberek életét megkeserítő hátrányai mellett a jó dolgok eltörpülnek.
KOVÁCS Dániel palicsi egyetemista:
- Nem félek az új pontrendszertől, mivel eddig sem akadt gondom a közlekedési rendőrséggel, s úgy vélem, ezután is maradéktalanul betartom a közlekedési szabályokat. Örülök az új törvénynek, hiszen általa talán csökken majd a balesetek és a halálesetek száma, de attól tartok, hogy némelyeket még a szigorú büntetések sem rettentenek vissza a szabálytalankodástól. Főleg a diszkóból hazamenet, alkoholos állapotban történő esztelen autóversenyekre gondolok. Remélem, hogy az új törvénynek meglesz a kívánt hatása, nemcsak a kisember zsebének a kiforgatásában.
FODOR László szabadkai kereskedő:
- Teljes mértékben helyeslem az új közlekedési törvényt, általa a sofőrök remélhetőleg még óvatosabban vezetnek majd, és a közlekedésre is jobban odafigyelnek. Az új szabályozással már csak azért is egyetértek, mert európai szabvány alapján készült, a Nyugaton is hasonló rendelkezések vannak hatályban. Személy szerit abban bízom, hogy az új rendelkezés által változik ez a mi balkáni vezetési stílusunk. A büntetések nem a mi pénztárcánkhoz vannak szabva, de remélhetőleg elrettentően hatnak majd a felelőtlenül száguldozókra.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..