Várdaróc - a rét melletti falu

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Várdaróc - a rét melletti falu

Faluközpont kakassal - Szabó Attila fotójaA baranyai Várdaróc nyolc kilométerre északra helyezkedik el Eszék városától. Az első írásos említése 1212-re tehető. Jelenleg 700 főnél kevesebb lakosa van, ebből több mint 550 magyar nemzetiségű, a többi horvát, valamint csekély arányban szerb és r...

Faluközpont kakassal - Szabó Attila fotója

A baranyai Várdaróc nyolc kilométerre északra helyezkedik el Eszék városától. Az első írásos említése 1212-re tehető. Jelenleg 700 főnél kevesebb lakosa van, ebből több mint 550 magyar nemzetiségű, a többi horvát, valamint csekély arányban szerb és roma. Az ott élők zöme földműveléssel, fóliasátras kertészettel foglalkozik, de az eszéki munkahelyekre is jutnak ingázók. A korábban népszerű halászat ma már nem igazán van jelen a faluban. Micheli Zsolt polgármester büszkén mondja: a munkanélküliek száma elenyésző.
A településen óvoda és általános iskola működik, igaz, az utóbbiban csak a negyedik osztály végéig koptathatják a padokat a diákok, felsőbe már a szomszédos Laskóra járnak. Ha erről beszélnek, keserűen teszik hozzá a helybeliek, hogy a háború előtt harminc-negyven tanuló is zsibongott az épületben, most viszont alig vannak tizenöt-húszan. Tűzoltó-egyesület, futballcsapat és számos civil szervezet tevékenykedik, közöttük két művelődési egyesület is. A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület hírnevét a menyecske tánccsoport öregbíti, a Várdaróc Magyar Kultúregyesületben három táncegyüttes próbál, a gyermekek, a fiatalok és a latin-amerikai ritmusokat kedvelők, akik között már országos bajnokok is akadnak.
A polgármester úrtól, aki másfél éve tölti be ezt a tisztséget, a vajdasági kapcsolataikról is érdeklődtünk.
- Egyik feladatomnak tekintem, hogy a magyarországi Birján mellé találjunk egy-egy vajdasági és horvátországi testvérfalut. A farsangbúcsúztató kakasütés mellett a negyedik hónapban halfőző versenyt szervezünk, valamint készülünk az aratóünnepségre, melyet az idén szeretnénk összekötni a nemzetközi folklórszemlével. Erre az eseményre talán sikerül vajdasági résztvevőket is hívnunk. A civil szervezetek támogatásával tovább dolgozunk településünk fejlesztésén, szépítésén.
Lábadi Károly Várdaróc - a rét melletti falu című könyvét nemrégiben vehették kézbe az érdeklődők. A kiadványra az anyagi hátteret a Szülőföld Alaptól elnyert pályázat segítségével a HMDK helyi szervezete biztosította. Bemutatóján a szerző A múlt mély kútja címmel olvasta fel írását, melyben felteszi a következő kérdéseket is: ,,A drávaszögi magyar népcsoportnak, Várdaróc népének sorsában, ismétlődő kilátástalanságaiban eddig mindig erőt adó reménye volt anyanyelvi kultúrája, de most, amikor a történelem csillagzatainak konstellációja szerint annyi nyomás és kísértés veszi körül - a huszadik században három háborút élt meg -, vajon meg tudja-e őrizni? Van-e módja ennek? Mi a titka, hogy visszahozhatatlanul ne vesszen bele a múlt kútjába az a gazdag örökség, amelyet a daróciak elei kezdtek megalapozni?” Mintegy válaszként jelentette be, hogy a várdaróci helyi közösség fiataljai örömmel fogadták egy kis helytörténeti és néprajzi gyűjtemény létrehozására vonatkozó ötletét.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Várdaróc - a rét melletti falu
Mérföldkő
  • Lábadi Loránd
  • 2020.02.06.
  • LXXV. évfolyam 6. szám
Várdaróc - a rét melletti falu
Mérföldkő
  • Lábadi Loránd
  • 2020.02.02.
  • LXXV. évfolyam 5. szám
Facebook

Támogatóink