home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
„Áll a malom, áll a vitorlája...”
Martinek Imre
2013.07.31.
LXVIII. évf. 31. szám
„Áll a malom, áll a vitorlája...”

Aratás ideje lévén, kiváltképp pedig múltvallató miliőben az országutak krónikásának figyelme egy fohász erejéig (jobb esetben csupán) a vitorláitól megfosztott szélmalmokra irányul.

Történetesen a trianoni döntéssel több részre szabdalt Bánságnak és Bácskának, vagyis a Tisza és a Duna folyók, illetve a meghúzott államhatárok közé eső részében. Arra a térségre, amelynek szegleteiben a legújabb kor ipara szinte megkövetelte ismét az ún. szélparkok építését. Divatosabb szóhasználattal élve: a megújuló energiaforrásokra való áttérést. Több évtizeddel a markáns, és sajnos még ma is tapasztalható tanyarombolások és hagyaték(el)pusztító műveletek után, amelyekből minden időben maga a SZÉL kerülhetett ki győztesen. Nemcsak ama bolond lukból fújó, hanem olykor-olykor a kedvező változások szele is, hogy szégyenlősen bár, de új alapokra helyeztesse szép emlékű eleink jövőbe látó elképzeléseit a pusztaság és a rónaság megtépázott vitorlájú építményeinek szomszédságában.

A melencei szélmalom egykoron és napjainkban
 
Gazdasági anziksz Erzsébetlakról
 
Korabeli fotográfia Torontál vármegyéből
 
Szélmalom Csúrog határában


 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..