home 2024. június 13., Antal napja
Online előfizetés
A médiaműveltség fejlesztése
Szakáll Laura
2024.05.18.
LXXIX.. évf. 20. szám
A médiaműveltség fejlesztése

A politikum és a sajtó is a közösségért dolgozik — hangzott el az I. Délvidéki Médiatalálkozón, melyet hagyományteremtő szándékkal szervezett meg a Magyar Nemzeti Tanács. A vajdasági magyar újságírók számára életre hívott szakmai összejövetel a tavaly elfogadott médiastratégiában is szerepel.

A kishegyesi Kátai Tanyán megtartott szakmai összejövetelen száz újságíró vett részt, akik az írott és az elektronikus sajtóban tevékenykednek. Elsőként Fremond Árpád szólt a résztvevőkhöz. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke hangsúlyozta, örül annak, hogy az oktatás és a kultúra mellett a tájékoztatásra is nagyobb fókuszt fordítanak.

Az írás és a nyelvhasználat területén is vannak éves konferenciáink, éves képzéseink, de talán az oktatás az, ami az MNT munkájának a nagy részét kitölti, valamint a kultúra is a mindennapjaink része. Lehet, hogy az elmúlt években a tájékoztatás kissé háttérbe szorult, de a Magyar Nemzeti Tanács jelenlegi vezetése tesz róla, hogy megfelelő figyelmet kapjon, hiszen ez az a négy terület, amelyben az MNT-nek vannak hatáskörei. Hagyományteremtő szándékkal hívtuk meg az újságírókat, hogy a politikai és szakmai előadások mellett az ismerkedésre és a szakmai kapcsolatok építésére is sor kerülhessen. Kisebbségi helyzetben a sajtónak nem csak a tájékoztatás a feladata, hiszen nyelvművelő, valamint identitáserősítő és -megőrző szerepe is van.

Ezután a jelenlévők két-két politikai és szakmai előadást hallhattak, melyeken a politikum és a sajtó kapcsolatáról, együttműködéséről, valamint a modern kor kihívásairól, a mesterséges intelligenciáról, a tudatos médiafogyasztásról és az álhírek kiszűréséről is szó esett.

Egyszerűbb volt újságírónak, illetve politikusnak lenni évtizedekkel ezelőtt, nem kellett a kommentekkel, az álhírekkel és a mesterséges intelligenciával foglalkozni. Minket, újságírókat és politikusokat sok minden összeköt — emelte ki dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Ki kell aknázni a technológiában rejlő lehetőségeket. Rengeteg múlik azon, hogy a politikusok és az újságírók ezt a valóságot milyen módon láttatják. Azt tapasztaljuk, rengetegszer el kell mondani valamit, hogy a polgárokhoz eljusson. Ebben van nekünk közös vállalásunk, mert úgy alakultak a dolgok itt Vajdaságban, hogy az egész közösségnek a boldogulása a mi feladatunk. Az, hogy a vajdasági magyarok mit fognak a világból érzékelni, mit kezelnek prioritásként, attól függ, mi mit mondunk, és abból mi jelenik meg a médiában. Ezért nagy a mi közös felelősségünk. Abban is közös a sorsunk, a vállalásunk, hogy a vajdasági magyar politikum feladata, hogy az írott és az elektronikus sajtó működéséhez a feltételeket megteremtse. Azt gondolom, ebben a Magyar Nemzeti Tanács élen jár. A köztársasági parlamentben minden mandátumban megpróbálják megvonni tőlünk a kulturális autonómiának a tájékoztatásra vonatkozó elemeit, de akkor kiállunk, és azt mondjuk, „nehogy már az közelebb legyen a sajtószabadsághoz, hogy a magyar médiumok ügyében a szerbek mondják meg, mi legyen, és nem a magyaroknak a legitim politikai képviselői”.

Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke a magyar közösséget érintő időszerű kérdésekről beszélt. Hangsúlyozta, fontos a vajdasági magyar szakmai szervezetek, közösségek együttműködése, illetve az ezt elősegítő összejövetelek megszervezése.

Nagyon fontos, hogy azt láthatjuk, a Magyar Nemzeti Tanács nemcsak stratégiákat gyárt, hanem meg is valósítja azokat. A mai nap ennek egy kiváló bizonyítéka. Az ilyen szakmai napok, együttműködések, kapcsolatépítések nagyon fontosak. A vállalkozói, az orvosi, az állatorvosi és sok más magyar közösség mellett most az újságírók magyar közössége is magasabb szintre emeli az együttműködést.

Dr. Kenyeres Attila Zoltán, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem adjunktusa az álhírekről és a médiamanipulációról tartott előadást. Rámutatott, a valósággal nem egyező információk terjesztése az emberiséggel egyidős. Fontos a médiaműveltség fejlesztése. A jelenkor egyik legnagyobb kihívásáról, a mesterséges intelligenciáról, a benne rejlő lehetőségekről és veszélyekről Malatenszki Dávid, a Studio Present szakértője beszélt. A program hivatalos részét kötetlen hangulatban eltöltött beszélgetés követte a Kátai Tanyán.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..