home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Varrj nekem egy barátot!
Szakáll Laura
2023.09.03.
LXXVIII. évf. 35. szám
Varrj nekem egy barátot!

A magyarkanizsai Szűcs család minden tagja örömmel alkot, kézműveskedik, kiveszi a részét a teendőkből. Elsősorban kedves játékokat készítenek textilből, fonálból, de táskákkal, mosható arctisztító korongokkal is várják az érdeklődőket. A kézművesség más területein is jártasak, korábban szappant is főztek. A környezettudatosságot is fontosnak tartják.  

A családfő, Nándor megjavítja a varrógépet, és igyekszik minden felmerülő problémát megoldani. Felesége, Szilvia az ötletfelelős, valamint ő az, aki folyamatosan kutat az új ötletek és technikák után. Lányaik, a fizikusnak tanuló Orsolya és a gépészmérnöki tanulmányokat folytató Anna Zsófia pedig már alkotnak. Lapunknak Orsi mesélt a hagyománytisztelő családról.

— A családunk életében mindig is jelen volt a kézművesség. Először a szükség hozta, népi hímzés formájában. Népdalénekléssel foglalkoztam kicsi korom óta, és a különféle viseletek borsos ára, illetve nehéz beszerzése arra sarkallta édesanyánkat, hogy kitanulja a népi hímzés fortélyait. Családunk hagyománytisztelő, és igyekszik megőrizni a régi szokásokat, illetve továbbadni őket. Ez a felfogás eredményezte, hogy már gyerekként bekapcsolódtunk a munkába. Megtanultunk hímezni, festeni, értékelni és megtartani a régi dolgokat, felújítani őket, és új funkciót adni nekik ebben a rohanó fogyasztói társadalomban. Véleményünk szerint annak van igazán értéke, amit az ember saját kezével, szívével-lelkével készít, mert az egyedi, nincs még egy ugyanolyan belőle. Megtanultunk háziszappant főzni, gyógynövényes-kecsketejes szappanokat kezdtünk készíteni. Először persze csak saját részre, majd az ismerősök unszolására kivittük a helyi vásárba. Ekkor csöppentünk bele igazán a kézművesközösségbe, betagosodtunk a magyarkanizsai Meta Terra civil szervezet kézművesrészlegébe. Hamar rájöttünk arra, hogy nemcsak a termék a fontos, melyet készítünk, hanem az is, hogyan reprezentáljuk. Így készült el az első textilfiguránk, Meki, a kecske. Egy idő után arra lettünk figyelmesek, hogy sokan őt akarták megvenni — mondja Szűcs Orsolya.

* Mi az, amivel most foglalkozik a család?

— A szappan lassan háttérbe szorult, és maradt a nagy szerelem, a játékkészítés, melyben mi, lányok önállóan dolgozunk, mindenkinek megvan a saját profilja. Ahogy elindultunk egyetemre, új barátok és új profil is érkezett a családba. Zsófi egy kedves barátnőjétől megtanulta a japán amigurumi horgolási technikát, ő pedig a pandémia alatt átadta az egész családnak. A varrottjáték-kínálatunk mellett megjelentek a horgolt játékok is. Lassan kialakult a saját stílusunk, állandó kínálatunk, melyet a sokéves tapasztalat alapján készítünk. Így vált jellegzetes darabunkká az általunk nagy fülű nyúlnak nevezett játék, mely logónkon is visszaköszön. Mindig nagy boldogsággal tölt el bennünket, amikor azt látjuk, hogy a gyerekek mennyire szeretik az általunk készített játékokat. Emiatt választottuk a Varrj nekem egy barátot! (Sew me a friend) nevet, mert úgy érezzük, nemcsak egy játékot, de egy gyerekkori barátot is adunk a kicsiknek.

* Mesélj magáról a folyamatról! Hogyan születik meg az ötlet, az elképzelés, hogy milyen legyen, illetve hogyan készül el a játék?

— Egy játék elkészítése mindig az ötlettel kezdődik, mely sokszor a legmeglepőbb helyekről érkezik. Már egy tetszetős mintájú vagy tapintású anyag is adhat ihletet, hogy mi készüljön belőle. Sokszor napokig hevernek egymás mellett a különböző mintájú és színű anyagok, mi pedig azt várjuk, mikor súgják meg, mi készüljön belőlük. Ezt követi a szabásminta tervezése, a mintadarab elkészítése, a minta finomítása, mely igazi kalanddá tud válni, hiszen ahányan dolgozunk rajta, annyi módon képzeljük el a végterméket. Az állandó kínálatunk mellett egyedi megrendelésekkel is foglalkozunk. Ezek adják legtöbbször a legnagyobb kihívást, mellyel igyekszünk mindig megbirkózni. Lehet az mesefigura, egy kedves személy kicsinyített mása.

* Lakásdekorációs elemek, évszakokhoz, ünnepekhez kapcsolódó díszek is készülnek?

— Természetesen nemcsak gyerekek számára alkotunk játékokat, hanem évszakokhoz illeszkedő lakásdekorációs elemek is születnek nálunk. A húsvéti és a karácsonyi kézművesvásárok rendszeres résztvevői vagyunk, melyekre a közelgő ünnepnek megfelelő dekorációkkal készülünk: karácsonyfadíszekkel, húsvéti nyuszikkal, kopogtatókkal, festett díszekkel.

* Mennyire fontos neked, illetve az egész családnak a kézművesség? Miért szereted ezt csinálni?

— A kézművesség számunkra egy szerelem. Ahhoz, hogy szívvel-lélekkel tudd csinálni, szeretni kell az alapanyagot, magát a folyamatot és az elkészült terméket is. Alázatra, kitartásra, igényességre tanít — ezek egyébként az élet minden területén fontosak. Nagy öröm, amikor egy kisgyermek rátalál a leendő barátjára, és csillogó szemmel szorítja magához. Ilyenkor elfelejted a nehézségeket, buktatókat, melyek az elkészítésével jártak, és már nem is gondolsz a befektetett időre és energiára, mert az a gyermeki mosoly mindent megér. Lassan tudatosul a vásárlókban, hogy a kézművestermékek egyediek, tartósak, és lelkük van.

* Tervezel újításokat?

— Már önállóan valósítjuk meg az ötleteinket a testvéremmel. Táskát, mosható arctisztító korongokat és egyéb használati tárgyakat varrnak. Készülünk bevezetni a textilek újrahasznosítását, mert ez nagyon fontos lenne a környezetünk szempontjából.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..