home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Találkozás a homeopátiával (3.)
Dr. SZECSŐDI Ferenc okleveles homeopata
2014.02.26.
LXIX. évf. 9. szám
Találkozás a homeopátiával (3.)

Az egészséges ember tele van energiával, minden szempontból szabadnak érzi magát, kreatív és a jelennek él. Nem a múlton siránkozik, és nem a jövőért aggódik. Amikor az életerő kimozdul ebből a megszokott állapotból, felüti fejét a betegség.

Egy gyógymód filozófiája

Az egészséges ember tele van energiával, minden szempontból szabadnak érzi magát, kreatív és a jelennek él. Nem a múlton siránkozik, és nem a jövőért aggódik. Amikor az életerő kimozdul ebből a megszokott állapotból, felüti fejét a betegség. Mivel az életerő szellemi természetű, Hahnemann szerint csakis szellemi természetű behatás mozdíthatja ki, és kizárólag ugyanilyen behatással állítható vissza a helyére. A betegségek tehát szellemi szinten alakulnak ki.

A kór tünetekben mutatkozik meg. Ha az életerő erős, a betegség tünetei igen hevenyek (pl. magas láz), ha pedig az életerő gyenge, akkor a tünet is gyenge, vagy hiányzik.

A homeopátia a szimptómák alapján gyógyít. E szerint a betegség nem más, mint a tünetek összessége, a tünet pedig az életerő elhangolódásának, szenvedésének megnyilvánulása. A homeopata a tünetek összessége alapján választja ki a legmegfelelőbb gyógyszert. Ha a tünetek eltűnnek, a beteg meggyógyult.

A homeopátiás gyógyszerek megszüntetik az életerő elhangolódását, szenvedését, és így vezetik vissza a szervezetet egészséges állapotába.

Akkor mi is a homeopátia?

A homeopátia specifikus, célzott és egyénre szabott ingerterápia, melynek célja a szervezet önszabályzó működésének serkentése. A homeopátia az orvostudományon belül egy sajátos és önálló gyógyítási rendszer. Sajátos, hiszen diagnosztikája, gyógyszerkincse és gyógyszerválasztási módszere minden más terápiás rendszertől eltérő speciális anamnézisre és betegmegfigyelésre épül.

A homeopátia önálló, mert — noha többen a komplementer medicina körébe sorolják — ha megfelelően képzett szakember alkalmazza, sok esetben egyéb terápiás módszer nélkül, önállóan is hatékony lehet.

Regulációs terápia is, ami annyit tesz, hogy a szervezet nem megfelelő irányba haladó, elfáradt vagy valami miatt blokkolt öngyógyító mechanizmusának regenerálását és szabályozását segíti elő.

A homeopátia holisztikus gyógyítási mód, nem a betegség áll ugyanis a figyelem középpontjában, hanem a beteg — annak minden testi, lelki, szellemi, viselkedésbeli és környezetéhez viszonyított egyéb változásával együtt. Alapelve az, hogy a betegség tünetei a beteg szervezet öngyógyító törekvésének eredményei, melyek egyben információk is az őket értelmezni képes szakember számára. Célja, hogy a betegség okait fizikai, mentális és érzelmi szinten egyaránt feltárja, s az okok megszüntetésével párhuzamosan megkeresse az adott szervezet önszabályzó rendszerét leginkább serkentő homeopátiás szert.

(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..