Új rockmusical nemzeti ünnepünkre

Új rockmusical nemzeti ünnepünkre

Talpra, magyar! címmel új rockmusical készül Magyarországon az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulója tiszteletére.

A sztárszereposztással (is) jeleskedő produkciót 2018. március 15-én mutatják be Budapesten, a Papp László Budapest Sportarénában.

Az előadás első része, mely az 1849 januárjától március 15-éig, a forradalom első évfordulójáig tartó időszakot öleli fel, a debreceni színházban játszódik, mivel Pest ostroma alatt a kormány és a Nemzeti Színház társulata ebbe a városba menekül. A második rész 1849 júliusának három hetét dolgozza fel, helyszíne a szegedi színház. Az oroszok már Debrecent fenyegetik, ezért a kormány, valamint a debreceni és a pesti színészek kénytelenek Szegedre tenni a székhelyüket.

A rockmusical rendezője Szurdi Miklós, aki az óbecsei származású Topolcsányi Laurával közösen a darab szövegírója is. A zeneszerző Mátyássy Szabolcs, a Bartók Plusz Operafesztivál 2016. évi operaíró versenyének nyertese, a koreográfus Bakó Gábor, a díszlettervező Bátonyi György. A szerepekben többek között Détár Enikőt, Egyházi Gézát, Fehér Adriennt, Kiss Ramónát, Oláh Ibolyát, Xantus Barbarát, Varga Miklóst és Vastag Tamást láthatja a közönség.


Akik nélkül nem jöhetett volna létre a Talpra, magyar! — Szurdi Miklós, Topolcsányi Laura és Mátyássy Szabolcs 

Az alkotók szerint a Talpra, magyar! ősbemutatója új megvilágításból tárja fel az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc eseményeit. A csaknem kétszáz szereplős összeállítás táncosokkal, korhű díszletekkel és remek dalokkal varázsolja a nézők elé a történelemformáló pillanatokat.

A darab egyik érdekessége a Nemzeti dal megzenésített változata. Nem egyszerű feladat új zenét szerezni Petőfi Sándor közismert költeményére, hiszen szinte mindenki ismeri a Tolcsvay László által komponált verziót. Mátyássy Szabolcs elmondta, az új zeneszám teljesen más lett, hiszen nem is az volt a céljuk, hogy hasonlítson a régire. 

 


Jegyek már kaphatóak a www.broadway.hu oldalon és a jegyirodákban!
Facebook: www.facebook.com/talpramagyar0315/


Endresz Erika felvételei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Zene rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Új rockmusical nemzeti ünnepünkre
Zene
  • Zvekán Péter
  • 2020.08.07.
  • LXXV. évfolyam 31. szám
Új rockmusical nemzeti ünnepünkre
Zene
  • Zvekán Péter
  • 2020.07.31.
  • LXXV. évfolyam 30. szám
Facebook

Támogatóink