home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szerbia az európai védelem kulcsországa
Markovics Annamária
2022.11.16.
LXXVII. évf. 46. szám
Szerbia az európai védelem kulcsországa

Belgrádban fogadta szerdán Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és Karl Nehammer osztrák kancellárt. A három politikus az október 3-án Budapesten megkezdett háromoldalú egyeztetéseket folytatta a szerb fővárosban, ahol egyetértési megállapodást is aláírtak az illegális migráció elleni közös küzdelem folytatásáról és erősítéséről.

Aleksandar Vučić szerb elnök fogalmazta meg a legrövidebben Szerbia, Ausztria és Magyarország célját. Ez pedig az, hogy az illegális migráció elleni védvonalat „a magyar—szerb határról a szerb—északmacedón határra kell tolni, utána pedig az északmacedón partnerekkel együtt azon kell dolgozni, hogy ez a védvonal még délebbre kerüljön”. Ezzel nemcsak Szerbia, hanem Európa határait is hatékonyan lehetne védeni — tette hozzá.

Mint mondta: Belgrád néhány fontos lépést már megtett a védelem megerősítése érdekében, például összehangolta vízumpolitikáját az EU-s szabályozással, és megszüntette Tunézia, valamint Burundi állampolgárainak a vízummentességét, emellett további két országgal szemben vezet be vízumkötelezettséget. Azt azonban nem közölte, melyik lesz ez a két ország. Korábban Ausztria Indiát és Marokkót nevezte meg Tunézián kívül olyan országként, ahonnan Szerbiába vízummentesen érkeznek az utasok, hogy utána illegálisan jussanak át az Európai Unióba, és ott menedékkérelmet nyújtsanak be.

Aleksandar Vučić rámutatott, hogy Észak-Macedóniából és Bulgáriából érkezik a legtöbb migráns Szerbiába, és az idei évben már 191 százalékkal növekedett az illegális bevándorlók száma az előző év ugyanezen időszakához képest.

A határvédelem erősítése érdekében több rendőrt vetnek majd be Szerbia és Észak-Macedónia határán, valamint növelik a határvédők műszaki felszereltségét is. Mindezek mellett dolgoznak a kiadatások megszervezésén is, Magyarország és Ausztria az ehhez szükséges repülőgépek beszerzésében és felszerelésében is segíti az országot.

Karl Nehammer osztrák kancellár mindehhez hozzáfűzte, látható, hogy az Európai Unió menedékpolitikája nem működőképes, ezért egyes uniós tagországok új együttműködési lehetőségeket keresnek, ebben az esetben Szerbiával. A két EU-tagország, „Magyarország és Ausztria együttműködése egy unión kívüli országgal, Szerbiával pedig erőteljes üzenetet küld Brüsszelnek is egyrészt a migráció ügyében, másrészt pedig azzal összefüggésben, hogy Szerbiának az EU-ban lenne a helye”. Mint mondta, az együttműködés azért is fontos, mert jelentős kihívások — az illegális migráció, a terrorizmus és az embercsempészet elleni harc, valamint az energiaellátás — állnak az országok előtt.

Az osztrák kancellár bejelentette, hogy Bécs további 100 rendőrrel, valamint járművekkel és drónokkal is segíti a közös határvédelmet.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök leszögezte: Magyarország továbbra is azt sürgeti, hogy Szerbia mihamarabb csatlakozhasson az Európai Unióhoz. Hozzátette: Szerbia európai uniós tagsága európai érdek, és sokkal könnyebben tudnának védekezni a migrációval szemben, ha már Szerbia is az Európai Unión belül lenne. „Kimondhatjuk, hogy az európai védelem kulcsországa most Szerbia” — húzta alá. „A baj, amit migrációnak nevezünk, hosszabb ideig velünk él majd, ezért hosszú távú együttműködésre és tartós struktúrákra kell törekedni” — magyarázta a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor hozzátette, addig, amíg Szerbia nem csatlakozik az EU-hoz, egyetlen cél lehet, mégpedig az, hogy a védelmi vonalakat minél inkább délre tolják. A Szerbiával és Ausztriával létrehozandó közös határvédelmi erőhöz Magyarország a szükséges személyi állományt és technikai eszközöket azonnal rendelkezésre bocsátja.

Rámutatott, hogy Magyarország csak ebben az esztendőben mintegy 250 000 illegális határátlépési kísérletet hiúsított meg, a migránsok egyre többen vannak, és egyre erőszakosabbak, az embercsempészek pedig már fegyvert is használnak. Közölte, hogy a migrációt nem menedzselni, hanem megállítani kell, és csak egyetlen esetben nem jönnek be egy országba a migránsok: ha tudják, hogy az nem fog sikerülni. „Azt kell világossá tenni, hogy nem lehet bejutni a mi országainkba törvénysértő módon” — hangsúlyozta.

Orbán Viktor kitért az ukrajnai háborúra, illetve a keddi lengyelországi rakétatámadásra is. Úgy fogalmazott: fontos, hogy kifejezzük az együttérzésünket, és hogy tudatosítsuk magunkban, hogy a szomszédban háború van, ezért pedig veszélyben vagyunk. Hozzátette: az, hogy Lengyelország a saját területén vesztett el életeket, jól mutatja, hogy „ha szomszédodban háború van, te sem vagy biztonságban. Ha veszélyben vagy te magad, az állampolgáraid és a gazdaságod, akkor egyetlen dologra kell törekedni, hogy ezt a veszélyt elhárítsd.” Ezt pedig egyetlen módon lehet megtenni, tűzszünettel. „Békét akarunk, és tűzszünetet” — szögezte le.

Fényképezte: Markovics Annamária

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..