home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Uralkodjunk tudatosan érzelmeinken!
Csernai Panna
2023.03.08.
LXXVIII. évf. 9. szám
Uralkodjunk tudatosan érzelmeinken!

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és a Szerbia Kolping Társaság együttműködése kapcsán a tanítóképző hallgatói olyan programokon vehetnek részt ebben a tanévben, ahol fejleszteni tudják az érzelmi intelligenciájukat, önismeretre tehetnek szert, megtanulhatnak csapatban dolgozni és a konfliktusokat kezelni.

Sárcsevity Hajdú Bea szociális munkás, szociálpolitikus, a Kolping Szerbia projektum koordinátora szerint a programsorozat célja a többi közt az, hogy a fiatalok a munkaerőpiacon sokkal határozottabban tudják magukat képviselni, eredményesebbek legyenek, illetve ha vállalkozásban gondolkodnak, akkor ismerjék a lehetőségeiket.


Sárcsevity Hajdú Bea

Az első előadás az érzelmi intelligencia és az irodalomterapeuta mint foglalkozás köré szerveződött. Az eseményre Magyarországról is érkeztek vendégek. Béres Judit magyar, magyar—olasz szakos bölcsész és tanár, személyközpontú irodalomterapeuta és tanácsadó, a pszichológia doktora, a PTE BTK biblioterápia szakirányú továbbképzésének vezetője és Berta Beáta biblioterapeuta, magyar nyelv és irodalom szakos tanár, valamint Vajdaságból Berényi Emőke irodalomterapeuta, a Híd folyóirat főszerkesztője volt a beszélgetés résztvevője.


Béres Judit


Berényi Emőke

Szerbiában az irodalomterápia még kevésbé van jelen a köztudatban, ám Európában már elismert módszer. Béres Judit elmondta, Magyarországon a ’70-es évektől alkalmazzák, de igazán széles körben csak a 2000-es évektől vált ismertté, elsősorban a könyvtárosok és a tanárképzés körében. Ma bárki ellátogathat egy ilyen foglalkozásra, mely valójában olyan művészetterápiás módszer, amelynek lényege, hogy különféle szövegek segítségével még jobban megismerjük önmagunkat. A kiválasztott írások segítenek az érzelmi intelligenciánk fejlesztésében, valamint abban, hogy tudatosítsuk az erősségeinket, könnyebben megértsük a környezetünket, tisztában legyünk a saját felelősségünkkel, meghúzzuk a határainkat, ellenállóbak, empatikusabbak és magabiztosabbak legyünk a mindennapjainkban.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..