Találkozás a homeopátiával (1.)
Dr. SZECSŐDI Ferenc okleveles homeopata
2014.02.12.
LXIX. évf. 7. szám
Találkozás a homeopátiával (1.)

A homeopátia kifejezést először 1999-ben hallottam Budapesten egy régi ismerősömtől. Ő mint gyakorló állatorvos már akkor alkalmazta ezt a gyógymódot az állatoknál. Megpróbálta röviden összefoglalni nekem, hogy mi is a homeopátia. Komolyan beszélt, de én megmosolyogtam őt és azt is, ahogy hatalmába kerítette ez az új „csodagyógymód”. Csodás gyógyulásokról mesélt, és betegekről, akiken az akadémiai orvoslás nem tudott segíteni, a homeopátia viszont igen. Amikor pedig a barátom közölte, hogy a homeopátiás gyógyszerek hígítási aránya annyira nagy, hogy egy hatóanyag-molekula sincs már bennük, bolondnak néztem.

Hogy lehet ilyet mondani, s főleg hogy lehet gyógyítani ilyen orvossággal? 2002-ben egy alternatív gyógymódokkal foglalkozó tanfolyamon vettem részt. A homeopátiáról szóló előadás tetszett, megértettem a homeopátiás gyógyítás alapelvét. Az előadó felhívta rá a hallgatóság figyelmét, hogy aki valamilyen betegségben szenved, az kipróbálhatja a megfelelő készítményt. A puding próbája az evés — gondoltam. Akkortájt állandóan köszörültem a torkom, ezt azonban hagyományos gyógyszerekkel nem tudtam kezelni, úgyhogy kértem egy homeopátiás szert. S láss csodát: a néhány éve tartó gondom két nap alatt megoldódott, és azóta sem tért vissza. Ez meggyőzött. Elhatároztam, hogy elsajátítom a homeopátiás gyógyítás „művészetét”.

E cikksorozat célja, hogy megismertesse az olvasókat ezzel a gyógymóddal, hogy betekintést nyújtson a homeopátia elméletébe, gyakorlatába, lehetőségeibe és korlátaiba.

A kezdetek

A homeopátia mint gyógymód 1796-ban jelent meg, amikor megalkotója, Christian Friedrich Samuel Hahnemann (1755—1843) a Hufeland: Journal der praktischen Arznei-kunde című korabeli német orvosi lapban közzétette a gyógymóddal kapcsolatos megfigyeléseit. Miért volt szükség egy új gyógymódra? Vessünk egy pillantást az akkori orvoslásra!

Molière (1622—1673) így ír az orvosokról a Képzelt beteg című komédiájában: „Mert akad köztük, aki maga is hiszi azt a népámítást, amiből él: a többi csak él belőle anélkül, hogy hinné. Ez a te Purgód például nincs semmiféle hájjal megkenve. Született orvos, minden izében, tetőtől talpig. A kétszerkettőben nem hisz úgy, mint a tudományos tantételeiben, azokat ellenőrizni is szentségtörésnek venné, számára az orvostudományban nincs homály, nincs kétség és nincs probléma, szívósan, rendíthetetlen önhittséggel, a korlátoltság brutalitásával osztogatja jobbra-balra az érvágásokat, a purgálásokat, és nem mérlegel semmit. S még csak neheztelni sem lehet rá mindezért, a lélek legtökéletesebb nyugalmával tesz el láb alól akárkit. Amit a földről való kiirtásod során veled mível, pontosan azt tenné a feleségével, a gyerekeivel, ezt tenné saját magával.”

Moliére ezt 1673-ban írta. Az azután következő több mint száz évben az orvoslás nem sokat változott. Hahnemann idejében gyógyításon az érvágást, hánytatást, purgálást, hashajtást és az izzasztást értették. A különféle gyógyszerek összetétele gyakran ismeretlen volt, hatásuk pedig kiszámíthatatlan.

Az érvágás a legmagasabb körökben is „népszerű” volt, sokszor azonban a beteg halálával végződött. Hahnemann — aki orvos volt — ekkor hagyott fel a praktizálással, majd több évi gondolkodás, tanulmányozás, megfigyelés és önmagán való kísérletezés után publikálta első homeopátiáról szóló cikkét.

Első könyve 1810-ben jelent meg Organon, a racionális orvoslás eszköze címen. Ebben tanainak filozófiai és gyakorlati ismereteit foglalta össze. A könyvnek összesen hat, bővített és javított kiadása látott napvilágot. Az utolsó kiadás Hahnemann halála után jelent meg.

(Folytatjuk)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Ép Testben rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..