home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Szüntelen keletkezés, magasra törő műkedvelés
Tóth Lívia
2012.03.28.
LXVII. évf. 13. szám
Szüntelen keletkezés, magasra törő műkedvelés

A közönség - Szabó Attila fotóiA hétvégén tizenhetedik alkalommal kezdődött meg a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója. Az április elsejéig tartó szemlének az idén a tordai Művelődési Ház ad otthont. A versenyjellegű megméretés ünnepélyes megnyitóján értékes, a mozgalmat támogató...

A közönség - Szabó Attila fotói

A hétvégén tizenhetedik alkalommal kezdődött meg a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója. Az április elsejéig tartó szemlének az idén a tordai Művelődési Ház ad otthont. A versenyjellegű megméretés ünnepélyes megnyitóján értékes, a mozgalmat támogató gondolatok hangzottak el.

Értékel a zsűri

Dobai János, a tordai helyi közösség tanácsának elnöke köszöntőjében a közösségük életképességét hangsúlyozta, hiszen a faluban nemrégiben ért véget a két hónapig tartó téli művelődési eseménysorozat. Hozzátette azt is, hogy a rendezvényen, amely az összefogás és az összetartozás újabb példája, igyekeznek jó házigazdák lenni.
Deli Andor tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár annak jelentőségét ecsetelte, hogy a szemle nemcsak több mint másfél évtizede van jelen a művelődési életünkben, hanem a maga sokszínűségével és színvonalával egyre magasabb mércéket is szab a műkedvelőknek. -- Arra kötelez minket, hogy támogatásunkkal segítsük ezt a munkát -- mondta, majd Németh Lászlónak a műkedvelő színjátszásról alkotott véleményét idézte: ''Meg kell tehát teremteni a színjátszást a színházakon kívül. Erre pedig egy mód van, a legmagasabbra törő műkedvelés”.
Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa ünnepi gondolataiban a vajdasági magyar kulturális stratégia egyik céljára utalt, hogy a színházi és a művelődési élet egyformán, azonos mértékben fejlődhessen és alakulhasson az amatőrök és a hivatásos intézmények legjobb tervei és tudása szerint, mind Bácskában, mind a Bánátban.
Pásztor István, a tartományi kormány alelnöke és a VMSZ elnöke azt az életerőt méltatta, amely annak ellenére is mozgatja a tordai közösséget, hogy a település lélekszáma a korábbi ötezerről az egyharmadára apadt. A színjátszó találkozót a szüntelen keletkezés ambíciójával jellemezte, de úgy vélte, ez a szókapcsolat szélesebb körben is kifejező:
-- A szüntelen keletkezésnek az alapját az örökség megőrzése, az örökségből táplálkozó újrateremtés jelenti. Ilyen szempontból az elmúlt időszakban jelentős előrelépést tudunk felmutatni: ez a közösség a nemzeti tanácsa révén megfogalmazta azt a középtávú művelődési stratégiát, amely egyrészt az örökség megőrzésére, másrészt pedig az új értékek megteremtésének a feltételrendszerére vonatkozik. A szüntelen keletkezés nemcsak az amatőr színjátszók találkozójának a vezérgondolata lehet, hanem a kulturális ébredésünké, továbblépésünké és alkotásunké is -- fejtegette Pásztor István.
A megnyitóra összesereglettek arról sem feledkeztek meg, hogy a közelmúltban nemcsak a színjátszók, hanem a közösség számára is jelentős személyek távoztak az élők sorából: Barácius Zoltán rendező, publicista és Hódi Jenő kisoroszi amatőr színjátszó.
Sutus Áron műsorvezető, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség ügyvezetője a programsorozat kezdetén a helybeli kulturális egyesület nemrégiben megalakult színjátszó csoportját jelentette be, amely Petkó Jenő Záporpróba című, kiskamaszokról szóló darabját adta elő Rozsi Adrienn rendezésében. Az első alkalommal közönség elé lépő társulatnak Raffai Ágnes színésznő nyújtott segítséget, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakszolgálatának támogatásával. Tordán 1998 és 2003 között működött utoljára színjátszó csoport Manga József vezetésével, a tevékenységet ebben az évben néhány hetedikes tanuló csatlakozásával az általános iskola nyolcadikosai élesztették újjá. A diákok elsősorban korosztályuknak szóló darabot választottak, de a pergő cselekményen a felnőttek is jól szórakoznak. A bájos történet a tizenéveseknek arról az életszakaszáról szól, amelyben egy életen át tartó barátságok köttetnek, ezekből pedig létrejönnek az első, akár csak egy nyárra szóló, de mégis feledhetetlen szerelmek.
A Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt jelentőségűvé nyilvánított rendezvényen 17 csoport amatőr művészei lépnek fel, közöttük négy újonnan alakult színjátszó kör is. A teljesítményeket az Ágoston Pribilla Valéria tanárnő, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatóhelyettese, Brestyánszki Boros Rozália, a szabadkai Népszínház magyar társulatának dramaturgja és Mezei Zoltán színművész, a szabadkai Népszínház magyar társulatának vezetője összetételű szakmai zsűri értékeli.
Lapunk megjelenéséig a helybeliek után bemutatkozott még a Zentai Színtársulat, a szilágyi Mosoly Amatőr Színjátszó Csoport, a bácsgyulafalvi Vándor Társulat, a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat, az Adai Színtársulat, a tamásfalvai Széchenyi István Magyar Művelődési Egyesület színtársulata, a gombosi Társulat, a topolyai Mara Amatőr Színház, a nagykikindai József Attila Színtársulat, a nemesmileticsi Németh László Művelődési Egyesület színtársulata. A közönség tapsolhat még az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpadnak, a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színtársulatának, az oromhegyesi Bohémia -- Az érett éretlenek csoportnak, a bácskertesi Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoportnak, a verbászi Szirmai Károly Művelődési Egyesület és a kisoroszi Testvériség--Egység Művelődési Egyesület színtársulatának.
Dévavári Beszédes Valéria, a szabadkai Életjel Kiadó vezetője az idei találkozón részt vevő csoportok mindegyikének könyvcsomagot ajánlott fel, mely tartalmazza a frissiben megjelent Garay Béla Magyar műkedvelők az őrhelyen című kötetet is. A kiadvány rendkívül jelentős, ugyanis a szabadkai Népkör 1919--1972 közötti színjátszását dolgozza fel.
Április elsején, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület társszervezésében megvalósuló seregszemle zárónapján 18 órai kezdettel ünnepélyes díjátadó gálaműsort tartanak, majd este fél nyolckor a már hagyományossá vált ajándék előadás kezdődik: Szerbhorváth György De ki viszi haza a biciklit? című monodrámáját Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház művésznője adja elő.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..