home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Száműzött kereszténység
Talpai Lóránt
2017.11.13.
LXXII. évf. 45. szám
Száműzött kereszténység

Magyarország befogadná a lebontott keresztet — Kizárták saját pártjából a francia miniszterelnököt — A Roszatom Egyiptomban is terjeszkedik

Magyarország befogadná a lebontott keresztet

Magyarországra szállítanák a Franciaországban lebontott keresztet. A magyar nagykövetség már kapcsolatba lépett a bretagne-i településsel, válasz még nem érkezett. A kormány állja a felmerülő költségeket és vállalja az adminisztrációs terheket azért, hogy II. János Pál pápa szobráról az eltávolításra ítélt keresztet Ploërmel városából Magyarországra lehessen szállítani, ha a franciaországi település vezetősége hozzájárul ehhez — mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A magyar politikus szerint a párizsi nagykövetség közvetítésével megkeresték a bretagne-i város önkormányzatát, választ azonban egyelőre nem kaptak. A keresztet a budaörsi Szent Benedek Általános Iskola és Középiskola fogadná be. Szijjártó Péter nem kívánta kommentálni a kereszt eltávolítását elrendelő államtanácsi döntést, de azt mondta, Európa jövője szempontjából „elképesztően káros” minden olyan döntés, amely képmutató módon, a toleranciára hivatkozva a kereszténység visszaszorítására irányul, és keresztény szimbólumok eltávolítását rendeli el. Magyarországon kívül egyébként Lengyelország is befogadná a szobrot.
 

Kizárták saját pártjából a francia miniszterelnököt

A legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak (LR) vezetősége hivatalosan is kizárta soraiból azokat, akik támogatják a kormányt. A kizártak között van Édouard Philippe kormányfő is. A kizárás az Emmanuel Macron államfőt támogató öt országosan ismert, jobboldali politikust érinti: a miniszterelnökön kívül Gérald Darmanin költségvetési minisztert, Sébastien Lecornut, az ökológiai átmenetért felelős államtitkárt, valamint a Konstruktívak néven önálló nemzetgyűlési frakcióalapítást kezdeményező Franck Riester és Thierry Solère képviselőket. Az LR vezetősége azzal indokolta a kizárást, hogy a kormánytöbbséghez a politikusok egyénileg csatlakoztak, s a nemzetgyűlési választáson a jobboldal jelöltjeivel szemben az államfő pártjának jelöltjeit támogatták. Édouard Philippe a kizárás után nem kíván csatlakozni Emmanuel Macronnak a Köztársaság Lendületben nevű pártjához, így ez az első alkalom az 1958 óta fennálló ötödik köztársaság történetében, hogy a miniszterelnök pártonkívüli.
 

A Roszatom Egyiptomban is terjeszkedik

A Pakson beruházó orosz atomenergetikai állami konszern azzal számol, hogy az év végéig aláírja az Egyiptom első atomerőművének létrehozásáról szóló valamennyi szerződést, és ennek alapján bekérheti a licencengedélyt az építkezés megkezdéséhez — jelentette ki Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezetője egy teheráni fórumon. Oroszország és Egyiptom 2015 novemberében kötött megállapodást az észak-afrikai atomerőmű megépítéséről és finanszírozásáról. Az Egyiptom földközi-tengeri partvidékének ed-Dabaa nevű régiójában felépülő létesítményben négy, egyenként 1200 megawatt teljesítményű reaktor lesz. A tervek szerint az első 2024-ben áll üzembe.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..