Verses magyar história

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Verses magyar história

"Föl, nemzetem, föl!" - a Ballangó együttes: dr. Szöllősy Vágó László, Soós János, Szöllősy Vágó Veronika és Soós MáriaZentán, február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján az 1849. év február elejének tragikus eseményeire és azok áldozataira emlékeznek. A városban ezt a távoli napot V...

"Föl, nemzetem, föl!" - a Ballangó együttes: dr. Szöllősy Vágó László, Soós János, Szöllősy Vágó Veronika és Soós Mária

Zentán, február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján az 1849. év február elejének tragikus eseményeire és azok áldozataira emlékeznek. A városban ezt a távoli napot Véres Gyertyaszentelőként emlegetik.
- Zenta az 1848/49-es szabadságharcban és forradalomban nagy véráldozatot szenvedett. 1849. február elsején és másodikán folytak a súlyosabb harcok, majd amikor a délről érkező szerb szabadcsapatok elfoglalták a várost, több napon át garázdálkodtak, raboltak, leszámoltak az ellenségeikkel. Felejteni nem szabad, de megbocsátani keresztényi kötelességünk. Ennek jegyében zajlik nálunk évről évre a megemlékezés. Nekünk, kései utódoknak úgy kell végezni a munkánkat, hogy ilyesmi többé ne ismétlődjön meg - mondta JUHÁSZ Attila polgármester.
Az önkormányzat és a pártok képviselői a délutáni órákban elhelyezték a kegyelet virágait az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc emléksírhelyénél a Felsővárosi köztemetőben.
Este az Alkotóházban megnyílt a Várak és kastélyok a Kárpát-medencében című fotókiállítás, majd a szabadkai Ballangó együttes lépett fel Verses magyar história (Dalok és versek a magyar nép zivataros századaiból) című ünnepi műsorával, amelyben közreműködött SOÓS János, SOÓS Mária, SZÖLLŐSY VÁGÓ Veronika és a szerkesztő-rendező dr. SZÖLLŐSY VÁGÓ László.
Végül a Bácsország című vajdasági honismereti szemle legújabb tematikus számát, a Délvidék 1941-44 címűt mutatta be a közönségnek a folyóirat néhány munkatársa, dr. VIRÁG Gábor főszerkesztő, RICZ Péter, HORVÁTH József és ÖZVEGY Károly igazgató, a kiadó képviseletében.
A Bácsország éppen tíz évvel ezelőtt jelent meg először az akkori Szabad Hét Nap mellékleteként. Az önálló folyóirattá válás útján nagyon sokat fejlődött és változott, már nem szabadkai érdekeltségű, hanem az egész Délvidékre kiterjedt, de a készítői most ismét úgy érzik, hullámvölgyben vannak, válaszút elé került a szerkesztőség. Az érdeklődők megtudták, hogy az új évvel és a megváltozott körülményekkel beköszöntő nehézségeket úgy tudják áthidalni, hogy Bácsország Honismereti Társaság néven civil szervezetet hoznak létre, amely átveszi a kiadói jogokat. A lapot közelíteni szeretnék a fiatalokhoz, a középiskolásokhoz és a főiskolák hallgatóihoz, hogy közülük toborozzanak nemcsak új olvasókat, de munkatársakat is. Mint annyi más sajtóterméknek, ennek is gondok vannak a terjesztésével és az előfizetők toborzásával, amely eddig csak részben sikerült. A Bácsország a lehetőségeihez mérten könyvkiadással is foglalkozik, az egyik legjelentősebb kiadványa az, amely a szabadkai gimnázium történetét dolgozza fel. A jubileum alkalmából elkészült a tíz év repertóriuma, amely az idei első szám mellékleteként kerül az olvasókhoz, és minden bizonnyal nagy segítséget jelent majd a kutatóknak.
A Délvidék 1941-44 című tematikus szám rengeteg érdekes olvasnivalót kínál arról az időszakról, amelyet egyesek megszállásnak, mások visszatérésnek emlegetnek, vagy ahogyan az első írás címe is mondja: "felszabadulástól felszabadulásig".

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Művelődési Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Verses magyar história
Zene
Verses magyar história
Nemzetpolitika
  • Hét Nap
  • 2018.11.05.
  • LXXIII. évfolyam 44. szám
Facebook

Támogatóink