home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Újabb végvári találkozóra hangolódva
Martinek Imre
2019.09.17.
LXXIV. évf. 37. szám
Újabb végvári találkozóra hangolódva

Versec, szeptember 20–22.

A verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület, annak keretein belül pedig a Herczeg Ferenc Emlékbizottság az előttünk álló hétvégére hirdette meg a sorrendben huszonkettedik Herczeg Ferenc-emléknapot.


 

A rendezvény tervezett menete értelmében a péntek esti (18 óra) nyitányt Karl Seemayer repülőmakettjeinek kiállítása hozza, mely tárlatot és az alkotó munkásságát annak unokája. Fodor Tamás fiatal helybéli levéltáros fogja méltatni.


A találkozó szombati része szentmisével indul (10 óra), a város Szent Gellért-plébániatemplomában, az Ismerd meg Herczeg Ferenc szülővárosát című vetélkedő részvevői pedig a Szent Kereszt-hegyikápolna tövéből indulnak (10.30 óra) tudásuk megmérettetésére.  Mint ismeretes, a három fős diákcsapatok az író A Várhegy című regényéből vett fejezet „ízlelgetésével“ készülhettek fel az augusztus 13-i keltezésű felhívás óta. A szóban forgó vetélkedő egyébként 2018-ban debütált, két-két ürményházi és verseci, valamint három székelykevei csoport részvételével. A protokoll szerint az irodalmi tanácskozásra érkezőket Dragana Mitrović Versec város polgármester asszonya is tervezi fogadni (11 óra), azt követően pedig (11.30 óra) Jódal Rózsa Az éjszaka megérintése című, a friss Herceg János-díjas írónő nyolcvanadik születésnapja alkalmából megjelenő kötetének bemutatója esedékes, a kiadó és a szerző személyes méltatásán keresztül. A kultúregyesület székházában (Dvorska 15.) tartandó irodalmi matinét az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet szervezi, egyúttal alkalmi könyvvásárt is tartva a  Könyvet a szórványba! elnevezésű program keretében ( külső hivatkozás: https://www.vajma.info/cikk/kultura/13536/Jodal-Rozsa-Az-ejszaka-megerintese-cimu-konyvet-mutatjak-be-Versecen.html ). A folytatásban az írónő Rozmaring című portréfilmjét vetítik le, illetve történik meg a mindezzel párhuzamosan zajló, ún. kincskereső vetélkedő eredményhirdetése és a díjkiosztás. Az esti program (20 órai kezdettel) helyszíne ugyancsak a petőfis kultúrház lesz. Kivilágos kivirradtig tervezett szüreti mulatság, a temerini Szimpla Trió Együttes „hangszerelésével“.

A rendezvény harmadik napja ünnepi szentmisével kezdődik (09.30 óra) a Szent Gellért-plébániatemplomban, ft. Palatinus Alen helyi plébános celebrálásával, déli tizenkét órakor pedig szüreti felvonulás indul Versec város főterén.

A szervezők mindenkit szeretettel hívnak és várnak.


A szerző felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..