home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Szakelőadások a gazdáknak
Tóth Tibor
2019.12.28.
LXXIV. évf. 52. szám
Szakelőadások a gazdáknak

Csütörtökön a Magyarkanizsa Község Agrár Uniója keretében működő Gazdakör előadást tartott a termelők részére, melyen a jelenlevők több aktuális témáról hallhattak.

A kisszámú termelőt és a lényegesen nagyobb számban jelen levő diákokat Bata Erzsébet, a magyarkanizsai Gazdakör elnöke üdvözölte, majd köszönetet mondott Magyarkanizsa Önkormányzatának a Gazdakörnek nyújtott támogatásért.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere megköszönte a Gazdakör egész éves munkáját, és kiemelte, hogy az önkormányzat a továbbiakban is támogatja a civil szervezetet, hiszen a gazdák érdekeit képviseli, a különféle előadások, a bel- és külföldön megvalósuló tevékenységek pedig hasznosak mezőgazdasági termelőink számára.

Az előadások sorozatát Huzsvár Ervin, a Községi Tanács mezőgazdasággal megbízott tanácstagja nyitotta meg, aki a községi mezőgazdasági és vidékfejlesztési pénzalap idei eredményeit és a 2020. évi terveit ismertette.

— Az idei az egyik legsikeresebb az elmúlt évekhez képest, alapot ad a következő esztendő munkájához. 2019-ben 96-an pályáztak, és az előirányzott 7 millió dinár 97%-át kiosztjuk. Az elmúlt évben változtattunk a pályázati vonalainkon, egy kicsit összevontuk őket, de egyeseket kellő érdeklődés hiányában megszüntettünk. A pénzalap pályázataira csak községbeli gazdák jelentkezhetnek, akiknek az önkormányzat irányába nincs vagyonadó-tartozásuk, illetve aktív mezőgazdasági gazdaságot kell vezetniük. Az igények felmérésekor egyeztetünk a gazdákkal, elbeszélgetünk velük, mi az, amire szükségük volna. Az idei évre előirányzott 7 millió dinárból 4,5 milliót október elején fizettünk ki, a fennmaradó összeget pedig januárban fogjuk. Már nagyon régi pályázati vonalunk a mezőgazdasági hitelekre fizetett kamatok támogatása, ilyen címen 39 gazda kap majd pénzeszközt. Az öntözőberendezések beszerzésének támogatására és a minőségi tenyészállatok beszerzésére maximálisan 400 000 dinárt kaphatnak a gazdák. Teljesen fel lettek használva az erre szánt összegek, ez a tenyészállatok esetében 1,5 millió dinár, az öntözőberendezések esetében pedig 3 millió dinár. A biotermesztés bevezetését, illetve fenntartását is támogattuk, az átállási időszak költségeit és a certifikátok megszerzését tudtuk fedezni, amire 500 000 dinár volt elkülönítve. Támogattuk továbbá az elhullott jószágtetemek elszállítását is. Jövőre a Mezőgazdasági Fejlesztési Alap keretösszegét 8 millió dinárra szeretnénk növelni, és egy újabb vonalat nyitnánk, ez pedig a tenyészállatok mesterséges megtermékenyítésekor az állatorvosi költségek fedezése lenne.

Bata Bálint az Agrotech képviseletében a traktorok digitalizációjáról és a precíziós gazdálkodásról tartott előadást, Bábity Andrea, a zentai Mezőgazdasági Szakszolgálat növényvédő szakmérnöke pedig az integrált növényvédelemről tájékoztatta a hallgatóságot.

Sanja Šarić, a belgrádi Saric Consultant cég tulajdonosa és Predrag Perović, a Misbell vállalat menedzsere a chandler diófajta szerbiai termesztési lehetőségeiről tartott előadást. A chandler Kaliforniából származik, és három alfajtájának a mi időjárási körülményeink, talajtípusaink is megfelelnek. A szakemberek a chandler dió termesztésének itteni lehetőségeit mutatták be, illetve a termesztés feltételeiről és a projektum hozadékáról is szóltak. Ha a termelők nagyobb mennyiségben telepítik ezt a fajtát, akkor az állami támogatás mellett 2021-től az önkormányzatra is számíthatnak a gazdák. Ehhez bizonyos létszámú termelő és meghatározott terület szükséges, ahol ültetvényeket lehetne telepíteni. Az első szedés a telepítéstől számított negyedik évben várható, teljesen termőre pedig nyolc-tíz éven belül fordul az ültetvény. Az első termőévben egy fáról 2—4 kg diót szedhet le a gazda, a mennyiség az évek múlásával rohamosan növekszik.

A mezőgazdasági tanácskozás végén elhangzott, hogy a Gazdakör a tél folyamán további előadásokat szervez a termelők részére.


Nyitókép: Mezgaz

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..