home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szent Mihály és Assisi Szent Ferenc ünnepe
Fehér Márta
2018.10.10.
LXXIII. évf. 40. szám
Szent Mihály és Assisi Szent Ferenc ünnepe

Szeptember 29-én ünnepli az egyház Szent Mihály, Gábor és Rafael főangyalt.

Szent Mihályt a mennybéli hadak vezérének és győztes harcosának nevezi a liturgia. Ő a szabadkai ferences templom védőszentje, ekkor tartják a búcsút a barátok templomában.

Már az ókeresztény korban nagy tisztelet övezte. Neve azt jelenti: Kicsoda olyan, mint Isten? Az Egyház őt hívja segítségül a gonosz elleni küzdelemben (Ef 6,11—17).

Szent Mihály főangyal a holtak bírája, a lelkek mérlegelője. Az utolsó ítélet ábrázolásain gyakran egyik kezében kivont karddal, a másikban kétkarú mérleggel jelenik meg. Ám nemcsak a végítélet bírája, hanem a lelkek vezetője, a holtak túlvilági szószólója is. A keresztény hagyomány szerint ő vitte Máriát az égbe. Temetők, temetőkápolnák védnökének tekintették, innen ered a halottszállító eszközök Szent Mihály lova elnevezése.

 

A magyar nyelvű Szent Mihály-dicséret első írásbeli megnyilatkozása a Halotti beszéd és könyörgés, mely a halott lelkét boudog Miháël ȧrhȧngyël oltalmába is ajánlja. Szent István király neki szentelte a veszprémi székesegyházat 1009-ben. A magyar korona alsó részén Szent Mihály és Gábor zománcképe is szerepel.
Október 4-e pedig Assisi Szent Ferenc ünnepe, a ferences rend alapítójáé, akinek alakja számos képzőművészt, zeneszerzőt, írót, filmrendezőt ihletett meg.
Az 1180-as évek elején született, húszévesen egy hadjárat során megsebesült, és foglyul ejtették. Szabadulása után visszatért szülővárosába, és fokozatosan felhagyott a nagyvilági élettel. Megtérésének meghatározó mozzanata volt találkozása egy leprással, valamint a San Damiano-templomban átélt misztikus élménye, amikor Krisztus háromszor így szólt hozzá a keresztről: „Ferenc, menj, és javítsd meg omladozó házamat!”
Remeteként élt, sokan csatlakoztak hozzá. Nem volt bátorsága a saját elgondolása szerint életszabályt adni társainak, ezért a Szent Miklós-templomban találomra felütötte az evangéliumos könyvet, és ezt találta: „Ha tökéletes akarsz lenni, menj, add el, amid van, és oszd szét a szegények között!” (Mt 19,12). Ekkor felkiáltott: „Testvérek! Ez a mi életünk! Ez a mi regulánk! Menjetek hát, és tegyétek meg, amit hallottatok!”

 

Assisi Szent Ferenc
A teremtmények éneke (Naphimnusz)
— részlet —
 
Áldott légy, Uram, minden teremtményeddel! Főképp napfivér úrral, vele világítasz nekünk, ő a nappal! Milyen szép és nagy fénnyel ragyogó: ó, Magasságos, folyton rólad tanító!
Áldott légy, Uram, holdnővérért és a csillagokért, az égre alkottad őket, fényesnek, értékesnek és szépnek!
Áldott légy, Uram, szélfivérért, a levegőért, a borús, derűs és mindenféle időért, mellyel teremtményeidet élteted!
Áldott légy, Uram, víznővérért, ki tiszta és oly hasznos, drága és alázatos!
Áldott légy, Uram, tűzfivérért; az éjszakát világítod be általa, szép és vidám, van ereje s hatalma!
Áldott légy, Uram, földanya-nővérünkért, ki fenntart és ellát minket, gyümölcsöket terem, színes virágokat és füvet!
Áldott légy, Uram, mindazokért, kik szeretetedért másoknak megbocsátanak, s bajban, megpróbáltatásban kitartanak! Boldogok, kik békességgel tűrnek, győzelmi koszorút kapnak, Magasságos, tőled!
 



Szalai Attila felvételei a szabadkai barátok templomában készültek

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..