home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Életerős és szívós észak-bánáti szórványközösségek
Tóth Lívia
2024.05.08.
LXXIX. évf. 19. szám
Életerős és szívós észak-bánáti szórványközösségek

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke munkatársaival Törökkanizsa községbe látogatott. A kíséretében volt többek között Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és az MNT más munkatársai, a VMSZ több államtitkára és tartományi tisztségviselője. A küldöttséget Újhelyi Nándor, a VMSZ törökkanizsai listavezetője fogadta a munkatársaival.

A helyszínek megtekintése után dr. Pásztor Bálint nyilatkozott a sajtónak.   

— Olyan észak-bánáti településeken jártunk, amelyeknek a lakossága életerős és szívós. Nagyon pici települések ezek, ahol alig több mint száz vagy még kevesebb magyar él. Ennek ellenére határozott elképzelésekkel rendelkeznek, és komoly megvalósított projektumok vannak mögöttük, amelyek arról tanúskodnak, hogy ezek az emberek nem adják fel, és ezért minden tiszteletet megérdemelnek. Majdányon megnéztük a látogatóközpontot és azt az IPA-pályázatból készült épületet, amely, ha jogi értelemben nem is, de gyakorlatilag a helyieknek a múzeuma, és bizonyítja az ezeréves ittlétünket és annak az eredményeit. Nagyon fontos, hogy a köztársasági művelődésügyi minisztériumtól is tudtunk eszközöket biztosítani ennek az objektumnak a felépüléséhez. Oroszlámoson is megtalálták az ott élők a módját annak, hogy a helyi civil életnek legyen egy olyan tere, ahol a magyarok össze tudnak jönni, ez a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székháza. Törökkanizsán pedig a park, illetve az ott lévő kastélyok Vajdaságnak az egyik gyöngyszemét jelentik. A könyvtár, amely a Maldeghem nemesi család felújított kastélyában található, nagyon jó példája annak, hogy egy régi műemlék jellegű épületet hogyan lehet megőrizni, illetve olyan tartalommal megtölteni, ami a helyieknek a hasznára válik. Végül a Szent György római katolikus templomot is megnézhettük, amely csodálatos módon megújult az elmúlt években — foglalta össze a látogatást Pásztor Bálint.

Újhelyi Nándort, a VMSZ törökkanizsai listavezetőjét arról kérdeztük, miért éppen ezekre a helyszínekre irányították a jelenlévők figyelmét.

— Majdányon a látogatóközpont idegenforgalmi szempontból a legnagyobb horderejű beruházás, amely az elmúlt időszakban megvalósult, ugyanakkor a határ menti településeinknek a fejlődése szempontjából is nagyon fontos. Annál is inkább, mert pár évvel ezelőtt megnyílt a Rábé—Kübekháza határátkelő. A következő helyszín Oroszlámos volt, ahol szintén egy kisebb magyar közösség képviselőit látogattuk meg. A Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát hatalmas közösségi összefogásnak, valamint a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a Vajdasági Magyar Szövetségnek és anyaországi támogatásnak köszönhetően tudtuk megvásárolni. Az épületet folyamatosan újítjuk föl, és teret biztosítunk a művelődési egyesület szakcsoportjainak. Egyébként az egyesületbe nagyon sok gyerek jár, nemcsak Oroszlámosról, hanem Majdányról és Rábéról is. Törökkanizsán, az állami védelem alatt álló parkban vagyunk, ahol nagyon sok olyan műemlék és műemlék jellegű épület van, amely nemcsak a magyar közösség, hanem úgy általában véve a törökkanizsai közösség számára is fontos. A műemlékvédelem alatt álló könyvtár épületének tavaly nyáron beázott és megrongálódott a tetőszerkezete és a homlokzata. Ez lett felújítva tartományi források segítségével, Pásztor István elnök úr közbenjárásával. Azt is tudni kell, hogy itt nemcsak a Branislav Nušić városi könyvtár működik, hanem különböző rendezvényeknek is helyszínt ad. A Szent György római katolikus templom 1858-ban épült, állami védelem alatt áll. Az elmúlt időszakban nagyon sok felújítási munkálatot sikerült megvalósítani köztársasági, tartományi és anyaországi támogatásokból. A községközi műemlékvédelmi intézettel együttműködve a terveink között szerepel ennek a városmagnak a levédése, a hídtól egészen a templomig, illetve az önkormányzat épületéig, és ebbe beletartoznának a kastélyok és más jelentős objektumok is — hangsúlyozta Újhelyi Nándor.

Pásztor Bálintot megkértük, beszéljen a VMSZ előtt álló kampányról is.  

— A következő három és fél hétben a Vajdasági Magyar Szövetség politikusai, jelöltjei legalább egy alkalommal ellátogatnak minden olyan településre, ahol magyarok élnek. Elszámolunk az elmúlt négy év önkormányzati munkájával, bemutatjuk a terveinket, az elképzeléseinket. Arra kérjük az embereket, hogy június 2-án vegyenek részt az önkormányzati választáson, és szavazzanak a Vajdasági Magyar Szövetség jelöltjeire annak érdekében, hogy a munka folytatódhasson. Mert ez nem a tisztségekről, hanem arról szól, hogy legyen egy olyan politikai erő a Vajdasági Magyar Szövetség képében, amelynek a politikusai azt a munkát viszik tovább az önkormányzatokban, amit a helyi emberek elvárnak tőlük. Emellett pedig az európai parlamenti választásoknak a jelentőségéről is beszélünk, arról, hogy a Fidesz—KDNP-nek minél több képviselője legyen az Európai Parlamentben, és Vicsek Annamária személyében a vajdasági magyar közösségnek is legyen újra európai parlamenti képviselője Brüsszelben és Strasbourgban a Fidesz listájáról.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..