home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Újraindul a sporttagozat
Tóth Tibor
2019.02.25.
LXXIV. évf. 8. szám
Újraindul a sporttagozat

Néhány év szünet után a 2019/2020-as tanévtől ismét sporttagozat indul a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban. A bejutás előfeltétele a sikeres kisérettségi vizsga, a tanulmányi átlag és egy igazolás, mely dokumentummal a tanuló alátámasztja, hogy valamely sportklub tagja.

Az intézményben fennállása óta több sikeres sportoló tanult. Bognár Nóra falmászó országos bajnok és Kovács Anita műkorcsolyázó, az ország egyik legjobbja ma is a gimnázium padjait koptatja. Novák Károly Attila, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatója elmondta, hogy az elmúlt tanévben az oktatási minisztérium kifogásolta, hogy a tehetséggondozón belül hogyan kaphat helyet egy általános tagozat. Az iskola a Magyar Nemzeti Tanáccsal egyeztetett arról, hogy milyen irányba haladjanak tovább, hogyan állhatna biztos lábakon a harmadik tagozat, mely létszükséglete a gimnázium fennmaradásának.

— Az igények szerint maradnia kell egy olyan tagozatnak, ahol a természettudományok kellő mértékben vannak jelen. Bizonyos hiánypótlást végeznénk, hiszen kiderült, hogy Szerbia területén Belgrádon kívül nincs gimnáziumi sporttagozat, magyar nyelven pedig mi vagyunk az egyetlen intézmény, mely ilyen jellegű tagozatot indít. A sporttagozat célja, hogy megkönnyítse azoknak a diákoknak a gimnáziumi tanulmányait, akik valamilyen sporttevékenységet folytatnak. A tagozaton az oktatás az általános gimnáziumi tanterv szerint valósul meg. Sporttagozatról beszélünk, viszont a sporttevékenységek mellett más mozgáskultúrák is ide tartoznak, mint például a néptánc. Délutáni szakkörök formájában hagyományápolással kapcsolatos foglalkozásokat tervezünk, előadásokkal egybekötve. Egy korábbi félreértést szeretnék eloszlatni: a tanulók nálunk csak a tornaórák és a szakkörök keretében fognak sportolni, ők továbbra is saját klubjuk tagjai maradnak, az edzéseket ott végzik, és a versenyeken is a klub színeiben vesznek részt. Mi lehetővé tesszük, hogy a tanulás mellett tovább folytassák sportpályafutásukat, és tőlünk telhetően igyekszünk alkalmazkodni az edzőtáborokhoz, a versenyekhez. A tanuláshoz való visszatérést könnyítjük meg számukra, a tananyag pótlásában adunk nagyobb segítséget, hogy ne maradjanak le, és ne legyen hátrányuk abból, hogy sporttal és néptánccal foglalkoznak — mondta az igazgató.

A tanórák száma nem változik, ahogyan a tantárgyak összetétele sem. A sporttagozat egy általános tantervű gimnáziumi tagozat, mely a sportolók számára lehetővé teszi a gimnáziumi oktatást úgy, hogy a színvonalas oktatásról és a továbbtanulási lehetőségekről sem kell lemondaniuk.

A gimnázium tájékoztató körútra indul, mely során népszerűsítené az ősszel nyíló tagozatokat.

— Évente körbejárjuk azokat a vajdasági általános iskolákat, ahol magyar nyelven is folyik oktatás. Az információs anyagot azokba az iskolákba is eljuttatjuk, ahova technikai vagy más okok miatt nem tudunk eljutni. Sajnos vannak olyan települések, ahonnan egyértelmű jelzést kaptunk, hogy oda ne menjünk, mert a végzős osztály továbbtanulni szándékozó tanulói már beiratoztak valamelyik magyarországi gimnáziumba vagy középiskolába. Bizonyos magyarországi középiskolák által nyújtott lehetőségekkel nem tudunk versenybe szállni. Az általános iskolákon kívül a sportklubokat is felkeresnénk, valamint oktatási vásárokon is népszerűsítjük a tehetséggondozó gimnáziumot. Továbbra is három tagozatot nyitunk: a sporttagozat mellett megmaradnak nyelvi tagozataink is — tudtuk meg Nováktól.

Az érdeklődők bővebb információkat a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium honlapján, a www.tg.edu.rs honlapon, az intézmény Facebook-oldalán és a 024/670-860-as telefonszámon kaphatnak.


A nyitóképen Novák Károly Attila, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatója (a szerző felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..