home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Tábortűz nosztalgiával
(T. T.)
2013.05.15.
LXVIII. évf. 20. szám
Tábortűz nosztalgiával

A hetvenes évek közepéig május elseje előestéjén rendszeresen tábortüzet gyújtottak Királyhalmán, beharangozva ezzel a munka nemzetközi ünnepét. Csaknem negyven évre azonban feledésbe merült ez a szokás, mígnem a királyhalmi nyugdíjas-egyesület vezetősége és néhány aktivistája úgy gondolta, felélesztik az egykori hagyományt.

A hetvenes évek közepéig május elseje előestéjén rendszeresen tábortüzet gyújtottak Királyhalmán, beharangozva ezzel a munka nemzetközi ünnepét. Csaknem negyven évre azonban feledésbe merült ez a szokás, mígnem a királyhalmi nyugdíjas-egyesület vezetősége és néhány aktivistája úgy gondolta, felélesztik az egykori hagyományt. A faluház nagytermében először Danics Sándor, a helyi nyugdíjas-egyesület elnöke köszöntötte a mintegy hetven királyhalmi és környékbeli vendéget, majd Papp Ferenc helyi nyugdíjas visszatekintett a korábbi május elseji ünnepekre.
— A munka ünnepét mindig megünnepelték ezen a vidéken. A második világháború után a korábbi telepek helyén szövetkezetek, állami birtokok alakultak, s a dolgozók a maguk módján, szervezett módon ünnepelték a május elsejét. Ebben az időben gyújtottunk először tábortüzet, s a diákok verseket mondtak, énekeltek mellette. A mai ünnepség nosztalgikus, de remélem, hogy folytatódni fog, és újra hagyomány válik belőle. Szeretném, ha legközelebb több aktív dolgozó is eljönne az ünnepségre, hiszen ez a nap az ő ünnepük is. Sajnos, ők egyre kevesebben vannak, de reméljük, ez az állapot megváltozik majd — mondta, majd meggyújtotta a tábortüzet, mely körül kólót, majd csárdást jártak a királyhalmiak és vendégeik.
A jókedv és a szórakozás a faluházban folytatódott, ízletes babgulyás mellett mulattak és beszélgettek az egybegyűltek egészen a késői órákig.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..