home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Április 26-a
Martinek Imre
2024.04.26.
LXXIX.. évf. 17. szám
Április 26-a

Ezen a napon született 1865-ben a finnországi Pori városában Akseli Gallen-Kallela, eredeti nevén Axél Waldemar Gallén finn festő, építész, iparművész, akinek stílusa a nemzeti romantikától a realizmuson és a szecesszión át a szimbolizmusig ívelt.


Budapest, I. kerület /a Duna-part budai oldala/ — 2023. április 30.

Élete folyamán rengeteget utazott. Budapesten 1907-ben és 1908-ban járt, és ez utóbbi esztendőben a Szépművészeti Múzeumban volt egy nagy kiállítása, melyen mintegy félezer művét láthatta a magyar publikum. „Számos budapesti tárgyú képet festett ekkor, például A királyi vár BudapestenA Gellért-hegy a Duna-parti Corso Kávéház felől nézveEgy Duna-híd szobra.” (Külső hivatkozás: Wikipédia)

1931. március 7-én hunyt el Stockholmban.

Budapesten, a Duna-parton, az I. kerület egyik parkocskájában egy mészkőből készült szobor, Madarassy Walter (1909-—994) Munkácsy Mihály-díjas szobrász alkotása méltatja emlékét. Az 1978-as keltezésű művön az alábbi felirat olvasható: „Finn festőművész mukásságát Magyarországon is jól ismerik és nagyra becsülik. Őrizze emlékét ez a kő a finn és a magyar nép testvéri barátságának tanújeleként.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..