Szent Mihály és Assisi Szent Ferenc ünnepe
Fehér Márta
2018.10.10.
LXXIII. évf. 40. szám
Szent Mihály és Assisi Szent Ferenc ünnepe

Szeptember 29-én ünnepli az egyház Szent Mihály, Gábor és Rafael főangyalt.

Szent Mihályt a mennybéli hadak vezérének és győztes harcosának nevezi a liturgia. Ő a szabadkai ferences templom védőszentje, ekkor tartják a búcsút a barátok templomában.

Már az ókeresztény korban nagy tisztelet övezte. Neve azt jelenti: Kicsoda olyan, mint Isten? Az Egyház őt hívja segítségül a gonosz elleni küzdelemben (Ef 6,11—17).

Szent Mihály főangyal a holtak bírája, a lelkek mérlegelője. Az utolsó ítélet ábrázolásain gyakran egyik kezében kivont karddal, a másikban kétkarú mérleggel jelenik meg. Ám nemcsak a végítélet bírája, hanem a lelkek vezetője, a holtak túlvilági szószólója is. A keresztény hagyomány szerint ő vitte Máriát az égbe. Temetők, temetőkápolnák védnökének tekintették, innen ered a halottszállító eszközök Szent Mihály lova elnevezése.

 

A magyar nyelvű Szent Mihály-dicséret első írásbeli megnyilatkozása a Halotti beszéd és könyörgés, mely a halott lelkét boudog Miháël ȧrhȧngyël oltalmába is ajánlja. Szent István király neki szentelte a veszprémi székesegyházat 1009-ben. A magyar korona alsó részén Szent Mihály és Gábor zománcképe is szerepel.
Október 4-e pedig Assisi Szent Ferenc ünnepe, a ferences rend alapítójáé, akinek alakja számos képzőművészt, zeneszerzőt, írót, filmrendezőt ihletett meg.
Az 1180-as évek elején született, húszévesen egy hadjárat során megsebesült, és foglyul ejtették. Szabadulása után visszatért szülővárosába, és fokozatosan felhagyott a nagyvilági élettel. Megtérésének meghatározó mozzanata volt találkozása egy leprással, valamint a San Damiano-templomban átélt misztikus élménye, amikor Krisztus háromszor így szólt hozzá a keresztről: „Ferenc, menj, és javítsd meg omladozó házamat!”
Remeteként élt, sokan csatlakoztak hozzá. Nem volt bátorsága a saját elgondolása szerint életszabályt adni társainak, ezért a Szent Miklós-templomban találomra felütötte az evangéliumos könyvet, és ezt találta: „Ha tökéletes akarsz lenni, menj, add el, amid van, és oszd szét a szegények között!” (Mt 19,12). Ekkor felkiáltott: „Testvérek! Ez a mi életünk! Ez a mi regulánk! Menjetek hát, és tegyétek meg, amit hallottatok!”

 

Assisi Szent Ferenc
A teremtmények éneke (Naphimnusz)
— részlet —
 
Áldott légy, Uram, minden teremtményeddel! Főképp napfivér úrral, vele világítasz nekünk, ő a nappal! Milyen szép és nagy fénnyel ragyogó: ó, Magasságos, folyton rólad tanító!
Áldott légy, Uram, holdnővérért és a csillagokért, az égre alkottad őket, fényesnek, értékesnek és szépnek!
Áldott légy, Uram, szélfivérért, a levegőért, a borús, derűs és mindenféle időért, mellyel teremtményeidet élteted!
Áldott légy, Uram, víznővérért, ki tiszta és oly hasznos, drága és alázatos!
Áldott légy, Uram, tűzfivérért; az éjszakát világítod be általa, szép és vidám, van ereje s hatalma!
Áldott légy, Uram, földanya-nővérünkért, ki fenntart és ellát minket, gyümölcsöket terem, színes virágokat és füvet!
Áldott légy, Uram, mindazokért, kik szeretetedért másoknak megbocsátanak, s bajban, megpróbáltatásban kitartanak! Boldogok, kik békességgel tűrnek, győzelmi koszorút kapnak, Magasságos, tőled!
 Szalai Attila felvételei a szabadkai barátok templomában készültek

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Képmás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..