home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Vékás Lajos jogtudós előadása Szabadkán
Szakáll Laura
2022.11.03.
Vékás Lajos jogtudós előadása Szabadkán

Dr. Vékás Lajos akadémikus, az ELTE korábbi rektora, az európai jogásztársadalom egyik legnagyobb tekintélyű jogtudósa tartott előadást Szabadkán, a városháza dísztermében. A magyar magánjog kodifikációja az európai jogfejlődés tükrében című előadást a Magyar Nemzeti Tanács szervezte.

Egy évvel ezelőtt, amikor dr. Várady Tibor tartott előadást, azokat a fiatalokat várták, akik az MNT joghallgatói ösztöndíjában részesülnek. Az idei esemény a jogásztársadalom és más érdeklődők számára is nyitott volt. A Széchenyi-díjas jogász, akadémikus hangsúlyozta, fontos, hogy Vajdaságban támogatásban részesülnek azok a fiatalok, akik jogi karra iratkoznak. Érdemes ezt a hivatást választani, valamint a magyar jogkeresők számára is fontos, hogy az anyanyelvükön kérhessenek jogi segítséget.


Fotók forrása: Facebook 

— Nagy örömmel jöttem Szabadkára, habár nem először vagyok itt, néhány éve is tartottam már előadást. A mostani értekezésemben a magánjogi kodifikáció kérdéseivel foglalkoztam. Középpontba helyezem a magyar törvényalkotást, utalok a szerbiai kodifikációs törekvésekre, és az egészet európai kontextusban tárgyalom. Az európai jogfejlődés mindig is befolyásolta ennek a régiónak a jogfejlődését. Ez most is így van, és talán még intenzívebben jelentkezik, mint száz-kétszáz évvel ezelőtt. Hogy mit üzenek a mai jogászoknak? Azt, hogy jó pályát választottak. Nagy feladatok állnak a jövő generációi előtt. Szerbiában például a magánjog törvénybe foglalása még most is folyamatban van, és ebben is részt vehetnek majd. Mindenképp azt gondolom, hogy egy jól felkészült jogásznak Európában, így a mi országainkban is, nagyon fontos társadalmi feladata és hivatása van, és az elkötelezettsége is jelentős. A jogi diplomával sokfelé lehet dolgozni. Számos jogász talál állást más területeken, ahol szintén fontos a jogi ismeretek megléte — hangsúlyozta Vékás Lajos.

— A versenyképességünk szempontjából a joghallgatói ösztöndíj az egyik legjelentősebb és leghatásosabb a Magyar Nemzeti Tanács felsősoktatási támogatási rendszerében — emelte ki dr. Pásztor Bálint egyetemi docens, a jogtudományok doktora. — Tavaly 17-en, az idén 15-en választották a joghallgatói státust és a jogi pályát. A jogászösztöndíj-programnak azt kell eredményeznie, hogy valamikor öt-tíz év múlva is lehessenek magyar jogászok, magyar ügyvédek, magyar bírák, magyar államügyészek. A joghallgatók szempontjából pedig az a fontos, hogy minél előbb bekapcsolódhassanak a szakmai és a közéleti vérkeringésbe, és csapattá kovácsolódhassanak. Ilyen megközelítésből tartom nagyon jelentősnek a maihoz hasonló előadásokat.

Az érdeklődőket mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is köszöntötte.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..