home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Szegedi nagykövet Kanadában
KISIMRE Ferenc
2010.12.08.
LXV. évf. 49. szám
Szegedi nagykövet Kanadában

észak-amerikai államban
Dr. Pordány László: Kanadában elsősorban Magyarországot képviselem, de szem előtt tartom a Kárpát-medence magyarságának érdekeit is.Nem első ízben indul a ''messzi idegenbe” a szegedi dr. Pordány László főiskolai tanár, diplomata, hiszen nagykövetként ko...

észak-amerikai államban
Dr. Pordány László: Kanadában elsősorban Magyarországot képviselem, de szem előtt tartom a Kárpát-medence magyarságának érdekeit is.

Nem első ízben indul a ''messzi idegenbe” a szegedi dr. Pordány László főiskolai tanár, diplomata, hiszen nagykövetként korábban már képviselte hazáját Ausztráliában és Új-Zélandon, majd pedig Dél-Afrikában. Most Kanadába készül, hogy átvegye Magyarország ottani nagykövetségének irányítását. Pordány Lászlót a Vajdaságban is sokan ismerik, hiszen közvetlenül a rendszerváltás után, majd ausztráliai nagykövetként, rengeteget segített az akkor nagy bajban levő magyar kisebbségi egyesületeken, magánszemélyeken is. A fontos küldetésre való előkészületei közben adott exkluzív interjút a Hét Napnak.
* Nagykövet Úr, ezúttal immáron harmadszor indul egy tengeren túli országba nagykövetként. Mit jelent Önnek egy ilyen kiküldetés?
- Talán nem is annak tulajdonítanék nagyobb jelentőséget, hogy hányadik földrészre szól a nagyköveti kijelölésem, hanem annak, hogy mindegyik alkalommal Európán kívüli országba megyek. Azt gondolom, hogy a döntéshozók a tapasztalataim ismeretében határoztak így. Tudniillik a tapasztalatomat itt tudom kamatoztatni, rajtam pedig úgy segítettek, hogy nem kell teljesen új területet megismerni. Miután egyebek közt amerikanisztikával foglalkoztam, ez a szakterületem, ilyen szempontból sincs tehát gondom, továbbá úgy érzem, engem olyan országba érdemes küldeni, ahol jelentős számban élnek magyarok, hiszen ebben is nagy a gyakorlatom. Ez a terület pedig ilyen.
* Korábbi beszélgetéseink során említette, hogy Kanada és az Európai Unió szoros kapcsolatot tartanak fenn az élet szinte minden területén. A jövő év januárjától Magyarország az EU soros elnöke, ez nyilván külön feladatokat is ró majd Önre.
- Azt ugyan sokan tudják, hogy mi leszünk 2011-től hat hónapon át az Európai Unió soros elnöke, azt azonban már kevésbé, hogy ennek külön ''lecsapódásai”, feladatai a tengeren túli állomáshelyeken is vannak. Igen, az kétségkívül igaz, hogy jelentős feladatok hárulnak majd a nagykövetre, hiszen bizonyos fokon Európát is képviselem azon a földrészen, a hatalmas területen fekvő Kanadában.
* Magyarország és Kanada kapcsolata, legalábbis a külső szemlélő számára, úgy tűnik, felhőtlen.
- A kapcsolatok elvileg és lényegileg az érdekközösségen, vagy ha úgy tetszik: az értékközösségen alapulnak, hiszen politikailag, kulturálisan is ugyanazt az értékrendet képviseljük, így tehát felhőtlenek a kapcsolatok. Ami nem jelenti azt, hogy nincsenek nyílt kérdések.
* Mondana erre példát is?
- Ezek közül az úgynevezett menekültkérdést említeném, s ennek kapcsán a vízumkérdést. Ismeretes ugyanis, hogy jelenleg vízummentességet élvezünk Kanadában. Ha összevetjük magunkat például Csehországgal, amellyel szemben a menekültprobléma miatt megszüntették ezt a kedvezményt, akkor egészen jól állunk. Tudvalevő az is, hogy ebből az országból, csakúgy, mint más európai államokból és hazánkból is, úgynevezett menekültek érkeznek Kanadába. Az úgynevezett kifejezést azért használom, mert nem igazából menekültek a szó eredeti értelmében. A legtöbbjük ugyanis bizonyos idő után vissza is vonja a menekülti státusz iránti kérelmét, és hazautazik, vagy másik országot választ magának. Mivel a kanadai bevándorlási törvények igen liberálisak, s a kérvényezéstől fogva anyagilag támogatják ezeket a menekülti státuszt kérő embereket, ők ezt gyakran kihasználják. Csehországból és hazánkból is érkeznek ilyen ''kvázi-menekültek”, akiknek a számát lassan ezrekben kell mérni, s ez nem titok, de az sem, hogy ezekkel az emberekkel rengeteg probléma adódik odakinn, így a leírt állapot azzal fenyeget, hogy megszüntetik a kanadaiak az eddigi vízummentességet és bevezetik a vízumkényszert. Ez nyilvánvalóan nem lenne jó nekünk, tehát kérdésére a válaszom: vannak olyan időszerű kérdések, amelyeket az állomáshelyére érkező nagykövetnek bizony meg kell tárgyalnia az ottani illetékesekkel, és igyekezni megoldást is találni - ha lehet, minél gyorsabban.
- Mikor foglalja el az új állomáshelyét?
- Ismeretes, hogy EU-elnökségünk január elsején kezdődik és ezzel kapcsolatban bőven vannak teendőink, mégpedig nemcsak itthon, hanem a kanadai nagykövetségünkön is. Ezért nekem mindenképpen ott kell lennem már a karácsonyi ünnepek előtt, hogy érdemi munkát tudjak végezni az említett feladatok közvetlen előkészületeiben. Természetesen ehhez szükséges a fogadó ország, esetünkben Kanada, beleegyező nyilatkozata. Nyilvánvalóan ettől is függ a kiutazásom időpontja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..