Ünnep, amely az emberi méltóságról szól

Ünnep, amely az emberi méltóságról szól

Nemzeti ünnepünk alkalmából Segíts harang dörögni, nyelved így megmarad címmel műsort szervezett Keviben a helyi Móra István Művelődési Egyesület.

A program kezdetén Perpauer Attila elnök köszöntötte a megjelenteket, többek között Pék Zoltán parlamenti képviselőt, Juhász Attila tartományi művelődési segédtitkárt, Ceglédi Rudolf polgármestert és Pál Károlyt, a VMSZ ügyvezető alelnökét, majd felkérte Lovas Ildikót, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának tagját, tartsa meg ünnepi beszédét.

— Ebben a kiüresedni látszódó világban, amikor annyi sok a panasz, és annyira nehéz az élet, hajlamosak vagyunk arra, hogy az olyan csodák mellett, amit az egymásra figyelés, egymás teljesítményének az elismerése jelent, szó nélkül elmenjünk – hangsúlyozta Lovas Ildikó, majd feltette a kérdést, tudták-e Petőfiék, hogy március 15-e után elérkezik Világos és Arad is? Ha felmerült bennük, akkor hogyan mertek nekivágni? Mondandóját azzal folytatta, hogy ami bennünket itt Vajdaságban magyarrá, a gyermekeink szüleivé, nagyszüleivé, tanáraivá tesz, ami közéleti személlyé, újságíróvá tesz, az a szülőföldhöz való ragaszkodásunkon túl a nyelvünkhöz, kultúránkhoz, március idusának szellemiségéhez, az emberi közösséghez való kötődés. A mi ünnepünk az emberi méltóságról szól.

Az összejövetel folytatásában a művelődési egyesület nagytermében Lovas Ildikó és Ceglédi Rudolf leleplezték a névadó, Móra István emléktábláját. Móra István, Móra Ferenc testvérbátya, 1889. szeptember 15-étől 1891. szeptember 10-ig Keviben, az úgynevezett alsó járási iskolában tanított. Áthelyezése után is Keviben lakott egészen 1893 decemberéig, amikor Zentára került. Ez mellett jelentős irodalmi tevékenységet fejtett ki a helyi és a szegedi lapok munkatársaként.

Perpauer Attila köszönetet mondott Szeles Kázmérnak és Nagy Tibornak a tábla elkészítéséért.

Az alkalmi műsorban verset mondott Híres Klaudia és Szász Dér Renáta, a Ládafia csoport tagja, fellépett a Móra István Művelődési Egyesület Pilikék gyermekcsoportja, bemutatkoztak a helyi óvoda és iskola diákjai, valamint a Jóbarátok tamburazenekar. Végül a Bazsarózsa asszonykórus művészeti vezetőjével, Tóth Ugyonka Frigyessel köszöntötte az ünnepet.

A rendezvényt a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta Község Önkormányzata támogatta.


Tekintse meg képgalériánkat, cikkünk további képeit, HERÉDI Krisztián felvételeit is!)

Címkék: megemlékezés2015

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Nemzetpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Ünnep, amely az emberi méltóságról szól
Nemzetpolitika
  • Kiss Nenád
  • 2015.03.16.
  • LXX. évfolyam 12. szám
Ünnep, amely az emberi méltóságról szól
Nemzetpolitika
  • Borús Margit
  • 2015.03.16.
  • LXX. évfolyam 10. szám
Facebook

Támogatóink