home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Zentai diákok sikere a Kárpát-medencei hungarikum vetélkedőn
Tha
2023.03.13.
LXXVIII. évf. 10. szám
Zentai diákok sikere a Kárpát-medencei hungarikum vetélkedőn

A Kárpát-medencei hungarikum vetélkedő a Lakiteleki Népfőiskola, a Hungarikum Bizottság, a Magyar Országgyűlés, a Nemzeti Művelődési Intézet és az Agrárminisztérium közös szervezésében és támogatásával valósul meg. Az általános iskolák 7. és 8., valamint a középiskolák 1. és 2. osztályos tanulói a hungarikumok, kiemelet nemzeti értékek és a világörökség témában vetélkednek. A többfordulós versenyre a négy korosztályban összesen 452 csapat jelentkezett. 


Resócki Vázsonyi Csilla, Szarka Hanna, Tokodi Albert, Csáki Kata, Pavlović Surányi Emese és Kormányos Katona Gyöngyi

Az értékőrző megmérettetésre az általános iskolák 7. osztályos korcsoportjában 121 csapat nevezett be, közöttük a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola Piros Arany nevű csapata, melynek Csáki Kata, Szarka Hanna és Tokodi Albert volt a tagja. A döntőbe bejutott nyolc csapat közül egyetlen határon túliként a harmadik helyezést szerezték meg.

A gyerekek a két prezentációjukban a tiszai halászlevet, valamint Zenta népi és épített örökségét mutatták be. A csapat szakmai segítéséért köszönet illeti a Papuli vendéglőt, Nagy Abonyi Ágnest, a zentai Városi Múzeum néprajzosát és Reperger Miklós fényképészt, illetve a Petőfi Sándor Általános Iskolát a háttértámogatásért.

Szarka Hanna elmondta, az online forduló után a két prezentáció elkészítéséhez terepmunkára volt szükség. Jártak a városházán, a gimnáziumban, a múzeumban a halászathoz szükséges eszközöket és a fehér hímzéseket tanulmányozták, a Papuli vendéglőben halászlét főztek. Véleménye szerint az volt az egész folyamatban a legjobb, hogy másoknak is bemutathatták Zenta értékeit, mindazt, amit ők fontosnak tartanak a szülőhelyükön.


Pavlović Surányi Emese, Csáki Kata, Tokodi Albert, Szarka Hanna és Kormányos Katona Gyöngyi

Csáki Kata a hosszadalmas és nehéz felkészülésről mesélt, miután ugyanis bejutottak az elődöntőbe, foglalkozniuk kellett a hungarikumokkal, a világörökséggel és a nemzeti értékekkel. Ahhoz, hogy alapos tudást szerezzenek, sokat kellett tanulniuk.

Pavlović Surányi Emese, a kis csapat magyar nyelv és irodalom szakos tanárnője dicsérte a diákjai szorgalmát, lelkesedését és motiváltságát. Kiemelte, a tanulók maximálisan segítették egymást, és a lendületük őt is magával ragadta.  

Resócki Vázsonyi Csilla, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa, a szakmai zsűri egyik tagja rámutatott, a vetélkedő célja, amellett, hogy a fiatalok megismerjék a hungarikumokat és a nemzeti értékeket, hogy felfedezzék a saját régiójuk, környezetük helyi értékeit is. Hozzátette, a zentai csapatok nagy erőssége a prezentációk készítése, ami már a korábbi évek versenyein is bebizonyosodott, és ezúttal is a zentai hetedikesek mutatták be az egyik legkreatívabb, legfigyelemfelkeltőbb összeállítást.

Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet megbízott igazgatója, aki korábban magyar nyelv és irodalom szakos tanárként több csapatot készített fel erre a versenyre, hangsúlyozta, az intézet feladata a Vajdasági Magyar Értéktárnak a gondozása, és azt szeretnék, ha minél több fiatal ismerné meg azokat az értékeket, amelyek a magyarsághoz kötik őket, és hozzájárulnak az identitásuk erősítéséhez.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..