home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szélerőműpark épülhet Észak-Bácskában
Kartali Róbert
2020.01.06.
LXXV. évf. 1. szám
Szélerőműpark épülhet Észak-Bácskában

Szerbia eddigi legnagyobb, mintegy 700 millió eurós beruházása valósulhat meg Szabadka környékén.

A Csantavér, Békova és Újzsednik települések által alkotott háromszögben építené fel Európa egyik legnagyobb szélerőműparkját az olasz Fintel Energia Group vállalat belgrádi székhelyű cége, a Maestrale Ring. Az építésre vonatkozó részletes szabályozási tervet legutóbbi ülésén fogadta el a szabadkai városi képviselő-testület.

A szélerőműparkot egy csaknem 11 000 hektáros területen építenék fel, ez körülbelül 15 000 futballpályának felelne meg. A közelmúltban Kevevárán nyílt meg hasonló létesítmény, de a szabadkai csaknem négyszer erősebb lesz annál. Ez a bánáti szélerőműpark 160 MW villamos energiát termelhet, míg a Csantavér mellettre tervezett csaknem 600 MW-ot, ami mintegy félmillió háztartás számára lenne elegendő.

A városi képviselő-testület ülésén elhangzott, hogy az önkormányzat támogatja az elképzelést, és mindent megtesz, amit saját hatáskörben megtehet annak érdekében, hogy létre is jöjjön ez a beruházás. Bogdan Laban polgármester elmondta, hogy a projektumról magasabb kormányzati szinteken állapodtak meg, az önkormányzatnak csupán annyi a feladata, hogy hatékony legyen, és illetékességéből adódóan mindent előkészítsen a beruházás megvalósításához.

A szélenergiát hasznosító beruházás Csantavért, Meggyest, Békovát, Nagyfényt és Újzsedniket is érintené, a turbinák pedig az autópálya közelében épülnének fel — emelte ki Balassa Miklós, a Vajdasági Magyar Szövetség tanácsosa. Mint mondta, ezen a területen a beruházó már előzetesen kivizsgálta a szél mozgását és sebességét. Az érintett települések határában mintegy 75 kilométernyi, zúzott kővel feltöltött út is kiépülne, mely nehézgépjármű-forgalomra is megfelelne, később pedig a mezőgazdasági termelők és a helybeli lakosok is igénybe tudnák venni. Az esetleges zajszennyezést 1000 méteres védelmi övezettel tervezik kiiktatni. Ez nemcsak Szerbiában van így szabályozva, hanem más országokban is. Balassa arról is beszélt, hogy a kivitelező már tárgyalásokat folytatott a helyi termelőkkel, valamint a falu vezetőségével a munkálatok részleteiről, és előzetesen már mintegy 40 termelővel írtak alá szerződést. A kivitelezés során kár keletkezhet a szántóföldeken, de a kivitelező meg fogja téríteni.

A szélerőműpark tehát a felsorolt települések lakott területeitől legkevesebb 1 kilométeres távolságban épülne fel, az ellenzéki tanácsnokok szerint azonban a szélturbinák így is túl közel kerülnének az első lakott épületekhez, ezért kifogásolták az építésre vonatkozó részletes szabályozási terv rendeletét. Továbbá azt is nehezményezték, hogy azokra a területekre tervezik a beruházást, ahol a legjobb minőségű termőföldek találhatóak, miközben Szabadka környékén vannak olyan állami tulajdonban levő, homokos vidékek is, amelyek annyira rosszak, hogy évek óta nem lehet bérbe adni őket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..