home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Videojáték-kupa Szabadkán
Kartali Róbert
2021.04.16.
LXXVI. évf. 15. szám
Videojáték-kupa Szabadkán

Gamepressive elnevezéssel szervezett e-sport-kupát Szabadkán a Logiscool Szerbia és a Green Army Ifjúsági Szervezet. A rendezvénysorozat a videojátékok szerelmeseinek az év során négy e-sport-eseményt kínál, melyek keretében az érdeklődők négy különböző videojátékban mérhetik össze tudásukat — első körben a FIFA21 labdarúgó-szimulációban versenyezhettek. A rendezvény hivatalos megnyitóját a Logiscool szabadkai iskolaközpontjában tartották meg.

A FIFA-bajnokságra 32 játékos jelentkezett, három nap alatt az összes hely betelt — emelte ki a rendezvény megnyitóján Káposzta Tamás. A Green Army Ifjúsági Szervezet elnöke elmondta, hogy a rendezvénysorozat keretében az idén még három esemény várható, különféle népszerű játékokkal, mint például a Fortnite vagy a League of Legends.

— A 2016 óta működő szervezet irányítását 2021 márciusában vettük át egy teljesen új csapattal és portfólióval. Célunk, hogy a térségben élő fiataloknak eseményeket szervezzünk, így merült fel az e-sport-bajnokság ötlete, és felkerestük a Logiscoolt, hogy közös szervezésben valósítsuk meg a rendezvénysorozatot.

A Logiscoolban a gyerekek videojátékok készítése által tanulják meg a programozást, ez pedig nagy népszerűségnek örvend a fiatalok körében — emelte ki Rózsa Zsombor, a Logiscool szerbiai igazgatója. Elmondása szerint régóta dédelgetett álmuk volt, hogy elindítsanak egy e-sport-bajnokságot, és miután felkereste őket a Green Army Ifjúsági Szervezet, tárt karokkal fogadták a kezdeményezést.

— Célunk, hogy az e-sportra való érdeklődést felébresszük, és Szabadkát is bekapcsoljuk ebbe a világba. Bízunk benne, hogy ennek folytatásaként néhány év múlva akár még a sportcsarnokot is meg tudjuk tölteni egy nagy volumenű e-sport-eseménnyel. A továbbiakban pedig egy e-sport-élményközpontnak az elindítását is tervezzük Szabadkán. Merész álmunk, hogy a közoktatásba oktatási programként bekerüljön az e-sport és a videojátékok fejlesztése, mert az elemzések szerint a videojátékok a gyerekek mintegy 110 képességét fejlesztik. Akiket beszippant a videojátékok világa, nem biztos, hogy jól tudnak teljesíteni a közoktatási programban, mert az a lexikális tudás halmozására épül, viszont a videojátékok által fejlődik a problémamegoldó képességük, a logikus gondolkodásuk, az ok-okozati összefüggések felismerése. Elképzelhető, hogy amikor a mai diákok felnőttként munkába állnak, akkor már sokkal inkább ezek a képességek fognak dominálni.

Rózsa Zsombor hozzátette még, hogy teret kell adni ezeknek a gyerekeknek, akik ebben találják meg önmagukat, és azt is meg kell nekik mutatni, hogyan tudnak eljutni a videojátéktól a programozásig, hogy később önmaguk is játékokat hozzanak létre, vagy világszínvonalon e-sportoljanak, képviselve a közösségüket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..