home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Tarts kormányt, muzsikus!
Borbély Tivadar
2016.01.15.
LXXI. évf. 2. szám
Tarts kormányt, muzsikus!

Sikeresen zárult az Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesülete által, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával szervezett két hónapos vőfély- és koszorúslány-tanfolyam Muzslyán.

Zónai Edvárd, az egyesület elnöke elmondta, a mintegy harminc helybeli és környékbeli általános és középiskolás diák Szíveri László, Pálfi Ferenc és Kószó László helybeli vőfélymestereknek és Juhász Törköly Krisztina tapasztalt muzslyai koszorúslánynak köszönhetően ismerkedhetett meg a kis- és a nagyvőfély fogalmával, teendőivel, valamint a koszorúslányok feladataival. A tanfolyam alatt a fiatalok egy magyar szakos tanártól a lakodalmi versek és mondókák helyes kiejtését, táncoktatóktól pedig a hagyományos tánclépéseket sajátíthatták el. A jelentkezők felléptek a Muzslyaiak Klubjában megrendezett vizsgabálon, melyen a szülőknek és a nagyszülőknek, illetve a tapasztalt helybeli és környékbeli vőfélyeknek, koszorúslányoknak mutatták be a frissen szerzett tudásukat.

A muzslyai Bicók Tímea a tavaly áprilisban megrendezett Muzslyai lakodalom elnevezésű rendezvény keretében megszervezett vőfély- és koszorúslány-találkozón mutatkozott be először. Mivel a családjában a hagyományok és a szokások ápolásának nagy múltja van, úgy döntött, részt vesz a tanfolyamon, a tapasztalatszerzésen kívül ugyanis az effajta események esélyt nyújtanak a nemzeti értékek és kincsek továbbadására is.

Pozsár Áron Erzsébetlakról tavaly szeptemberben volt először vőfély. Az effajta „szakma” űzésével szeretné megmenteni a feledésbe merüléstől azokat a lakodalmi verseket és mondókákat, amelyeket még édesapja és nagyapja is büszkén szavalt egy-egy lakodalmon. Hozzáfűzte: teszi mindezt magyarságunkért, önmagáért, családjáért, hagyományőrzésből, a szokások átörökítéséért.

A vizsgabálon — bácskai lakodalmi szokásokkal — bemutatkozott a szabadkai Pozsár Vilmos is, aki még fiatalkorában kezdett el vőfélykedni. Az elmúlt harmincöt év alatt több száz lakodalomban vett részt, és vallja, ezzel a hivatással közösséget lehet teremteni.

A tanfolyam részvevői fellépnek majd az idén áprilisban esedékes Muzslyai lakodalom rendezvényen, illetve a vőfély- és koszorúslány-találkozón is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..