home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Valentin-nap a parlamentben
(o. i.)
2007.02.21.
LXII. évf. 8. szám
Valentin-nap a parlamentben

AZ ÜZENET: ,,NEM ADJUK KOSOVÓT!. Szerdán, február 14-én tartotta meg alakuló ülését az új összetételű szerbiai parlament. Az első ülésen - melyen megerősítették a 250 képviselő mandátumát - a legidősebb parlamenti képviselő, a 81 esztendős Borka Vučić (Szerbiai Szocialista Párt)...

AZ ÜZENET: ,,NEM ADJUK KOSOVÓT!. Szerdán, február 14-én tartotta meg alakuló ülését az új összetételű szerbiai parlament. Az első ülésen - melyen megerősítették a 250 képviselő mandátumát - a legidősebb parlamenti képviselő, a 81 esztendős Borka Vučić (Szerbiai Szocialista Párt) elnökölt. Az a Borka Vučić, akit ,,Milošević bankárnője-ként ismerünk. Hét évvel a diktátor hatalomfosztása után a minimum, amit elvártunk volna, hogy ne az ő kádere vezesse ezt a Valentin-napi ülést. Hiába, ezen a piros szívecskék jelképezte napon Belgrádban, a parlamentben még mindig a szocialisták vörös szegfűjének jutott a főszerep. Gyorsan kellett cselekedni, mondják, az elnöklő kérdése itt mellékes: Szerbia kérésére február 13-áról 21-ére halasztották a Kosovo státusáról folyó bécsi tárgyalásokat. Szerbia pedig azzal az indoklással kérte a halasztást, hogy az új összetételű képviselőház véleményezi majd Martti Ahtisaari rendezési javaslatát. A rezolúciót - a határozati javaslatot a szerbiai kormány egy nappal korábban, február 13-án fogalmazta meg - a képviselőházi többség támogatta: 225 képviselő az elfogadására szavazott, 15 az elfogadása ellen, 3 pedig tartózkodott. A rezolúció kimondja: Szerbia elveti Ahtisaari rendezési javaslatát, nem mond le Kosovóról. A bécsi tárgyaláson azonban részt vesz - s ehhez meghosszabbította a már korábban kinevezett állami tárgyalócsoport mandátumát -, ahol ,,ésszerű kompromisszumot kínál, a legnagyobb fokú autonómiát kínálja fel a kosovói albánok számára.
A képviselőház első ülésén a rezolúció javaslatát Vojislav Koštunica kormányfő ismertette, és Ahtisaari javaslatát olyan dokumentumnak nevezte, amely el akarja rabolni Szerbia területének a 15%-át, meg akarja változtatni Szerbia nemzetközileg elismert határait. Arra szólította fel a képviselőket, hogy mondjanak nemet Kosovo elszakításának a kísérletére, és ,,ne legyenek bűnrészesek abban, hogy a jog meghátrál az erő elől. Boris Tadić, Szerbia elnöke elmondta a képviselőknek: az ENSZ-diplomata terve utat nyit a déli tartomány függetlensége felé, ettől függetlenül részt kell venni a bécsi tárgyaláson, és el kell mondani, hogy ,,mi igazságosabb és politikai szempontból reálisabb megoldást kínálunk.
,,Nem mondunk le Kosovóról! - üzenték a parlamenti szószékről a szocialisták, a radikálisok (ők ismét Šešelj arcképével díszített fehér pólóban jelentek meg) és a G17 Plusz képviselői is. A rezolúció elfogadása ellen egyedül a Čedomir Jovanović vezette koalíció érvelt és a Preševo-völgyi Albánok Koalíció listáján bejutott Riza Halimi. Čedomir Jovanović szerint ők azért nem fogadhatják el a rezolúciót, mert az nem veszi figyelembe a politikai realitást, hogy Szerbia Kosovót már hét évvel ezelőtt elveszítette. Ugyanakkor ez a határozati javaslat a miloševići politika folytatást jelképezi, hiszen felszabadítja a felelősség alól azokat, akik 1999-ben elveszítették Kosovót. A VMSZ három képviselője - Galgó Ferenci Andrea, Varga László, Pásztor Bálint - tartózkodott a szavazáskor. Ennek egyik oka, hogy a jelenlegi kosovói helyzet a 90-es években folytatott rossz politika eredménye, másrészt a rezolúcióról folytatott vita tulajdonképpen a választási kampány folytatása. Ugyanakkor szerintük a határozati javaslat szövegében szerepel néhány olyan megfogalmazás, amely ,,a jó ízlés határát súrolja, ezért elfogadhatatlan.
NEM CSODÁLKOZOTT. Martti Ahtisaari nem lepődött meg azon, hogy a szerbiai parlament elvetette az általa készített rendezési tervet. ,,Gondolom, senki sem várta el azt, hogy a szerbiai parlament azt mondja majd: Üdvözöljük Kosovo függetlenségét - nyilatkozta az ENSZ-diplomata, aki maga is borúlátó a szerbek és az albánok megegyezésének a lehetőségében. Szerinte mindkét fél túl erősen ragaszkodik a saját elképzeléséhez ahhoz, hogy érdemben tudjon tárgyalni. å egyébként kész módosítani a tartomány jövőbeni státusáról kidolgozott tervét - ha a változtatásokról a két fél megállapodásra jut. ,,Ha a felek elfogadható ötletekkel állnak elő, megváltoztathatom a javaslattervemet - mondta, bár azt is hozzátette: nem hisz a csodákban.
MIKOR LESZ SZERBIÁNAK ÚJ KORMÁNYA? A Kosovóról folytatott tárgyalások miatt a szerbiai parlament megtartotta alakuló ülését, de azt, hogy a január 21-ei választások után Szerbiának mikor lesz új kormánya, még nem tudni. Nem tudni - éppen Kosovo miatt. Nem hivatalos információk szerint Szerbiának csak az ENSZ BT Kosovo státusát meghatározó döntése után alakulna meg az új kormánya. Ez viszont azt jelentheti, hogy Koštunica ,,technikai kormánya egészen májusig navigálná ezt a Szerbia névre hallgató hajót. Hivatalos kormányfőjelöltje egyébként továbbra is csak a Demokrata Pártnak van - Božidar Đelić személyében. A többi, demokratikus előjelű párt nem jelölt senkit, viszont csöndben egyetértenek abban, hogy Vojislav Koštunica maradjon a miniszterelnök.
FRAKCIÓCSOPORTOK. A képviselőházi ülésnap során hét képviselőcsoport alakult. Az SZRP frakciójának elnöke Tomislav Nikolić, a Demokrata Párt képviselőcsoportjának elnöke Dušan Petrović, az SZDPÚSZ élére Miloš Aligrudić került, az SZSZP képviselőcsoport élén Ivica Dačić, a G17 Plusz élén Mlađan Dinkić, az LDP és koalíciója élén Cedomir Jovanovic áll. A szerbiai parlament alakuló ülésén a Vajdasági Magyar Szövetség és a Sandžaki Lista Koalíció közös képviselőcsoportot hozott létre. A farkció vezetője Pásztor Bálint, helyettese pedig Bajram Omeragić. ,,Az ötfős képviselőcsoport nyitott a többi kisebbségi tömörülés képviselői előtt is - olvasható a csoport megalakulását hírül adó közleményben.
NÉMET NEMZETI TANÁCS IS ALKUL. Szerbiában a kisebbségek által létrehozott nemzeti tanácsok száma hamarosan egy újabbal gyarapodik majd: a német nemzeti tanáccsal. Ezt Weiss Rudolf, a szabadkai székhelyű Német Népi Szövetség elnöke jelentette be. Elmondta: a Vajdaságban összesen 12 német szövetség működik, s ez a 12 szervezet megállapodást kötött arról, hogy közös erővel összegyűjti a nemzeti tanács megalakításához szükséges 3000 aláírást. Hogy ez sikerül, az nem kérdéses, hiszen a legutóbbi népszámlálás 3901 német nemzetiségű polgárt jegyzett, ám tényleges számuk ennél lényegesen több. ,,Azok a németek, akik 2002-ben nem vallották magukat annak, kezdenek felébredni az asszimilálódás álmából, és készek arra, hogy felvállalják németségüket - nyilatkozta a Beta hírügynökségnek Weiss, kiemelve: a nemzeti tanács az anyanyelvvel, a kultúrával, az oktatással és a németek tájékoztatásával foglalkozik majd. Itt mondjuk el: Szabadkán szeptemberben kezdi meg munkáját a német óvoda.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..