home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Álmok, vágyak és a realitás
(—)
2015.02.11.
LXX. évf. 6. szám

Szerb szempontból mindenképpen diplomáciai sikernek számított a hágai Nemzetközi Bíróságnak az a döntése, mely szerint a horvátországi háborúban nem történt népirtás. A jelen viszont ennél jóval prózaibb, mivel egészen biztosan több tízezren maradnak az idén és az elkövetkező években munka, megélhetés nélkül. Van azonban, akinek Szerbia még ebben a nehéz gazdasági helyzetben is kihívás. Čedomir Jovanović ugyanis már az átalakított kormányban látja magát, Tomislav Nikolić pedig még egy mandátumot szeretne elnökösködni. Közben Szerbia az idén további 5,8 milliárd euróval fog eladósodni...

Nincs bizonyíték a népirtásra

A hágai Nemzetközi Bíróság elutasította Horvátország és Szerbia követelését is az 1991 és 1995 közötti horvátországi háborúval kapcsolatban. Mindkét fél népirtással vádolta a másikat. Peter Tomka bírósági elnöklő az ítélet kihirdetése után azt mondta, azért született ilyen döntés, mert egyik fél sem tudta egyértelmű bizonyítékokkal alátámasztani a vádjait. A bíróság egyszersmind arra is rámutatott, hogy mindkét fél részéről volt szándék az erőszakos kitelepítésre, viszont egyik esetben sem az egyének fizikai megsemmisítése volt a végső cél. „A bíróság elutasítja Horvátország vádjait. A horvát fél nem tudta bizonyítani az eljárás során, hogy ebben az időszakban a másik fél arra tett volna kísérletet, hogy részben vagy teljesen megsemmisítse a háborús területen élő horvát nemzetiségű egyéneket” — nyilatkozta Tomka. A szerb viszonvádakkal kapcsolatban pedig azt hangsúlyozta, hogy ha esetleg sikerülne is bizonyítani az akkori horvát vezetőségnek a szerb lakosság kiűzésével kapcsolatos terveit, akkor sem lenne bizonyíték rá, hogy azok célja a szerb lakosság végső megsemmisítése volt. (Beta)

188 vállalatra kerül lakat

A Szerb Privatizációs Ügynökség nyilvánosságra hozta annak a 188 vállalatnak a névsorát, amelyet az elkövetkező időszakban be fognak zárni, mivel a meghirdetett magánosítás során egyetlen érdeklődő sem jelezte vételi szándékát. Olyan egykori nagy mamutvállalatokra kerül most végérvényesen lakat, mint az EI Niš elektronikai óriás, a szabácsi (šabaci) Zorka vegyipari komplexum, a piroti Május 1-je ruhagyár vagy például a szabadkai Solid cipőgyár. Szabadkán egyébként öt vállalatot fognak felszámolni. Ez több mint kétszáz munkahely megszűnését eredményezi. (Beta, subotica.com)

Évente 26 500 embert rúgnak ki a közszférából

A szerb kormány a fiskális stratégia értelmében az elkövetkező három évben évente 5 százalékkal fogja csökkenteni a közszférában dolgozók számát. Eszerint évente 26 500 ember marad munka nélkül. A pénzügyminisztérium honlapján közzétett számítások szerint ezzel a lépéssel a GDP 0,3 százalékát lehet majd megtakarítani minden esztendőben. (Tanjug)

Nikolić még egy mandátumot szeretne

Tomislav Nikolić szerb köztársasági elnök az RTS állami televíziónak adott interjújában kijelentette, hogy még egy mandátumot szeretne eltölteni az elnöki székben, hogy beteljesíthesse az ország jövőjével kapcsolatos vízióját, melyért annak idején síkraszállt, és még nem valósult meg teljesen. (RTS)

Čedo kiszorítaná a szocialistákat

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke úgy nyilatkozott a belgrádi sajtónak, hogy most van rá alkalom, hogy a kormányban a szocialisták helyére az LDP tagjai kerüljenek. Jovanović azt is megerősítette, hogy valóban személyesen találkozik és tárgyal Aleksandar Vučić szerb miniszterelnökkel. Arra a kérdésre, hogy mégis hogyan képzeli el a szocialisták helyének átvételét — mivel a pártja nem is került be a parlamentbe —, nem adott választ. Ivica Dačić, a szocialista párt elnöke minderre úgy reagált, hogy a kormányzati partnereket a legerősebb párt és a miniszterelnök, azaz Vučić választja ki, s a szocialisták az elmúlt időszakban korrektek és megbízhatóak voltak, ezért nem érti Jovanović felvetését. (Danas, Večernje novosti, Kurir)

Kétszázmillió dollár veszett kárba

Szerbia nem fogja tudni felhasználni a költségvetési hiány pótlására azt a kétszázmillió dollárnyi orosz hitelt, amelyről egyébként már két évvel ezelőtt megállapodtak. Az eredetileg ötszázmillió dolláros hitelről szóló egyezményt a két ország még 2013-ban írta alá, és Oroszország akkor rögtön át is utalt háromszáz milliót. A fennmaradt összegre a szerb költségvetésnek most nagy szüksége volna, de nem kerülhet sor az átutalásra, mert Szerbia még mindig nem egyezett meg a Világbankkal a készenléti hitelszerződésről, s a két évvel ezelőtti megállapodás sem az idei évre vonatkozik. Ezzel függ össze az a hír is, mely szerint a szerb állam az idén 5,8 milliárd eurónyi újabb adósságot tervez felvenni a költségvetési hiány fedezésére, illetve a régebbi kölcsönök törlesztésére. (Blic)

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..