home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Valami régi, sokkal több új
Salvai Ramona
2018.06.07.
LXXIII. évf. 22. szám
Valami régi, sokkal több új

Így változnak az esküvői szokásaink

Az esküvő egyike azoknak az eseményeknek, amelyekhez a legtöbb hagyomány fűződik. Függetlenül attól, hogy mennyire modern, újszerű, szokatlan a pár elképzelése, vannak bizonyos hagyományok, melyek elmaradhatatlanok. A legkevésbé hétköznapi lakodalmak is tartalmaznak olyan elemet, amely a múltba, a szokásainkhoz nyúlik vissza. Most, hogy közeledik a nyár, az esküvők főszezonja, nézzünk meg néhányat a legfontosabbnak ítélt idei trendek közül! Összeállításunk a Brides magazin válogatása alapján készült.

 

Az év színe: az ultraviola

A Pantone által az év színének választott ultraviola nemcsak a lakberendezés, a divat és a dizájn területén éreztette hatását, hanem természetesen az esküvői trendekben is megjelent. Tavaly a greenery megválasztása után növekedő tendenciát láthattunk a zöld kiegészítők, az asztaldekor és a növények használatában, az idei szín esetében pedig lila virágokra, koszorúslányruhákra, meghívókra és asztaldíszekre számíthatunk. Utóbbi lehet szalvéták és tányérok formájában, illetve olyan apróságokban is visszaköszönhet, mint a kristályok, a poháralátétek és a névkártyák. Emellett jól illik az aranyhoz is, így a lila ruhánkat remekül feldobhatjuk arany ékszerekkel.

Különleges desszertkínálat

Habár az esküvői torta kiválasztása az egyik legfontosabb döntés, melyet a szervezés során meghozunk, egy ideje már új trend van felbukkanóban: a desszerteken levő szokatlanul nagy hangsúly. Arra már láthattunk példát, hogy a szokványos torta helyett alternatívát választanak, az viszont újabbnak számít, hogy valódi desszertkülönlegességek jelennek meg. Ez persze abszolút pozitívum, mert így szinte mindenki találhat kedvére való édességet.

Lógó viráginstallációk

Ez a trend már tavaly is megjelent bizonyos helyeken, az idén viszont várhatóan sokkal kreatívabb, valódi installációk készülnek majd. A lelógó növényzet és az asztalok fölé helyezett zöld növények egészen más hangulatot kölcsönözhetnek a térnek, nem mellesleg az asztalon is felszabadul nem kevés hely, melyet kitölthetünk például gyertyákkal, más dekorációval vagy nagy tálakkal.

Fekete részletek

Elsőre furcsa és elfogadhatatlan ötletnek hangozhat feketét vinni a hagyományosan fehér esküvői megjelenésbe, ám ha megnézzük, hogyan csinálják ezt az igazán nagyok, akkor hamar rájövünk, nem is olyan rossz ötlet. Persze nevetségesen is elsülhet, és hatalmas baklövés is lehet. Ha azonban jó a választás, akkor a hatás is abszolút pozitív lesz. Nézzük csak meg Vera Wang, a Marchesa vagy a Reem Acra 2018. évi tavaszi menyasszonyi kollekcióit!

A réz

2017-ben a rose gold volt a sláger, és az idén sem engedjük el a fémes árnyalatokat. Ezúttal a réz kerül előtérbe. Ez valamivel indusztriálisabb a rose goldnál, viszont egy cseppet sem hétköznapi. A legjobb benne, hogy noha olcsónak számít, nagyon jól mutat. Különösen szép gyertyafényben, így gyertyatartóként és lámpásként kiválóan funkcionál. Jó választás lehet ezenkívül poharak, evőeszközök, székek és szalagok formájában is megjelentetni — egy őszi esküvőn telitalálat ez a szín. Szóval, ne féljünk a fémes felületektől, megfelelő mennyiségben egyáltalán nem giccsesek, sőt, határozottan ünnepiek.

3D-virágdíszek

Néhány éve hódít a minimalizmus, mely az esküvői ruhák trendjére is kiterjedt. A letisztult, kifinomult darabok előtérbe kerültek, viszont úgy látszik, az idén némiképp megtörik ez a többnyire díszítésmentes, visszafogott irány, hiszen méretes virágdíszek formájában egészen más hangulatot kapnak az egyébként egyszerű szabások és formavilág. Példaképp és inspirálódáshoz érdemes egy pillantást vetni a Viktor & Rolf vagy az Oscar de la Renta megoldásaira. A kellemesen romantikus, ám mégis természetesnek és elegánsnak ható megjelenés remek példái ezek a darabok.

Áttetsző elemek

Az átlátszó anyagok és az azokból készülő eszközök visszatérő elemei a divatiparnak, így nem meglepő módon egyéb területeknek is. Az esküvőket tekintve ez annyit tesz, hogy a helyszínektől kezdve a berendezéseken át a kisebb kiegészítőkig bármiben megjelenhetnek. Üvegfalú épületek, nagy ablakok, üvegplafon, asztaldíszek, berendezések vagy egyéb kiegészítők — a modern és minimalista világot kedvelő párok számára kiváló választás.

Virágcsokrok

A virágcsokrok, -díszek és -elemek állandó kiegészítői az esküvőknek. A különbség csak a felhasználási módjukban van. A legújabb trendek szerint a menyasszonyok kedvelik a vintage és az újabb megoldások eklektikus keverékét. Tehát a geometrikus formák, a beton és a vintage csiszolt üveg is lehet virágváza. A csokrokat tekintve pedig szintén nem egyértelmű a visszafogottság. Pasztellpreferencia ide vagy oda, izgalmas megoldás egy-egy élénkebb színt is választani, ezzel hangsúlyozva a kiegészítő, lágyabb árnyalatokat.

Újítás a menüben is

A lakodalmi menüt tekintve állíthatjuk, hogy talán ez az a terület, amely a legnagyobb változásokon megy át az utóbbi időben. Egyre többen engedik el a hagyományos, háromfogásos menüsort, és választanak más alternatív megoldást. A nagy vegyes tálaktól a food truckokon át a hordozható pizzasütőkig különféle lehetőségekkel kísérleteznek. Ugyanígy a hagyományos, egy-egy nemzethez fűződő szokások és menük helyett más nemzetek konyháival is próbálkoznak, így például a mexikói, a japán és a perui ételek is a kedveltebbek közé kerültek.

A meghívó

A meghívó az esküvő előfutára. Stílusa arról is sokat elmond, hogy mire számíthatunk az esemény során. A szakmabeliek éppen emiatt biztatnak arra, hogy bátran kísérletezzünk — a hagyományos megoldásokon kívül is. Meghívót például nemcsak papírra lehet nyomtatni, hanem más anyagból készült hordozót is választhatunk, így a fa, a kő, az egyéb természetes anyagok, a textil, sőt, még a plexi is jól működhet alapként.

Gyöngyök

Nem teljesen új trend, inkább visszatérő klasszikus, ám mindenképp említésre méltó. A gyöngy az a kiegészítő, amely felhasználásától függően lehet szolid, visszafogott, de hangsúlyos és erős is. Nemcsak fülbevalók formájában jelenik meg, hanem fejdíszeken, gyűrűkben és magán a ruhán is. Aki nincs oda a ragyogásért és a csillogásért, annak a gyöngy kiváló választás.

Koszorúk

Karácsonykor szoktuk meg őket, ám ennek ellenére az esküvői dekoráció elemeiként is egyre jobban elterjedtek. A már említett modern virág-, illetve növényinstallációknak a koszorú az egyik fő képviselője, mely készülhet zöld növényekből vagy akár virágokból is.

Extrém pelerinek

A nagy, hangsúlyos, izgalmas pelerinek újra fénykorukat élik. Készülhetnek valamilyen különlegesebb anyagból, lehet csak a szabásuk érdekesebb, vagy pusztán a hosszú és terebélyes méretükkel is lenyűgözhetnek bennünket. Egy biztos: a legmenőbb menyasszonyi kiegészítő a 2018. évi szezonban.

A vendéglista

Amíg régen a minél nagyobb lakodalom volt egyenesen arányos az esemény fontosságával, addig manapság egyre többen döntenek a szűkebb körű lagzi mellett. Sokan szelektálnak, mérlegelnek, és a vendéglistát átgondolva csak azokat hívják meg, akikkel valóban közeli kapcsolatot ápolnak. Persze, ahogyan a többi, úgy ez is egyéni döntés, viszont amíg (nem is olyan) régen elvárás volt a nagy társaság, addig manapság már a szűkebb körű, kisebb ünneplés is elfogadott.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..