home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Teljen örömünk a mozgásban
Szakáll Laura
2022.11.29.
LXXVII. évf. 47. szám
Teljen örömünk a mozgásban

A magyarkanizsai Fejsztámer Marianna életében mindig jelen volt a mozgás. Versenytáncolt, és más mozgásformákkal is megismerkedett. Egy kis időre ez a tevékenység háttérbe szorult, de ma már ismét teljes erőbedobással sportol. Másokat is erre biztat, az online térben oktat ugyanis.

Digitálistartalom-gyártásba kezdett, gyakorlatsorokat bemutató videókat készít, ezeket az Instagramon osztja meg az egyre népesebb követőtáborával. Főleg a negyven évnél idősebb hölgyeket célozza meg, de fiatalok is szép számban tornáznak Mariannával a virtuális térben.

— Gyermekkorom óta sportoltam, édesanyám által a sport mindig az életünk szerves része volt. Aktívan hét évig atletizáltam, emellett pedig a modern és a kortárs tánc volt az életem legmeghatározóbb mozgásformája, erről ismernek a legtöbben. A magyarkanizsai M-plus táncklubot édesanyám alapította, melyben több mint tíz évig versenyszerűen táncoltam, majd a koreográfusa is voltam, és a mai napig bíráskodom a versenyeken. A sport és a testmozgás annyira meghatározó volt az életünkben, hogy logikus választás volt az újvidéki Testnevelési Kar, melyen testnevelő tanári diplomát szereztem. Miután abbahagytam a versenyzést, elkezdtem pilatesoktatással foglalkozni. Nagyon megtetszett ez a mozgásforma, mivel lágy, elegáns, emlékeztetett a táncra, mégis jól karban lehet vele tartani a testet. Az egyetem után a magyarkanizsai sportszövetségben kaptam munkát, és itt kóstoltam bele először a rendezvényszervezésbe. Hat évvel ezelőtt úgy hozta az élet, hogy saját vállalkozást alapítottam, és a marketing lett a fő tevékenységem, mellyel a mai napig foglalkozom. Ami a testmozgást illeti, ahogy az a legtöbb nőnél lenni szokott, jöttek a gyerekek, a munka, a háztartás, a kötelezettségek, így évekre háttérbe szorult.

* Most, amikor ismét jelen van a mozgás az életedben, mit részesítesz előnyben?

— Mivel néhány éve gerincsérvet állapítottak meg nálam az orvosok, vissza kellett hoznom a mozgást az életembe. Igazából el is felejtettem, hogy mennyire szerettem… A pilates és a jóga a két kedvencem, de jelenleg személyi edzővel is dolgozom. Az edzőmmel heti két alkalommal tornázom, emellett pedig hetente egyszer saját magam végzek gyakorlatokat. Nyilván fontos a mennyiség, de sokan — ahogy én is korábban — esnek abba a hibába, hogy amint arra gondolnak, hogy milyen sok időt venne el a heti két-három alkalom, le is tesznek a testmozgásról. Lehet az heti egy alkalom is, a lényeg, hogy minden héten tegyünk egy keveset az egészségünkért.

* Instagramon gyakorlatokat mutatsz a követőknek.

— Igen, mivel a pilatesoktatáson is gondolkoztam, de azt már valóban nehéz lenne összehozni, hogy hetente többször fizikailag is oktassak másokat. Innen jött az ötlet, hogy ez már nem úgy működik, mint tizenhárom-tizenöt évvel ezelőtt, online is lehet tanítani, ráadásul így a testnevelési mellett a marketinges tudásomat is tudom használni. Amikor hetente egyszer magam tornázom, készítek videókat, és felteszem a gyakorlatokat az Instagramra. Egyébként is, de főleg a COVID óta sokan tornáznak otthon, és meglepően nagy közönségük van az online óráknak. Mivel egyelőre a szerbiai piacot céloztam meg, ezen a felületen szerb nyelven kommunikálok, de mivel az online térben nincsenek földrajzi korlátok, ez a jövőben még változhat. Az Instagramon főleg a saját magam által kitalált gyakorlatok vannak, vagy olyanok, amelyeket külföldi oktatóktól tanultam. A pilates és a jóga ötvözete, ritmikus, elegáns mozdulatokkal. Szeretném, ha ez egy olyan felület lenne, ahol mindenki talál magának valami újat, olyan mozdulatot vagy gyakorlatot, amellyel korábban nem találkozott, és ez felkelti az érdeklődését a mozgás iránt. Nagyon szeretem a kombinált gyakorlatokat, melyek egyszerre több izomcsoportot is erősítenek. Fontos, hogy ne legyen monoton.

* Miért döntöttél úgy, hogy másokat is motiválsz?

— Igazából saját magamból indultam ki. Én is évekig belefeledkeztem a hétköznapi mókuskerékbe, és mozgásszegény életmódot éltem. Mindenem fájt, fáradékony voltam, és a közérzetem sem volt túl jó. Úgy döntöttem, hogy nekem ez jár. Tudom, hogy azoknál a nőknél, akik gyereket nevelnek, dolgoznak, háztartást vezetnek, ez a legkritikusabb pont, ezt kimondani, elhinni, és időt találni saját magukra. Márpedig jár, és minden nő meg is érdemli, hogy legyen heti egy-két alkalom, amikor időt tud szánni a testére. Elsősorban saját maga miatt. Maximálisan megértek minden nőt, aki még nem tudott saját magával megbirkózni ebben a kérdésben. Mesterfokozatú kifogásgyártó voltam én is, még azután is, hogy az orvosom azt mondta, a gerincsérv miatt muszáj tornáznom. Aztán döntöttem, és láss csodát, igaz, hogy egy kis szervezést igényel, de éppen úgy elkészülnek a házi feladatok, kerül étel az asztalra, végzek a házimunkával, mint előtte. Abban tudok és szeretnék segíteni, hogy aki az otthon kényelméből szeretne tornázni akkor, amikor az ideje engedi, kapjon olyan mozgásanyagot, amelyet esetleg máshol nem talált, vagy a gyakorlatok által motivációt szerezzen arra, hogy a környezetében keressen olyan oktatót vagy fitneszközpontot, ahova szívesen eljár.

* Milyenek a visszajelzések a követőktől?

— Őszintén szólva még engem is meglepett, amikor feladtam az első hirdetéseimet, hogy milyen sok pozitív visszajelzést kaptam, és ez azóta is így van. Nagyon jólesik és motivál is egyúttal, hogy érzik és észreveszik a lényeget a gyakorlataimban, és ezt meg is írják nekem privát üzenetben. A legtöbb követőm Belgrádból, Újvidékről és Nišből van. Szeretik, hogy pilates, de mégsem, jóga, de mégsem, egy kicsit talán szokatlan néhány gyakorlat, de követhető és utánozható, függetlenül attól, hogy kinek mennyi tapasztalata van ebben. A hátterekkel igyekszem változatosabbá tenni a videókat, hogy ezzel is mindig vigyek egy kis új szint az oldalra. A jövőben pedig a terveim között szerepel egy saját platform létrehozása, mivel a privát üzenetekből az is kiderült, hogy lenne igény egész órás online edzésekre is, így ezen is fogok dolgozni. Nem mondom, hogy innen Vajdaságból ismeretlenül könnyű bejutni erre a piacra, hiszen tudjuk, hogy az influencerek világát éljük, de azért bízom benne, hogy hosszú távon az értékes tartalomgyártásnak lesz jövője, és az én videóim is megtalálják a maguk szélesebb közönségét.

* Mit üzensz az embereknek, miért fontos időt szakítani a testmozgásra, önmagunkra?

— Vannak nők, akiknek ez a heti 1-2 óra az énidejük, amikor nem nyúzza őket senki. Véleményem szerint teljesen mindegy, hogy miért, a lényeg, hogy mozogjunk. Negyven felett egyébként már sokkal előbb fogjuk érezni a pozitív változásokat a szervezetben, mint fiatalabb korunkban, ami szintén motiváló. Heti 2 óra testmozgás jótékony hatását már két hét után tapasztalhatjuk, ezt garantálom. Nyilván nem kell ettől csodát várni, mondjuk, 15 kg feleslegtől való gyors megszabadulást, hanem inkább azt, hogy két hét után mozgékonyabbak, vitálisabbak leszünk, kevésbé fáradékonyak, és a közérzetünk is javul. Ha ehhez még a táplálkozási szokásainkon is változtatunk, akkor előbb-utóbb az izmok feszesebbek lesznek, a zsírpárnák pedig vékonyabbak. A közösségi média mint mindenre, az egészséges életmódra is hatással van, viszont tudnunk kell kiszűrni, hogy mi a valóság és mi az illúzió. Ne a plasztikai műtéten átesett, majd filterezett fotót felrakó modellek legyenek a példaképek, mert annak csalódás lesz a vége. Saját magunkhoz mérjük magunkat, és saját magunkhoz képest akarjunk fejlődni. A követőimtől sohasem úgy köszönök el, hogy hajrá, kitartás, csak így tovább, stb. Mindig mindenkinek azt mondom, hogy a legfontosabb, hogy jólessen neki a mozgás, legyen benne öröme. Ha ez megvan, akkor rendszeressé tud válni, és ha valami rendszeres, akkor beváltja a hozzá fűzött reményeket is!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..