home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Új megközelítés a vidéki falusi és ökoturizmusban
Hét Nap Online
2020.04.28.
LXXV. évf. 17. szám
Új megközelítés a vidéki falusi és ökoturizmusban

Végéhez közeledik az Interreg—IPA CBC Magyarország—Szerbia program keretében megvalósított Új megközelítés a vidéki falusi és ökoturizmusban: kapacitás- és kompetenciafejlesztés elnevezésű projektum.

A Palics—Ludas Közvállalat partnerként vett részt ebben a projektumban, melynek vezetőpartnere az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Karának Gyógyszerésztudományi Tanszéke, további partnerek voltak a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem Erdészeti és Környezetvédelmi Intézete.

A Palics—Ludas Közvállalat a projektumon keresztül megvalósította a Hajdújáráson található Ludas Látogatóközpont felújítását (festési- és állagmegőrzési munkálatok, apróbb javítások), modernizálta az épület fűtési-hűtési rendszerét, kamerás megfigyelő rendszert telepített, a vendégszobákba új bútorokat szerzett be és megnövelte a szálláskapacitását (15-ről 30 férőhelyesre), felújította könyvtárát, a meglévő konyhát 20 fő kiszolgálására alkalmas bútorral és konyhai eszközzel látta el.

A projektum nagy hangsúlyt fektetett a Látogatóközpont és a Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátum oktatási célú tartalmainak fejlesztésére, mint az előadóterem korszerű felszerelése, a gyerekeknek interaktív játszósarok létrehozása, melynek célja a természet és környezetünk megismerésének elősegítése.

A Ludasi-tó partján elkészült az Egészség útja nevet viselő tanösvény (tereprendezéssel, kaszálással, őshonos fák- és bokrok ültetésével), melynek tíz helyszínén pihenőhely oktatótáblával, paddal és szemetessel várja a látogatókat, valamint kiépült egy bemutatókert is, ahol a régióban is megtalálható gyógynövények vannak ültetve.

A partnerek közös tevékenységeinek eredményeként létrejött a projektum internetes honlapja és egy androidos mobiltelefonokra készített applikáció, mely a védett területen „vezeti” körbe a felhasználót (VR 360 NATURE). Továbbá nyomtatott és elektromos formában is elérhetővé vált a Gyógynövények helyi használata a Vajdaságban és a Dél-Alföldön című monográfia.

A 2018. május 1-én kezdődött projektum 2020. április 30-án zárul. A projektum teljes költségvetése 499.200 euró, ebből a Palics-Ludas Közvállalat által megvalósított tevékenységekre 77.523 euró lett előrelátva (melynek 85%-át az Európai Unió biztosította, a 15% önrészt pedig a Tartományi Pénzügyi Titkárság).

A projektum honlapja: http://ipa-areeccdev.rs/

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..