home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Vissza a török időkbe
Gyurkovics Virág
2012.11.21.
LXVII. évf. 47. szám
Vissza a török időkbe

Lezajlott a XVII. Kárpát-medencei Honismereti Verseny

Határtalan kreativitásukról, szorgalmas munkával elsajátított tudásukról tettek tanúbizonyságot azok az általános és középiskolás diákok, akik részt vettek az immár tizenhetedik alkalommal megrendezett versenyen, melynek szervezője hagyományosan az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete volt.
A rangadón, amelyre november 10-én Szabadkán, a Széchenyi István Általános Iskolában került sor, huszonnyolc csapat mérettetett meg Vajdaság egész területéről, Topolyáról, Szabadkáról, Bácskossuthfalváról, Adáról, Kispiacról, Horgosról, Bajsáról, Csantavérről, Bácskertesről, Doroszlóról, Temerinből, Magyarkanizsáról, Zentáról, valamint Érsekújvárról, Aradról és Szegedről.
A verseny címe: Várostromok Magyarországon a török időkben egyben annak témáját is jelölte. Az általános iskolások négyfős csapatai a 6., 7. és 8. osztályos tanulókból állt. Az első feladat során a várostromok, a végvári hősök, a XVI. századi fegyverek és az egri vár 1552-es védelmének témaköréből választhattak, és készíttettek (legalább ötoldalas) írásbeli munkát. Arról, hogy a tanultakat elméletben is sikerült elsajátítani, a következő feladat során győződhetett meg a zsűri: a csapatoknak a munkájukkal kapcsolatos villámkérdésekre kellett helyesen válaszolnia, és jó válasz esetén pontot is szereztek.
A második feladat teljesítéséhez a rajztanárt is segítségül hívhatták a gyerekek, hiszen ennek a feladatnak a megoldásában valóban a kreatív megközelítés érdemelte a legtöbb pontot. A diákoknak szabad kézzel kellett készíteniük egy posztert Török világ Magyarországon címmel, bemutatva a török ételeket, öltözékeket, fegyvereket, fürdőt, vagy a mindennapi élet történéseiből rajzolhattak részletet, és rövid bemutató erejéig el is magyarázhatták a hallgatóságnak.
A harmadik feladatnál ugyancsak a kreativitást díjazta a bírálóbizottság. A csapatok két feladat közül választhattak: várvédő esküt kellett tenniük, melyből a kor szelleme is kirajzolódott, vagy jellemezniük kellett egy, az ostrom idején az egri várban tartózkodó kitalált szereplőt az Egri csillagok c. regényből. A várvédő esküt ki lovagiasan, fél térdre ereszkedve, ki kardját a magasba emelve tette le. A kitalált szereplőknél pedig az öreg nénitől a török janicsárig mindenféle figurát megismerhetett a közönség.
A középiskolások feladatai hasonlóak voltak az általános iskolásokéihoz, de természetesen volt néhány nehezítő körülmény. Az írásbeli munka választható témakörei a többi közt: a nagy várháborúk éve 1552., végvári hősök az irodalomban, Tinódi Lantos Sebestyén élete és munkássága, a török hódoltság korabeli Magyarország. A diákoknak legkevesebb 10, legfeljebb 25 oldalas munkát kellett írniuk, és villámkérdésekre ugyancsak válaszolniuk kellett. A diákok színvonalas dolgozatát számos történelemtanár is megdicsérte, és akár az egyetemisták is megirigyelhették. Nem mellékesen ennek a dolgozatnak az elkészítésével a diákok elsajátíthatták azokat a formai követelményeket, amelyeknek a további tanulmányaik során nagy hasznát veszik majd.
A következő feladatban a középiskolásoknak Török világ Magyarországon címmel power point prezentációt kellett készíteniük, és legfeljebb 10 perces bemutató során elő is kellett adniuk. Itt már a kiállást, a magabiztosságot, az előadásmódot is figyelembe vette a zsűri, ezenkívül fontos volt, hogy az előadás ne felolvasás, hanem valódi bemutatás legyen, és a technikai munka csupán mankó a tényleges tartalom ismertetéséhez.
További két kreatív feladatot is meg kellett oldaniuk a középiskolás csapatoknak. Az egyik, akárcsak az általános iskolásoknak, egy várvédő eskü, illetve egy kitalált szereplőnek a jellemzése volt. A második pedig — ami a verseny helyszínén derült ki — egy török hadvezérnek a hódoltságról a szultánnak tartott beszámolója volt. Ezt a feladatot a gyerekeknek 15 perc alatt kellett megoldaniuk a helyszínen. Fogalmazásukhoz természetesen alaposan ismerniük kellett a korszakot és a nyelvezetet, hiszen ezeken a részleteken is pontot veszíthettek.
A verseny további érdekessége, hogy ez alkalommal harminckét történelemtanárt vonzott egy légtérbe, ezért már-már szakmai összejövetelnek számít. A munkák és villámkérdések, a poszterek, valamint a kreatív feladat elbírálására Sárosi Gabriellát, Solymosi Évát, Weiss Rudolfot és Csőke Mártát, Papp Korhecz Zsuzsanna művészettörténészt és Ágoston Pribilla Valéria magyartanárt kérték fel. A középiskolások zsűrijét a dr. Mészáros Zoltán levéltáros, történész, dr. Kasza Péter, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa, valamint Szedlár Erika történész összetételű bizottság alkotta.
Ami pedig az eredményeket illeti... Az általános iskolások közül negyedik helyen végzett a magyarkanizsai J. J. Zmaj Á. I. (Ürmény Anna, Maksó Simon, Búcsú Ákos, Vajagić Viola) Solymosi Éva felkészítésével; harmadik helyen szerepelt a szabadkai Széchenyi István Á. I. (Jagodić Bettina, Kunszt Zsaklina, Szenci Klaudia, Vicai Ivett) Herbut Hegedűs Anikó felkészítő tanár segítségével. A második helyen négyen osztoztak: a bácskertesi József Attila Á. I. (Csíkos Gergő, Sulc Dorcka, Kiss Mária, Séri Szabolcs) Janovics Anna osztályából, a szabadkai Október 10-e Á. I. (Bacsó Henrietta, Rencsényi Dolores, Némedi Emese, Szobonya Tamara) Ürge Lívia felkészítésével, a csantavéri Hunyadi János Á. I. (Ander Patrícia, Zabos Réka, Nagy Gergő, Mecserik Balázs) Agyánszki Máté segítségével, a kisoroszi Gligorije Popov Á. I. (Lackó Márta, Berta Krisztina, Ördög Lóránt, Berta Márta) Nagy Annamária tanárnő osztályából. Az általános iskolások első helyezettje a topolyai Csáki Lajos Á. I. tanulói (Holovity Helga, Kovács Némedi Ines, Tuvic Blanka, Váradi Ibolya) lettek Kotman Júlia tanárnő felkészítésével.
A középiskolások között két harmadik csapatot köszönthetünk: a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági K. I. (Kószó Tünde, Kubik Vanessa, Horváth Andrea) Dér András felkészítésével, valamint a topolyai Dositelj Obradović Gimnázium tanulói (Kiskároly Albert, Mengyán Albert, Soós Albert) Cvetanović Miomir tanár segítségével. Második helyezett lett a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium csapata (Szűcs Orsolya, Banjac Brigitta, Sándor Noémi) Pletikosić Pajo osztályából, első helyezett pedig a Zentai Gimnázium tanulói (Gulyás Márta, Joó Mónika, Tóth Kata) lettek Pataki Tibor felkészítésével.
A legjobb csapatok a hétvégén, november 16-án és 17-én jutalomkiránduláson vehettek részt. Az utazás az egri vár ostromának 460. évfordulója alkalmából ezúttal Egerbe szólt, hogy a tanultakat élőben is megcsodálhassák a versenyzők.
A rangadóról senki sem távozott üres kézzel. A gyerekek valamennyien emléklapot és valamilyen török finomságot, törökmézet kaptak a szervezőktől, hogy jövőre ismét lelkesen vállalják a megméretést.
A XVII. Kárpát-medencei Honismereti Versenyt a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Tanács és a szabadkai magyar főkonzulátus támogatta.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..