home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Többször kevesebbet!?
VARJÚ Sára
2013.01.09.
LXVIII. évf. 2. szám
Többször kevesebbet!?

Mire számíthatnak a csantavériek a kis értékű lopások határértékének csökkentése után?

Az utóbbi pár évben Csantavéren drasztikusan megszaporodtak a betörések és a lopások, naponta szinte két lopás is történt. A betörők hol az udvari konyhát rabolták ki, hol pedig mezőgazdasági gépeket tulajdonítottak el. Emiatt hamar lincshangulat alakult ki a faluban. A helyi közösség türelemre intette a lakosokat, hogy várják meg, amíg az állam megoldja a kérdést.

Decemberben a szerb kormány elfogadta a büntető törvénykönyv módosításáról szóló törvényjavaslatot, amelynek értelmében a kis értékű lopások és a kis értékű rablások tekintetében is 15 ezer dinárról 10 ezer dinárra csökkent az a határérték, amely alatt az ügyészség nem indít hivatalból büntetőeljárást.

A felmérések szerint csökkent a lopások száma Csantavéren, de még mindig történnek betörések, nyilatkozta lapunknak Murényi Tibor, a csantavéri helyi közösség elnöke.

— Hozzánk is érkeznek bejelentések, ha fosztogatás történik. Az esetek többségében szervezett betörésekről beszélhetünk, nem pedig ún. egzisztenciális betörésekről, amikor valaki tyúkot vagy élelmet lop, de ha már munkagépeket lop, akkor azt tovább is adja. Ki kell deríteni, hogy ki az, aki megbízza ezeket a rablókat — mondta Murényi, majd hozzátette, hogy eddig politikai akaratra volt szükség, hogy csökkentsék a kis értékű lopások határértékét, most pedig a rendőrség munkáján lesz a hangsúly.

— Bízok abban, hogy a kis értékű lopások határértékének csökkentésével kevesebb lesz a betörés, és hogy a bíróság és a rendőrség kellőképpen végzi majd a munkáját, hiszen rá lesznek utalva arra, hogy dolgozzanak. Nem mondhatja azt a rendőr, hogy nem megy ki helyszínelni és felderíteni a gyanúsítottakat — vélekedik a helyi közösség elnöke.

Murényi felhívja a lakosság figyelmét arra is, hogy ha bármilyen lopást észlelnek, jelentsék a rendőrségen.

— Volt olyan eset, amikor a lakosok úgy mérték fel a helyzetet, hogy a rendőrség úgysem száll ki, mert kis értékű lopásról van szó, így számtalan esetet nem is jelentettek. Most már változik a helyzet, ezért arra kérek mindenkit, tegye meg a kellő lépéseket.

További probléma a faluban, hogy nincs mezőőrség.

Egy ember járja a falut, hogy különféle kisebb bűncselekményeket derítsen fel, de munkája kimerül az illegális szemétlerakók felfedezésében. A kommunális rendőrség néha kilátogat a faluba, korábban jelentősebben segítették a rendőrök munkáját, mostanában azonban egyre ritkábban tesznek látogatást errefelé.

A Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete február 21-étől ingyenes jogsegélyszolgálatot indított a megszaporodott kis értékű lopások miatt. A faluban két hónapon keresztül jogászgyakornokok álltak a sértett polgárok rendelkezésére.

— A május közepéig tartó megbízatásunk alatt feladatunk volt, hogy az ügyészséggel és a rendőrséggel is együttműködjünk. A rendőrségnek kérdéseket tettünk fel az esetekkel kapcsolatban, a nyomozás szakasza után érdeklődtünk. Legalább 30 levelet küldtünk el nekik, s mindig azt a választ kaptuk, hogy nagy erőkkel dolgoznak az ügyeken, de ennél jobb visszajelzést nemigen kaptunk. Voltak olyan esetek, amikor a lopások meghaladták a 2000 eurónyi értéket is, de akkor sem történt semmilyen kedvező fordulat, sikeres leleplezés nem történt. Véleményem szerint a tolvajok most majd többször fognak lopni járni, csak ezúttal kevesebbet lopnak majd — véli Kovács Attila, a jogsegélyszolgálat jogásza.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..