Törökbecse köztéri keresztjei
Zséli Ágnes
2021.10.31.
LXXVI. évf. 43. szám
Törökbecse köztéri keresztjei

Azt mondják, ha történeteket olvasunk, jobban megértjük, sőt át is éljük azokat a pillanatokat, amelyek a déd- és a nagyszüleink, édesapánk, édesanyánk vagy akár a mi gyermekkori világunkat határozták meg.

Ez az érzés töltötte el nemrégiben több törökbecsei lelkét, közöttük az enyémet is, amikor az a különleges könyv került a kezembe, amelyet nemrégiben a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület jóvoltából 400 példányban jelentettek meg. A kiadvány a bánáti település keresztjeiről szól. Ne feledjük, a kereszt emlékeztet bennünket arra, hogy valaki velünk van, és erőt ad nekünk bármely megpróbáltatáshoz. Krisztus keresztje, melyen Isten megtestesült Fia meghalt a világ üdvösségéért, a keresztények számára a halál és a bűn feletti győzelem jelképe, s mély tisztelet illeti.


A Szent István király templom előtti kereszt

A könyvet a törökbecsei André Károly gyűjtő, helytörténész írta, pontosabban a hosszú időn át tartó kutatómunkájának gyümölcseként látott napvilágot. A szerzőről tudni kell, hogy mintegy negyven éve a Tisza menti kisváros múltjával, az elődjeink életvitelével, történelmével, a hittel, a szőke Tisza mellett élő közösséggel foglalkozik. Tevékenységének eredményeként ez idáig hat könyvet adott ki: Törökbecse múltjáról; Rohonczy Gedeon, Gyöngysziget birtokosa; A törökbecsei posta 240 éves évfordulója; Novobečejski svetlopisci; A törökbecsei pótkórház az I. világháború alatt; A törökbecsei szoboravatások 1903-ban, 1904-ben és 1911-ben.


A vörösmárvány kereszt

André Károly Törökbecse köztéri keresztjei című, legújabb kiadványának lapjai arról regélnek, hogy a bánáti településen a jelennel ellentétben valamikor sokkal több kereszt ékeskedett az utcasarkokon, a rónaságot átszelő utak mentén, a templomok előtt vagy akár a csendes, meghitt helyen, a temetőben.

A könyv előszavának sorait Mellár József, a törökbecsei Assisi Szent Klára-, valamint az aracsi Szent István király templom egyházközösségének plébánosa írta. A többi közt ezt olvashatjuk: „Törökbecsén 2016-ban örömmel telt meg a lelkem, amikor a törökbecsei hívek közül néhányan felajánlották, hogy felújítanák a zöld keresztet a Zmaj Jovina és a Petőfi Sándor utca kereszteződésében. Az ötletet tett követte. Azóta is büszke vagyok ezekre a híveimre. Hasonlóképpen örülök, amikor látom a templom előtti kereszt tövében a friss virágokat.


Az aracsi szerb pravoszláv kereszt

Az egyházközösség elöljárójának gondolatát a bánáti kisváros lakossága is vallja, bizonyítva, hogy az itt élők nem feledkeznek meg a köztéri, út menti vagy más helyen felállított keresztekről, mivel azok a Megváltónknak szólnak, s a megbecsülés, a hála, a szeretet és a hozzá való ragaszkodás jelei.

A Törökbecse köztéri keresztjei című könyv azokat a kereszteket is magában foglalja, amelyek mindmáig a település díszei. Ezek a Papp Márton által Aracson 1855-ben felállított úgynevezett kistöltési kereszt, mely a Rajko Rakočević és a Bora Glavaš utca kereszteződésénél látható; a Zmaj Jova, valamint a Petőfi Sándor utca kereszteződésénél lévő úgynevezett zöld kereszt; az Assisi Szent Klára római katolikus templom bejárata előtti impozáns vörösmárvány kereszt; a település Aracs részéhez tartozó, a Szent István király templom előtt ékeskedő, a helyi Kiss József lakatosműhelyében készített kereszt; és az aracsi szerb pravoszláv templom előtt található márványkereszt. A szerző bőven ír az út menti keresztekről is, melyeket Törökbecse és Aracs katolikus vallást gyakorló hívei a XIX. század elejétől állítottak fel, ezek a II. és a III. katonai felmérés térképein is szerepelnek. Ide sorolhatjuk a kis-, a nagy- és a Ladányi-keresztet, melyek a jótékony helyieknek köszönhetően maradtak meg. A szerző a római katolikus és a pravoszláv temetőben épített, valamint az aracsi pusztatemplomnál és a Becse váránál lévő keresztekről is ír.


Az aracsi temetőben levő kereszt

A könyvben adatokat olvashatunk az eltűnt keresztekről, sőt arról is, hogy Törökbecsén az utcai keresztek már a XIX. század elejétől ismertek, de ezek közül néhányat eltávolítottak, és csak az emlékük maradt meg. A római katolikus utcai keresztekről dr. Sóti János 2004-ben készített egy összeírást, melyet a helyi városrendezési hivatalnak adott át, azzal a céllal, hogy a kidolgozásban levő városrendezési terv térképére ne feledjék el bejegyezni ezeket a bánáti településnek is fontos kulturális emlékeket. A tervet kidolgozták ugyan, de a plébános ajánlatát sajnos nem vették figyelembe. A most megjelent könyv célja sem más, mint az eltűnt, lebontott keresztek „újraállítása” a lapjain.

Forgassuk érdeklődéssel és tisztelettel André Károly Törökbecse köztéri keresztjei című legújabb könyvét, és ne feledjük, hogy a mi feladatunk is a meglévő köztéri keresztek őrzése, illetve az is, hogy a lehetőségeinkhez mérten segítsük az új keresztek állíttatását.


Kiskeresztes


A Ladányi-kereszt


A Mészáros-kereszt


Nagykeresztes


A Papp Márton-féle kereszt


Kereszt a pusztatemplomnál


A Rohonczy-sírbolt


A zöld kereszt

A felvételek André Károly gyűjteményéből származnak

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..