home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Újra tarolt a Fidesz
Talpai Lóránt
2014.10.15.
LXIX. évf. 42. szám
Újra tarolt a Fidesz

Tarlós István második főpolgármesteri ciklusára készülhet — A baloldal csalódott, a Jobbik boldog — ENSZ-misszió az ebola felszámolásáért — Nobel-békedíj és halálos fenyegetés — Kim Dzsong Un helyett a kishúga a vezér? — Splitben horgonyzott Amerika legnagyobb hadihajója

Tarlós István második főpolgármesteri ciklusára készülhet

Önkormányzati választásokat tartottak Magyarországon. A körülbelül 8,2 millió választópolgár mintegy 43 százaléka járult az urnákhoz. Most először négy- helyett ötéves mandátumot nyernek a győztes polgármesterek és helyhatósági képviselők. A legfontosabb pozícióért, azaz a Budapest főpolgármesteri tisztségéért folytatott küzdelemben újra Tarlós István, a Fidesz jelöltje győzött. A fővárosban a második helyen Bokros Lajos, a Modern Magyarországért Mozgalom főpolgármester-jelöltje, a harmadikon pedig a jobbikos Staudt Gábor végzett. Tarlós István az Orbán Viktor miniszterelnökkel megtartott közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy nem lesz könnyű, de mindig ott lesznek, számíthatnak rájuk. Megköszönte a szavazatokat, és azt mondta: „Imádkozzanak egy kicsit értünk.” Orbán Viktor szerint a Fidesz újabb sikere a több éve tartó, párját ritkító összefogásnak köszönhető. „Megvan a harmadik győzelmünk, Magyarország újra győzött, a békétlenség, a cinizmus és a reménytelenség veszített. A következő években naggyá fogjuk tenni Magyarországot” — jelentette ki a miniszterelnök.

A baloldal csalódott, a Jobbik boldog

A baloldali pártok elnökei többnyire csalódottan nyilatkoztak a választás után. Gyurcsány Ferenc szerint egy, a korábbi pozíciókat alapvetően megőrző választás végén egy kis — a reméltnél érdemben kisebb — lépést tettek előre. Tóbiás József, az MSZP elnöke arról beszélt, hogy ezzel a választással lezárult az alkuk korszaka. Tóbiás szerint az MSZP vezetősége döntött: a jövőben nem kíván részt venni az elitek játékában, nem köt több rossz alkut, valamint nyit az emberek, a nép felé. A baloldallal ellentétben a nemzeti radikális párt meg van elégedve a választási eredménnyel. Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint ezen a szavazáson pártja áttörő sikert ért el. Hangsúlyozta továbbá, hogy a Jobbik az ország minden pontján jelentős politikai tényezővé vált.

ENSZ-misszió az ebola felszámolásáért

Az ENSZ a létezése óta először egy olyan missziót hozott létre, amely egy közegészségügyi válság megszüntetését tűzi ki célul. Az ebola-vészhelyzeti misszió mintegy 49 millió dolláros költségvetéssel vág neki a betegség elleni harcnak. A ghánai központú ENSZ-missziónak a térség ebola által leginkább sújtott három országában, Libériában, Sierra Leonéban és Guineában lesz kirendeltsége. Szomorú hír a misszióval kapcsolatban, hogy a stáb a napokban elveszítette első tagját, egy libériai állampolgárt, aki „valószínűleg” maga is a betegségbe halt bele. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének legújabb adatai szerint a februárban Nyugat-Afrika területén kitört járvány eddig 7500 embert fertőzött meg, akik közül több mint 3400-an életüket vesztették.

Nobel-békedíj és halálos fenyegetés

A pakisztáni Malala Juszufzai és az indiai Kailás Szatjárti megosztva kapták az idei Nobel-békedíjat. A tizenhét éves Malala azután vált ismertté, hogy radikális iszlamisták fejbe lőtték, amikor iskolába tartott. A szomorú előzmények miatt korántsem meglepő, hogy a kitüntetés után azon nyomban halálos fenyegetést kapott. A lányok tanuláshoz való jogáért küzdő aktivista egyszer már majdnem az életével fizetett a tevékenységéért, most pedig, immár Nobel-díjasként pakisztáni szélsőségesek fenyegetik. A Dzsamaát ul Ahrár nevű szélsőséges csoport a Twitter-oldalán közölte: „A Malalához hasonló személyeknek tudniuk kellene, hogy minket nem félemlíthet meg a hitetlenek propagandája. Éles késeinket az iszlám ellenségeire fenjük.”

Kim Dzsong Un helyett a kishúga a vezér?

Hosszú ideje kerüli a nyilvánosságot Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, aki valószínűleg betegség miatt marad távol a nyilvános szerepléstől. Bizonyos észak-koreai disszidensek szerint elképzelhető, hogy Kim Dzsong Un felépüléséig a húga, Kim Jo Dzsong vezeti az országot, aki némelyek szerint egyúttal a kommunista párt elnökhelyettese is. Kim Jo Dzsong 1987-ben vagy 1988-ban született, vagyis 26-27 éves lehet, és Kim Dzsong Unnal együtt tanult Svájcban álnéven, miközben az észak-koreai nagykövetségen laktak. Szakértők szerint, ha tényleg a huszonéves nő irányítja Észak-Koreát, akkor valóban súlyos gond lehet a vezetővel. Kim Dzsong Un egyébként a kommunista párt megalapításának 69. évfordulója alkalmából tartott ünnepi rendezvényeken sem vett részt, ami megerősíti, hogy jelenleg valóban a húga irányíthatja az országot.

Splitben horgonyzott Amerika legnagyobb hadihajója

Az Egyesült Államok legnagyobb partraszállító hajója, a Mesa Verde a horvátországi Split kikötőjébe érkezett. A 208 méter hosszú, 32 méter széles hadihajó az amerikai haditengerészet VI. flottájához tartozik. A hatalmas vízi jármű a horvát hadsereg és az Egyesült Államok közötti kétoldalú katonai együttműködés keretében kötött ki a horvát tengerparti városban. A Mesa Verdén 699 tengerésztiszt szolgál, és mintegy száz másfajta katonai járművet, egyebek között Hummereket, páncélozott járműveket, illetve kamionokat is képes szállítani. Ha szükséges, harckocsik befogadására is alkalmassá tehető. A fedélzeten csapatszállító helikopterek vannak, melyek ötven ember szállítására alkalmasak. A hajón olyan repülőgépek is landolhatnak, amelyek képesek függőleges le- és felszállásra.

                                   

Világkép 01-42.jpg - Újra Tarlós István lett Budapest főpolgármestere

Világkép 02-42.jpg – Fideszes választási siker

Világkép 03-42.jpg - Malala Juszufzai Nobel-békedíjat kapott

Világkép 05-42.jpg - Kim Dzsong Un kishúga

 

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..