home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Túlzásba vitték
(—)
2014.08.13.
LXIX. évf. 33. szám
Túlzásba vitték

A hét vezető híre kétségtelenül a brutális kegyetlenséggel meggyilkolt Tijana Jurić szabadkai diáklány tragédiája volt. Az ügy kapcsán a mérvadó szerb újságírók is megszólaltak, akik szerint a sajtó több ponton is súlyosan vétett az etikai normák ellen. Közben folytatódtak a fizetés- és a nyugdíjcsökkentéssel kapcsolatos találgatások, egymásralicitálások is.

Két év vagy hat hónap múlva?

Aleksandar Vučić, a szerb kormány miniszterelnöke úgy értékelte, hogy az ország két év múlva maga mögött fogja tudni a jelenlegi válságot. A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy a múltban elkövetett felelőtlen tettek miatt Szerbia hat hónapra van az államcsődtől. „Ha úgy viselkedünk, mint eddig, hat hónapon belül csődbe megyünk, káosz lesz a boltokban, a görög, az argentin vagy az ukrán forgatókönyv fog megvalósulni” — nyilatkozta Vučić a belgrádi B92 hírtelevíziónak. Szerinte kemény munkával és együttes erővel mindez elkerülhető, s 2016/2017-re érezhető lesz, hogy egy jobb helyen élünk, valamint megkezdődik majd az államadósság csökkenése is. (B92)

A fizetést huszonöt, a nyugdíjat húsz százalékkal csökkentsék!

Legalábbis a Szerbiai Munkaadók Uniója szerint a közszférában és a nyugdíj vonatkozásában ekkora megszorításra volna szükség. Slavenko Grgurević, az Unió tagja így nyilatkozott: „nem szeretnék armageddoni forgatókönyvet előrevetíteni, de tartok tőle, hogy ha nem kerül sor ilyen mértékű megszorításra, már ebben az évben vagy jövőre nagyon-nagyon rossz lesz a helyzet.” (Beta)

Továbbra is pártalapon

Vlado Batnožić, a szerbiai vasúton dolgozók egészségügyi intézetének igazgatója személyesen is elismerte a Blic napilapnak, hogy mintegy ötven embert helyezett el ebben az intézményben a kinevezése után. A Blic úgy tudja, hogy álláshoz kizárólag párt- és baráti alapon lehetett hozzájutni. Ez utóbbi állítást az igazgató cáfolta. Minderre később Aleksandar Vučić kormányfő is reagált, és kijelentette, hogy rövidesen meneszteni fogják az intézet túlságosan is magabiztos igazgatóját. (Blic) 

A szerb gazdaság halott, éppenhogy nem temették el

Ezt a drámai kijelentést már Milan Beko üzletember tette, miután közölte, hogy kész átvenni a szerbiai vasutak irányítását. Beko azt is elmondta, hogy Vučić szerb kormányfő nem a barátja. Szerinte ezt az is alátámasztja, hogy ő maga a közelmúltban igen előkelő helyen szerepelt a gazdasági visszaélések kapcsán letartóztatandóak listáján. (Tanjug)

Áll a bál a vasútnál

A múlt héten nemcsak a pártalapú elhelyezkedések és Beko várható kinevezése miatt került a sajtó fókuszába a katasztrofális állapotban lévő Szerbiai Vasutak. Az Infrastrukturális-, Építészeti és Közlekedésügyi Minisztérium ajánlására a vasúti vállalat igazgatóbizottsága ugyanis hatályon kívül helyezte Svetozar Ćapin főigazgatói kinevezését. Minderre csupán néhány órával azután került sor, hogy a szebb napokat látott vasúti társaság bejelentette, Ćapint választotta meg főigazgatónak. (Tanjug)

Túlzásba vitték

A szerb sajtó meglehetősen etikátlanul állt hozzá a brutális kegyetlenséggel meggyilkolt Tijana Jurić szabadkai diáklány tragédiájához. Ljiljana Smajlović, a Szerbiai Újságírók Egyesületének (UNS) elnöke szerint a szakma több ponton is kudarcot vallott. Az áldozat édesapja, Igor Jurić is többször megerősítette, hogy némely médiumok igen kegyetlenül álltak hozzá a kérdéshez. „Nincs okunk rá, hogy büszkék legyünk. Tijana Jurić esetében az újságírók több vizsgán is megbuktak. Nemcsak a bulvársajtóról beszélek, mely egyébként is meg szokta szegni az etikai normákat, hanem azokra a szenzációhajhász címekre utalok, amelyek ebben az ügyben minden ellenőrzés nélkül, az empátia teljes hiányában jelentek meg. Mindez most is folytatódik” — nyilatkozta a tragédiával kapcsolatban az UNS elnök asszonya, aki a mérvadó Politika napilap főszerkesztője is. (B92)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..