home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Végre újra élő…
Szerda Zsófi
2020.09.13.
LXXV. évf. 38. szám
Végre újra élő…

Mármint zene. Koncert. Gitárokkal, dobbal, zongorával és énekkel. Nyár végi, ősz eleji hangulatban Szabadkán, a Prozivka (Harcosok sorakozója) sétányán. Pezsdítően hatott ennyi koncert nélkül töltött nap után. És nem csak én vagyok ezzel így, hiszen többen is elsétáltak egy pokróccal, némi csemegével a szomszédságomba. Jó hely ez a Prozivka, s még jobb lesz az újonnan létrejött szabadkai Kortárs Kulturális és Művészeti Központ, mely jelen eseményt is szervezte. (A központról hamarosan bővebben is olvashatnak.)

Több izgalmas program vár ránk a Kvartitura 2020 kulturális programsorozatában, mely a KKMK égisze alatt valósul meg azzal a céllal, hogy a város kortárs kulturális életét népszerűsítse. Az eseménysor szervezője a Klara i Rosa nevű civil szervezet, támogatója a Trag Alapítvány. Nekik köszönhetjük a mostani Stroberiz- és Wooden Ambulance-koncerteket is.

Ahogy sétáltam az emberek között, ilyen szavak és mondatfoszlányok ütötték meg a fülem: piknik, Woodstock, de jó újra látni, végre élő zene, hiányzott már ez a hangulat, vége lett a nyárnak, pedig el sem kezdődött. Mind-mind olyan gondolat, amely bennem is megfogalmazódott. A sétány egyébként is nyüzsögni szokott estefelé, a családok a gyerekeikkel, az idős nénik a kutyáikkal, a fiatalok pedig kerékpárjukkal vonulnak itt végig, olyan ez a városrész, mint egy kis központ. Ma (szeptember 4-én), csak néhány nappal az iskolakezdés után, a sétány még tömegesebb volt, persze mindenki másfél méterre a másik embercsoporttól terítette le a fűre pokróckáját. Fő az óvatosság. És a fiúk a húrok közé csaptak, hátradőltünk, fagyit nyaltunk, vagy éppen sörünkbe kortyoltunk, és élveztük, hogy végre megint nem a rádióból, hanem mellőlünk szól a zene, élő emberek muzsikálnak és énekelnek.

A zenekarokat máskor is hallottam, a Stroberiz frontembere Anamarija Tumbas szabadkai énekes-dalszerző, aki az indie és az alternatív pop porondján alkot, szövegei érzelmesek, a gitártémák sincsenek túlbonyolítva, kiválóan lehet rá ringani, s a szövegek is jól énekelhetőek. Az együttes 2018-ban Aleksa Otašević dobossal és Dragan Vidaković basszusgitárossal vált teljessé. A Wooden Ambulance zenéjét különösen szeretem. Goran Grubišić hangja egészen Amerikáig repíti az embert. De nem a nagyvárosokba, hanem ki a természetbe, tűz vagy víz mellé. Hangjából Tom Waitset is kihallani néha, a csapat zenéjében pedig Texas cowboyai lovagolnak a marhák után, és hajtják álomra fejüket egy nehéz nap végén. Egy kis, esti megnyugváshoz — így jellemezném a Wooden Ambulance zenéjét. Az együttes tagjai: Aleksa Otašević, Anamarija Tumbas, Boris Čegar, Dragan Vidaković, Goran Grubišić és Srđan Terzin. Eddig öt stúdióalbumot, valamint egy remixalbumot jelentettek meg. Ha nem koncerteznek, kerékpáros túrákat szerveznek. Nekünk most a legújabb dalaikat játszották el.

Hazafelé karikázva azon gondolkodtam… Na jó, ez nem is igaz. Nem gondolkodtam semmin, hiszen sikerült kikapcsolnom az agyam. Köszönöm, élő zene!


Még több kép!▼ 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..