home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szüreti napok Bácskossuthfalván
Tóth Tibor
2018.09.11.
LXXIII. évf. 36. szám
Szüreti napok Bácskossuthfalván

Háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelte Bácskossuthfalva a szüreti napokat.

A korábbi, már bevált programokon kívül a szervezők újdonságokat is bevezettek, melyek elnyerték a közönség tetszését.

Augusztus 30-án, csütörtökön elsőként a Paskó atya kottája és konyhája című könyvet mutatták be az Echo Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpontban, majd a színházban az Egy bolond százat csinál című zenés bohózatot adta elő a bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoportja.

Pénteken újdonsággal álltak elő a szervezők, hiszen Érik a szőlő, hajlik a vessző... címmel szüreti nyitóünnepséget tartottak a Telecskai Dombok Szent Dömötör Borrendje és a Bácskai Szent György Borrend tagjainak közreműködésével a szőlőskertekben. Elsőként Gogolyák Gabriella, az Ady Endre Művelődési Központ elnöke üdvözölte a szép számban megjelenteket, többek között Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettest, Kislinder Gábort, Topolya község polgármesterét, továbbá a községi tanács tagjait, valamint Kunmadaras és Mélykút testvértelepülések küldöttségét.

Tóth János, a Bácskai Szent György Borrend nagymestere kiemelte, hogy tevékenységüket 2002-ben indították a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének segítségével, majd hamarosan megalapították a Szerbiai Borrendek Országos Szövetségét.

— A szerbiai szövetség megalakulása után egy évvel együttműködési megállapodást kötöttünk. A kapcsolat gyümölcsöző, hiszen magyarországi partnerünk sok mindenben segít bennünket, egymást tanítjuk a borkészítés fortélyaira. Mint ismeretes, a bor kedvezően hat egészségünkre. Az az anyag, amely megtalálható a szőlőszemben, a borban is benne van. Viszont az elkészült nedűt csak mértékkel fogyasszuk. Meg kell tanítani az embereket az egészséges borfogyasztásra. Ez a borrendek egyik legfontosabb feladata.

Lackovics Károly, a Telecskai Dombok Szent Dömötör Borrendje kancellárja abbéli reményét fejezte ki, hogy a borkultúra tovább fejlődik, és egyre többen válnak majd borfogyasztóvá. A köszöntők elhangzása után a részvevők kilenc helyi borász nedűjét kóstolhatták meg, tiszai sült halat vásárolhattak, valamint a mélykúti Szederinda Népdalkör, a Beregi Band, a bácskossuthfalvi Cimborák néptáncegyüttes és a Rezeda asszonykórus műsorát is élvezhették.

A borászok asztalai körül nagy volt a nyüzsgés. Fehér- és vörösborok váltakoztak a poharakban, a szakemberek pedig hasznos tanácsokkal halmozták el a kóstolgatókat. A bácskossuthfalvi Oláh Boldizsár három kapa területen termel szőlőt.

— Fagykár érte a tőkéket, így a remélt termésnek csak a 30-40%-át szüretelhettük le a múlt héten. Egyszerűen eltűntek a fürtök a tőkéről. Ilyet még sosem tapasztaltam. Az elmúlt évben háromszor ennyi borom volt, az idei termésnek viszont ráadásul a mustfoka, azaz a cukortartalma is gyengébb, mindössze 17-es értéknek felel meg. A nagy meleg miatt magasabb cukortartalomban reménykedtünk.

A szüreti napok egyik szervezője — Bácskossuthfalva helyi közössége és az Ady Endre Művelődési Központ mellett — a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete. Fábrik Attila elnöktől megtudtuk, hogy a szőlészet-borászat nagy múltra tekint vissza, és egyre több fiatal borászkodik. Némelyek csemege-, mások borszőlővel próbálkoznak, akinek pedig nincs szőlőskertje, az vásárolt termésből készíti a bort.

— Vajdaság-szerte a fagykár alaposan áthúzta a termelők számítását. A Telecskai-dombok e részén 90%-os fagykárról beszélhetünk, ezért a szőlőt a Tarcal-hegység környékéről szerezzük be. Az ehhez hasonló rendezvényeken az embereknek alkalmuk nyílik megismerkedni a jó házi borral, és közülük talán egyre többen válnak majd rendszeres borfogyasztóvá — mondta az 1997. március 1-jén Szerbiában elsőként alakult, jelenleg 110 tagot számláló szervezet elnöke.

Az egyesület az idén megrendezte a hagyományos csapatépítő találkozót is, melyen a vajdasági szőlész- és borászegyesületek mellett jelen volt dr. Hajdú Edit magyarországi borász is. A szakember értékelte a termelők borait, és több hasznos előadást is tartott számukra. Az egyesület tagjai a falunapon is aktívak voltak, a hétvégén pedig a topolyai Expón, majd a méznapokon árulják borukat és pálinkájukat, illetve állítják ki gyümölcsüket. A legjelentősebb eseményre azonban 2019. január 26-án kerül majd sor, amikor megszervezik a pálinkafesztivált. A rendezvény Szerbia legnagyobb ilyen jellegű programjává fejlődött, hiszen a zsűrinek az idén januárban 550 mintát kellett értékelnie.

A szombati nap a helybeli ifjúsági fúvószenekar fellépésével indult, majd a szakácsok kétszáz bogrács alatt gyújtottak tüzet, hogy néhány óra múlva a zsűri elé kerüljön a finom csirkepaprikás. A bácskossuthfalvi Kurucz Ágnes tizennégy tagú csapattal vett részt a főzőversenyen. Elmondása szerint nem is a győzelem motiválja őket, sokkal inkább a részvétel, a barátkozás és a közösségépítés.

— A jó csirkepaprikásnak nincs titka. Megpirítjuk a hagymát, a bográcsba beletesszük a húst és a fűszereket, majd addig főzzük, amíg kész nem lesz. A fiatal csirke egy óra alatt megfő, az idősebb ennél több időt vesz igénybe.

A szüreti napokat — melyet megtisztelt jelenlétével Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese, Szabolcski Szabolcs, Pacsér helyi közösségének tanácselnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke és dr. Somogyi Sándor professor emeritus — Seffer Attila, Bácskossuthfalva helyi közössége tanácsának elnöke és Rácz Túrkevei Lajos mesterszakács nyitotta meg.

— Ez egy ünnep a termelőknek, akik elvégzett munkájuk gyümölcsét a mai nappal koronázzák meg, illetve azok számára is fontos, akik itt, a Koplalón velünk ünnepelnek — mondta Seffer.

Az őszi hálaadást Paskó Csaba plébános és Csáky Szabó Lajos református lelkész tartotta meg, majd megkezdődött a művelődési műsor, melyben az Ady Endre MK szakcsoportjain kívül a topolyai, a mélykúti és a sükösdi vendégek léptek közönség elé.

A felállított jurtában a Gördülő Zöldítő Vajdasági Projektumot mutatták be, melynek keretében a környezettudatos életmódot és a magyar történelmet népszerűsítő előadásokat hallhattak az érdeklődők. A nap folytatásában a cserkészek stafétajátékokkal szórakoztatták a gyerekeket, majd taekwondo- és íjászbemutató kezdődött, a tűzoltókkal egy habpartin lehetett részt venni, valamint motoros bemutató is volt. Emellett bor- és virágvásár, terménybemutató és kirakodóvásár is színesítette az idei bácskossuthfalvi szüreti napokat.


Tekintse meg az esemény képgalériáját is:▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..