home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Törökbecse köztéri keresztjei
Zséli Ágnes
2021.10.31.
LXXVI. évf. 43. szám
Törökbecse köztéri keresztjei

Azt mondják, ha történeteket olvasunk, jobban megértjük, sőt át is éljük azokat a pillanatokat, amelyek a déd- és a nagyszüleink, édesapánk, édesanyánk vagy akár a mi gyermekkori világunkat határozták meg.

Ez az érzés töltötte el nemrégiben több törökbecsei lelkét, közöttük az enyémet is, amikor az a különleges könyv került a kezembe, amelyet nemrégiben a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület jóvoltából 400 példányban jelentettek meg. A kiadvány a bánáti település keresztjeiről szól. Ne feledjük, a kereszt emlékeztet bennünket arra, hogy valaki velünk van, és erőt ad nekünk bármely megpróbáltatáshoz. Krisztus keresztje, melyen Isten megtestesült Fia meghalt a világ üdvösségéért, a keresztények számára a halál és a bűn feletti győzelem jelképe, s mély tisztelet illeti.


A Szent István király templom előtti kereszt

A könyvet a törökbecsei André Károly gyűjtő, helytörténész írta, pontosabban a hosszú időn át tartó kutatómunkájának gyümölcseként látott napvilágot. A szerzőről tudni kell, hogy mintegy negyven éve a Tisza menti kisváros múltjával, az elődjeink életvitelével, történelmével, a hittel, a szőke Tisza mellett élő közösséggel foglalkozik. Tevékenységének eredményeként ez idáig hat könyvet adott ki: Törökbecse múltjáról; Rohonczy Gedeon, Gyöngysziget birtokosa; A törökbecsei posta 240 éves évfordulója; Novobečejski svetlopisci; A törökbecsei pótkórház az I. világháború alatt; A törökbecsei szoboravatások 1903-ban, 1904-ben és 1911-ben.


A vörösmárvány kereszt

André Károly Törökbecse köztéri keresztjei című, legújabb kiadványának lapjai arról regélnek, hogy a bánáti településen a jelennel ellentétben valamikor sokkal több kereszt ékeskedett az utcasarkokon, a rónaságot átszelő utak mentén, a templomok előtt vagy akár a csendes, meghitt helyen, a temetőben.

A könyv előszavának sorait Mellár József, a törökbecsei Assisi Szent Klára-, valamint az aracsi Szent István király templom egyházközösségének plébánosa írta. A többi közt ezt olvashatjuk: „Törökbecsén 2016-ban örömmel telt meg a lelkem, amikor a törökbecsei hívek közül néhányan felajánlották, hogy felújítanák a zöld keresztet a Zmaj Jovina és a Petőfi Sándor utca kereszteződésében. Az ötletet tett követte. Azóta is büszke vagyok ezekre a híveimre. Hasonlóképpen örülök, amikor látom a templom előtti kereszt tövében a friss virágokat.


Az aracsi szerb pravoszláv kereszt

Az egyházközösség elöljárójának gondolatát a bánáti kisváros lakossága is vallja, bizonyítva, hogy az itt élők nem feledkeznek meg a köztéri, út menti vagy más helyen felállított keresztekről, mivel azok a Megváltónknak szólnak, s a megbecsülés, a hála, a szeretet és a hozzá való ragaszkodás jelei.

A Törökbecse köztéri keresztjei című könyv azokat a kereszteket is magában foglalja, amelyek mindmáig a település díszei. Ezek a Papp Márton által Aracson 1855-ben felállított úgynevezett kistöltési kereszt, mely a Rajko Rakočević és a Bora Glavaš utca kereszteződésénél látható; a Zmaj Jova, valamint a Petőfi Sándor utca kereszteződésénél lévő úgynevezett zöld kereszt; az Assisi Szent Klára római katolikus templom bejárata előtti impozáns vörösmárvány kereszt; a település Aracs részéhez tartozó, a Szent István király templom előtt ékeskedő, a helyi Kiss József lakatosműhelyében készített kereszt; és az aracsi szerb pravoszláv templom előtt található márványkereszt. A szerző bőven ír az út menti keresztekről is, melyeket Törökbecse és Aracs katolikus vallást gyakorló hívei a XIX. század elejétől állítottak fel, ezek a II. és a III. katonai felmérés térképein is szerepelnek. Ide sorolhatjuk a kis-, a nagy- és a Ladányi-keresztet, melyek a jótékony helyieknek köszönhetően maradtak meg. A szerző a római katolikus és a pravoszláv temetőben épített, valamint az aracsi pusztatemplomnál és a Becse váránál lévő keresztekről is ír.


Az aracsi temetőben levő kereszt

A könyvben adatokat olvashatunk az eltűnt keresztekről, sőt arról is, hogy Törökbecsén az utcai keresztek már a XIX. század elejétől ismertek, de ezek közül néhányat eltávolítottak, és csak az emlékük maradt meg. A római katolikus utcai keresztekről dr. Sóti János 2004-ben készített egy összeírást, melyet a helyi városrendezési hivatalnak adott át, azzal a céllal, hogy a kidolgozásban levő városrendezési terv térképére ne feledjék el bejegyezni ezeket a bánáti településnek is fontos kulturális emlékeket. A tervet kidolgozták ugyan, de a plébános ajánlatát sajnos nem vették figyelembe. A most megjelent könyv célja sem más, mint az eltűnt, lebontott keresztek „újraállítása” a lapjain.

Forgassuk érdeklődéssel és tisztelettel André Károly Törökbecse köztéri keresztjei című legújabb könyvét, és ne feledjük, hogy a mi feladatunk is a meglévő köztéri keresztek őrzése, illetve az is, hogy a lehetőségeinkhez mérten segítsük az új keresztek állíttatását.


Kiskeresztes


A Ladányi-kereszt


A Mészáros-kereszt


Nagykeresztes


A Papp Márton-féle kereszt


Kereszt a pusztatemplomnál


A Rohonczy-sírbolt


A zöld kereszt

A felvételek André Károly gyűjteményéből származnak

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..