home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Versenyképesség és gazdaság
PÁSZTOR Natália
2014.06.04.
LXIX. évf. 23. szám
Versenyképesség és gazdaság

A Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság a közelmúltban Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében Versenyképesség és változó gazdaság címmel tartotta meg IV. konferenciáját.

A részvevőket Földi Márta elnök köszöntötte, és bevezetőjében elmondta:

— A VMKT célja mindig is az volt, hogy olyan időszerű, kiemelt fontosságú témákat vessen fel, amelyek fontosak környezetünk gazdasági fejlődése szempontjából. Az EU-integrációs lehetőségek Szerbia számára magukkal hozzák, hogy a gazdaság szereplői is új jogi és gazdasági környezetben állják meg a helyüket, ami eddig ismeretlen kihívásokat tartogat az itt élő emberek és vállalkozások számára. Ám egyúttal versenyt is, amelyben nemcsak a részvétel a fontos, hanem az eredmény is. Ezért a gazdaságfejlesztés politikáját illetően a versenyképesség kiemelt közgazdasági fogalom, nagy általánosságban véve a vállalkozásoknak, vállalkozások csoportjainak vagy nemzetgazdaságoknak az a képessége, hogy bizonyos javakat állítanak elő, szolgáltatásokat nyújtanak másoknál kedvezőbb feltételekkel, ezáltal pedig a hasznuk is növekszik.

A korábbi évektől eltérően az idei rendezvény kétnapos volt, ezáltal jutott idő a fiatal közgazdászok továbbképzésére is. A VMKT együttműködési megállapodást kötött a Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesülettel, és közös műhelymunka keretében dolgozták ki az I. Vajdasági Magyar Fiatal Közgazdászok Tudományos Tanácskozásának témáit.

— Pénteken, rendezvényünk első napján a pályázatra beérkezett munkákat elemeztük. A tizennyolc és harmincöt év közötti fiatal közgazdászokat céloztuk meg, nemcsak az egyetemen tanulókat, hanem a pályakezdőket is — nyilatkozta többek között Földi Márta.

A pályázatra beérkezett legjobb munkák készítői: Lajkó Bernadetta, Szűcs Mirella, Beszédes Klementina, Erdélyi Szilvia, Katona Erika, Rohacsek Anita, Király Beáta.

A pályázat nyertese Katona Erika, az általa feldolgozott téma: Modern vállalati pénzügyek — beruházási és finanszírozási döntések.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Halm Tamás, az anyaországi Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára, az MKT ifjúsági bizottságának képviselői és a Romániai Magyar Közgazdász Társaság küldöttsége.

A konferencia érdemi részében kiváló szakemberek tolmácsolásában hangzottak el előadások. Dr. Bod Péter Ákos tanszékvezető, a Corvinus Egyetem tanára Nem szokványos gazdaságpolitikák Európában — a peremvidék felől nézve, Bertalan Imre, az OTP Bank szerbiai igazgatóbizottságának elnöke A pénzügyi szektor szerepe a versenyképesség növelésében, dr. Bertalan Péter, a Kaposvári Egyetem tanára Kelet-Európa válaszúton, dr. Győri Lukrécia egyetemi tanár, Szerbia idegenforgalmi államtitkára Gazdaságfejlesztési stratégia az idegenforgalom vonatkozásában, Csíkos Igor, a szabadkai Csíkos Nyomda Kft. igazgatója Csíkos nyomda — többoldalú hozzáállás a versenyképesség növelésére, Pataki Csilla romániai tanácsadó Vezetés, emberi erőforrások és innováció a szervezetekben, PhD Nagy Viktor, a Pécsi Tudományegyetem hallgatója pedig Az IT hatása a versenyképességre címmel tartotta meg tudományos előadását.

— Vendégelőadóinknak köszönhetően sikeres konferenciát tudhatunk magunkénak. Hazánkban ez az egyetlen szakmai tanácskozás, amelyen a magyar közgazdászok anyanyelvükön hallgathatnak aktuális gazdasági kérdéseket és Szerbiát érintő előadásokat — fűzte hozzá a VMKT elnöke.       

     

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..