home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Szilveszteri szokások és étkezés
Kartali Róbert
2023.12.31.
LXXVIII. évf. 52. szám
Szilveszteri szokások és étkezés

Közeledik az új év, ami egy időszak lezárását és egy másik kezdetét jelzi. Ilyenkor terveket készítünk, fogadalmakat teszünk, és értékeljük az elmúlt időszakot. Számos jóslás, hiedelem és tilalom is kapcsolódik ezekhez a napokhoz, melyektől szerencsét és egészséget remélünk.

— A szilveszter éjszakájának étkezési szokásai szerint a malac fogyasztása szerencsét hoz, míg a tilalmak között szerepel, hogy semmit sem szabad kölcsönadni, hogy megőrizzük a szerencsét a házban — összegezte dr. Silling Léda néprajzkutató. — A vidékünkre jellemző szokások és hiedelmek között az étkezési szokásokra ilyenkor különösen nagy hangsúlyt helyeztek. A szilveszterhez közelítve már nincs böjt. Az év utolsó napjára általában előre főztek, hogy aznap már ne nagyon kelljen sürögni a konyhában. Ezért ilyenkor leginkább hideg sültek kerültek az asztalra. A szárnyasokat már elkészítették karácsonyra, és a hiedelem szerint különben sem jó újév előtt ilyen állatokat fogyasztani, hiszen a csirke hátrafelé kapar, és kikaparja az ember szerencséjét a házból. Ezért kell malacot enni, mely befelé túrja a szerencsét a házba. Karácsonykor bab került az asztalra, szilveszterkor pedig lencsét szokás fogyasztani, főzelék vagy leves formájában, mert a lencse is a gazdagságot és a szaporaságot jelképezi. Ez a különleges időszak sok egyéb jóslószokással van tele. Vannak olyan területek, ahol nem Luca napján vagy karácsonykor, hanem kiskarácsonykor, azaz szilveszterkor jósoltak. Ismertek a szerelmi jóslások, amikor a lányok gombócba belefőzték a cédulákra írt fiúneveket, és úgy tartották, amelyik először feljön a fazékban, a benne található nevű lesz a jövendőbelijük. Voltak helyek, ahol ólmot is öntöttek ilyenkor, és azt nézték, hogy milyen formája lett az ólomnak, miután a hideg vízbe ért, és ezzel jósoltak a következő évre, foglalkozásokra. Sok mindent jövendöltek meg ilyenkor, hiszen ennek a napnak különös erőt tulajdonítottak, amikor ezek a jóslások erősebben megmutatkoznak. Tilalmak tekintetében tudni kell, hogy ezen a napon semmit sem szabad kölcsönadni, sem pénzt, sem tárgyat, sem használati eszközt, semmit, mert akkor elviszik a szerencsét a házból, másrészt karácsonyig vissza is kellett adni mindent, amit kölcsönkért az ember, hogy az ünnepre minden el legyen rendezve. Bizonyos vidékekről pedig azt lehetett hallani, hogy aki először húz vizet a kútról, és megmosdik benne, egészséges lesz a következő évben, ezt a vizet hívták aranyvíznek. Szilveszter éjszaka pedig jellemzően hangoskodtak az emberek, ennek az volt a célja, hogy elűzzék a gonoszt.

A szilveszterkor szokásos ételek elkészítési fortélyaiba ezúttal is Radaković Vladislav, a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola szakács szakának gyakorlati órákat tartó tanára adott betekintést. Leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy mitől lesz ropogós a malac bőre, és hogyan kell készíteni a korhelylevest.

— Ha szeretnénk, hogy a sült malac bőre ropogós legyen, akkor a bőrt ne sózzuk, csakis a húst. Sok függ attól is, hogy a malac egészben sül-e nyárson, vagy csak egy negyed a konyhai sütőben. Ha valaki otthon süt malacot, akkor leginkább az utóbbi a jellemző. Itt én személy szerint az első negyedet részesítem előnyben, mivel jobban szeretem a lapockát, az oldalast és a nyakat, mely egy kissé zsírosabb, és ezáltal szaftosabb lesz majd. Szóval a malac bőrét sohasem sózzuk, mert az nagyon felpuhítaná, és így nem lehet elérni a kívánt ropogósságot. A sütés előtti nap besózzuk, a hús pedig felszívja a sót. A comb belső oldalán egy kicsit be lehet vágni, oda is szórunk bele egy kis sót, és jól beledörgöljük a húsba. Ahogyan minden ételnél, a só mennyisége itt is mindig a hús tömegének a 2 százaléka, tehát a norma szerint kilogrammonként 20 gramm só. Ezt összekeverhetjük egy kis őrölt borssal, tehetünk mellé őrölt fokhagymát, fokhagyma-granulátumot vagy őrölt római köményt, esetleg őrölt köménymagot. Ezekkel a fűszerekkel biztos nem fogjuk elrontani a malacunkat. Jó alaposan bedörzsöljük a fűszereket, és hagyjuk állni néhány órát a sózott oldalával lefelé, majd pedig hozzákezdhetünk a sütéshez. Előtte megkenhetjük a malac bőrét olajjal, betesszük a sütőbe, és szép lassan 150-160 fokon sütjük. Fólia nélkül, hiszen ekkora hőnél nincs esély arra, hogy megégjen a bőre. A hús így szép lassan megpuhul, és a bőr alatt lévő zsírréteg is fokozatosan olvad, melyet a hús magába szív, így biztosan jó szaftos lesz. Másfél óra sütés után lehet meglocsolni sörrel, ami egyébként nem kötelező, de ad neki egy pluszt. Ezután visszatesszük, és hagyjuk, hogy a bőre szépen megpirosodjon. Nem kötelező ilyenkor ráerősíteni, ezen a 160 fokon szépen megsül a hús, és a bőre is megpirosodik, de ha valaki türelmetlen, akkor megsürgetheti. Sütés után érdemes néhány órát pihentetni, hogy könnyebb legyen darabolni.

A korhelylevesről azt szokták mondani, hogy a másnaposság ellenszere. Január 1-jére készítik, miután az ember előző éjjel már mindenfélét összeevett és -ivott. Ez a hiedelmek szerint helyre tudja tenni az ember gyomrát, ha másért nem, akkor a placebohatás miatt. Mindenesetre valóban jól tud esni a savanykás íze, az ember szinte erőre kap tőle, a benne lévő só is észhez térít.

— Viszonylag egyszerű elkészíteni, hasonlít a székely káposztára, nagyon lebutítva a legnagyobb különbség a kettő között abban rejlik, hogy a korhelyleves hosszabb lével készül. Ez egy savanyúkáposzta-leves füstölt hússal, legyen az csülök vagy nyak, sertéskaraj vagy kolbász, szalonna. Hagymát pirítunk egy kevés zsíron vagy olajon, hozzáadjuk a fokhagymát, a szemes borsot és a babérlevelet. Amikor már üvegesre pirult a hagyma, akkor kerül bele a savanyú káposzta, melyet előtte célszerű megkóstolni, mert ha túl sós, akkor hideg vízben érdemes kiáztatni, leszűrjük, lecsepegtetjük, és ezt adjuk hozzá a pirított hagymához. Felöntjük vízzel, hogy ellepje a káposztát, de nem kell nagyon felhígítani. Hozzáadjuk a füstölt húsokat, és szép lassan megfőzzük, őrölt piros paprikával és borssal ízesítjük, és ha szükséges, sóval is. A végén pedig egy tejfölös-lisztes habarással besűrítjük. Ez nem kötelező, mert ha a tejfölt nem habarás formájában adjuk hozzá, akkor felszolgálhatjuk a leves mellé tálaláskor is, így mindenki saját maga dönti el, hogy mennyit tesz a levesébe. Főzhetünk bele kaprot is, de ez is ízlés dolga. Ezt a levest értelemszerűen december utolsó napján érdemes elkészíteni, mert 1-jén (valószínűleg) másnapos gyomorral senkinek sem lesz kedve erre három órát áldozni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..