home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Téli gondok
Rencsényi Elvira
2013.01.09.
LXVIII. évf. 2. szám
Téli gondok

A szél miatt bénult meg a közlekedés — Az el nem végzett munkáért fizetünk — Mindenki a saját háza előtt... — Lapát, hólánc, elegendő üzemanyag

A tél első havazása szinte teljesen megbénította a forgalmat egész Vajdaságban. A sokórás havazás miatt teherszállító és személygépkocsik, sőt autóbuszok maradtak a hó fogságában. A helyzet az autóúton és a városoktól messze eső településeken volt a legrosszabb: onnan ugyanis hókotrókkal, mezőgépekkel és az útkarbantartásért felelős vállalatok nehézjárműveivel kellett kiszabadítani az embereket és a járműveket. Szabadkán például még napokkal a hóesés után is járhatatlanok voltak az utak, használhatatlanok a buszmegállók.

A szél miatt bénult meg a közlekedés
Ivan Sudarević, az észak-bácskai körzet közlekedésbiztonságának főnöke szerint általában nem a hó mennyisége okozza a problémát, hanem az esetleges erős szél, amely nyomán akár többméteres hótorlaszok is keletkezhetnek.
— A december 8-án hajnalban kezdődő havazás először Topolya és Zombor környékén okozott fennakadást a forgalomban. A sűrű havazás igen élénk északi széllel érkezett, mely rásodorta a havat az autóútra, a hótorlaszok pedig körülzárták szinte az összes falut és települést. Nagyon sok jármű maradt a hó fogságában: némelyek a behavazott és járhatatlan út kellős közepén, mások meg az árokba csúszva. Számos baleset is történt a látótávolság jelentős csökkenése miatt, ezért a rendőrség, a katonaság és a tűzoltóság is bekapcsolódott a mentőakcióba. Észak-Bácskában az autóútnak a horgosi határátkelőtől Bácsfeketehegyig tartó szakaszát a Vojput Útkarbantartó Vállalat tisztítja. Nehézjárművei szombat reggel 8 óra tájban kezdték meg a hóban rekedt járművek kimentését. A legnehezebb dolguk a Dušanovo és Tornyos, a Csonoplya és Nemesmilitics (Svetozar Miletić), valamint a Szivác és Kerény (Kljajićevo) közötti szakaszon volt. További nehézséget okozott az is, hogy jó néhány mentésre érkezett jármű is elakadt, így kénytelenek voltunk bevetni a lánctalpas járműveinket is. Összegzésül elmondhatjuk, hogy vasárnap este 9 óra tájban már mindenkit sikerült kimentenünk a hó fogságából, és az autóutat is megtisztítottuk, így a Topolyánál, később pedig a Szabadkától Nagyfényig álló több kilométeres kocsisor is továbbhaladhatott. Reméljük, hogy egy hasonló havazás már sokkal felkészültebben éri majd a polgárokat, és alkalmazkodva az időjárás viszontagságaihoz nem indulnak útnak személyautóval, inkább megvárják, hogy az utak ismét járhatóak legyenek.

Az el nem végzett munkáért fizetünk
December 9-e óta nem hullott több hó Szabadkán. Ám napokkal az ominózus hétvége után a járdák és az utcák többsége még mindig járhatatlan volt, és az autóbuszmegállókból meg a parkolóhelyekről sem takarította el senki sem a havat. Még az a szerencse, hogy időközben megenyhült az idő, a hó elolvadt, de egy újabb havazás valószínűleg megint súlyos fennakadást okozna a közlekedésben.
Osztrogonác Simon, a Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tanácsnoka, a válságstáb tagja elmondta: a téli időszakban a városi költségvetésből minden évben jelentős összeget juttatnak azoknak a közvállalatoknak, amelyeket az utak, közterek, a másod- és harmadrangú utak, utcák, járdák, buszmegállók és parkolóhelyek tisztításával bízza meg a város. Ezzel a pénzzel a Köztisztasági Közvállalat rendelkezik, az ő feladata szétosztani a többi közvállalat között. — Ne feledjük el, hogy jelentős összegről van szó! Mégis azt kellett tapasztalnunk, hogy napokkal a hóesés után sem voltak megtisztítva a parkolóhelyek, az utcák és a járdák csúszósak, balesetveszélyesek voltak — még a város szívében is. A buszmegállókban pedig lehetetlen és rendkívül balesetveszélyes volt az utasok fel- és leszállása, mert térdmagasságig ért a megfagyott hó. Annak eltakarítása pedig a Subotica-trans Utasforgalmi Közvállalat feladata, és ezért szép pénzösszeget is kap a városi költségvetésből. Úgy tűnik, ez a közvállalat nem törődik utasai biztonságával. Bármikor megtörténhet a legrosszabb, hogy valaki az autóbusz alá esik, vagy csontját töri. Ráadásul a társasgépkocsik sem tudtak a felhalmozódott hó miatt beállni a megállóba, csakis a főúton állhatta meg, akadályozva ezzel a forgalmat és veszélyeztetve az utasok testi épségét. Hasonló volt a helyzet a járdákkal, utakkal és utcákkal, valamint a közterekkel is. A Köztisztasági Közvállalat feladata volt biztonságossá és járhatóvá tenni őket, sózni a járdákat, a város központját stb. Ez sem lett elvégezve majd egy héttel a hóesés után sem. A Parking Közvállalat feladata volt, hogy a parkolóhelyeket megtisztítsa a hótól és a jégtől, hogy használhatóak legyenek. Ezt a munkát is csak részben végezte el az adott közvállalat. Száz szónak is egy a vége: sok pénzt fizetünk olyan munkáért, amely elvégzése a közvállalatainkra tartozna.

Mindenki a saját háza előtt...
A tanácsnok kiemelte: a polgároknak is kötelességük eltakarítani a havat a házuk előtt, de sajnos ennek a kötelezettségnek sem mindenki tesz eleget.
— Az ilyen lelkiismeretlen polgárok ellen a kommunális rendőrség feljelentést tehet, a feljelentett személyre pedig pénzbírság róható ki. Csakhogy az sem lenne rendjén, ha a polgárokat büntetnénk meg, a feladatát el nem végző közvállalatok vezetőit viszont nem.

Lapát, hólánc, elegendő üzemanyag
Szakembereink — az esetleges újabb havazás esetére — jó tanácsokkal is szolgálnak a közlekedőknek: jól gondolják meg, hogy autóba ülnek-e egyáltalán, ha a meteorológusok a kedvezőtlen időjárási viszonyokra hívják fel a figyelmet. Ha mégis útra kelnek, legyen náluk hólánc és lapát, némi élelmiszer, ital és elegendő üzemanyag a járművükben arra az esetre, ha a hó fogságába kerülnének. Semmiképp se igyekezzenek megelőzni az előttük haladó úttisztító járművet, haladjanak türelmesen mögötte. Ha megtörténik a baj, és lecsúsznak az útról, ha eltévednek és a hó fogságába kerülnek, akkor hívjanak segítséget telefonon, de ne hagyják el a gépjárművet! Sok esetben ugyanis a hókotrók munkáját éppen a gazdátlanul magára hagyott gépkocsik akadályozzák.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..