home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Támad a körömgomba!
(re)
2015.07.06.
LXX. évf. 26. szám
Támad a körömgomba!

Elsárgult, megvastagodott, töredezett, barázdált körmök, viszketés. A köröm alatt fehér, morzsalékos anyag, esetleg barna, anyajegyhez hasonlító elváltozás. Ezek a körömgomba tünetei. Az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati betegség, a kutatások szerint az emberek egyharmada szenved tőle.

Hogyan alakul ki?

A körömgomba akkor alakul ki, amikor gomba támadja meg a kéz vagy a láb körmeit, esetleg a körömágyat, a köröm alatti bőrfelületet. A gombák ugyanis a köröm és a körömágy közötti nyíláson szaporodnak el. Az egészséges embernél ez a fertőzés a kevésbé esztétikus látványon kívül más kellemetlenséget nem okoz, viszont jelentős mértékben károsítja a köröm minőségét. Gombaölő szerek (krémek, spray-k) használata ajánlatos, ha a fertőzés egyéb egészségügyi gondok előidézője is, elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés. Ezt minden esetben bőrgyógyász írja fel az elvégzett vizsgálatok eredményei alapján. Először is meg kell állapítani, hogy a körömgomba mely fajtájával állunk szemben, és csak ezután kezdhető meg a gyógyszeres terápia.

Kikre nézve lehet veszélyes?

Elsősorban a cukorbetegekre vagy azokra, akiknek — valamely betegségből kifolyólag — már eleve gyengébb az immunrendszerük. A gombák ugyanis képesek elszaporodni bárhol a szervezetben, ezért nagyon fontos azonnal orvoshoz fordulni, amint észrevesszük a körömgombát. Az ugyanis nem múlik el magától, sőt, nagyon nehéz és hosszadalmas folyamat megszabadulni tőle. Éppen ezért a tünetek észrevételekor rögtön érdemes elkezdeni a kezelést, mert ha sokáig halogatjuk, akkor a fertőzött köröm akár le is eshet.

Mennyi idő alatt múlik el?

Általában többhetes, sőt akár több hónapos kezelés szükséges a körömgombák elpusztításához. Ne higgyünk a reklámoknak, melyek azt állítják, hogy 1-2 hét alatt búcsút inthetünk a körömgombának, ez ugyanis lehetetlen, hiszen a beteg köröm lenövését mindenképpen meg kell várni. És mivel a kézköröm hetente 1-1,5 mm-t nő, a lábköröm viszont csupán havonta 1 mm-t, könnyen kiszámolható, hogy ez mennyi időbe telik. A gyógyulási szakasz általában több hónapig, akár egy évig is eltarthat. A körömgomba sajnos makacs fertőzés, ezért gyakran előfordul, hogy nem sokkal a kezelés után ismét felüti a fejét.

Gyógymódok

Grépfrútmagcsepp: Naponta kétszer csepegtessünk belőle a körömre, amíg a tünetek nem enyhülnek. A kivonatot „belsőleg” is alkalmazhatjuk: minden 10 kg testsúlyra számoljunk 3-4 cseppet, és egy pohár gyümölcslébe adagolva igyuk meg reggelente, de ne éhgyomorra.

Gombaellenes krémek, ecsetelők, körömlakkok: A legtöbb ilyen termék recept nélkül kapható a gyógyszertárban, de a hozzá fűzött reményt nem mindig váltja be. Alkalmazzuk rendszeresen, a tünetek megszűnéséig.

Gyógyszeres kezelés: Erre akkor van szükség, ha már a körömágy is érintve van a fertőzésben. Általában egy egyhetes gyógyszerszedést egy háromhetes pihenő időszak követ, a teljes kezelés pedig nagyjából 6-9 hónapig tart. Tudni kell, hogy a szájon át szedendő gyógyszereknek néha mellékhatásaik is vannak, például a gyomor- és bélrendszeri panaszok.

Lézeres kezelés: Többnyire véglegesen eltávolítja a körömgombát, de igen drága eljárás.

Megelőzés

A körömgomba általában személyről személyre terjed, vagyis a közös mosdó és zuhanyzó, a medencehasználat, a közös törülköző és lábbeli „viheti át” a fertőzést egyik emberről a másikra. Legyünk elővigyázatosak, mindig vigyünk saját papucsot és törülközőt a strandra (kiváltképpen az uszodába), és soha ne használjuk más lábbelijét! Időnként vegyünk szódabikarbónás lábfürdőt, a körmünket pedig rendszeresen ápoljuk. Vigyázat! A körömgomba könnyen elkapható a műkörmösnél is, ezért ha igénybe vesszük a szolgáltatását, kérjük meg, hogy közvetlenül a kezelés előtt fertőtlenítse az eszközöket!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..