home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Süssünk mézeskalácsot!
Szakáll Laura
2022.12.04.
LXXVII. évf. 48. szám
Süssünk mézeskalácsot!

A mézeskalács elmaradhatatlan része a téli ünnepkörnek. Nagyanyáink a karácsonyfát is ezzel a süteménnyel díszítették, és napjainkban is töretlen a mézeskalács népszerűsége. Sokan már az adventi időszakban elkészítik az illatos süteményt. A klasszikus, népies díszítési technikák mellett ma már modern mintájú mézeskalácsok is készülnek. A szív és a csillag forma mellett a Mikulás, a hóember és más kedves figura is megjelenik.

Ömböli Karolina Hertelendyfalván él. A húszéves fogtechnikus, sokakhoz hasonlóan, a koronavírus kitörésekor keresett magának egy hobbit, mellyel kitölthette a szabadidejét a korlátozások alatt. Mivel sütni mindig szeretett, az édesanyjának segített a konyhában, így a mézeskalács mellett döntött. Most, az ünnepek közeledtével főleg karácsonyi mézeseket süt, de születésnapi édességet is, sőt már lakodalmi mézeskalács készítésére is felkérték. Karolina elsősorban a modern díszítési technikákat kedveli, de hagyományos népi motívumokkal is dolgozik. Mint mondja, egy darab mézesfigura kidíszítése legalább hatórás folyamat, aprólékos munka, sok türelmet igényel.

— Nehezen viseltem a korlátozásokat, mert ahhoz szoktam, hogy állandóan megyek valahova, csinálok valamit, így a koronavírus idején elkezdtem a mézeskalácsokkal foglalkozni. Karácsonyra már nagyon sokat készítettem. Egy hertelendyfalvi lány felajánlotta, hogy megtanít. A tésztája nem bonyolult, inkább a díszítési technikákat kellett elsajátítanom. Videóhívással kommunikáltunk, így folytak az órák. Először nem voltam annyira elégedett, de egyre jobb és jobb lett, másoknak is megtetszettek a mézeskalácsaim. Mindenki biztatott, hogy folytassam, így már harmadik éve készítem ezeket a süteményeket.

* Mi a titok?

— A legnagyobb trükk az, hogy a tésztának pihennie kell egy napot. Ha ma begyúrom, másnapig állnia kell, és csak utána tudok vele dolgozni, kivágni a formákat, majd díszíteni.

* Milyen motívumokat alkalmazol most, az ünnepek előtt?

— Ami a karácsonyi kalácsokat illeti, a legnépszerűbb a Télapó, a hóember, a karácsonyfa vagy a csillag, de az idén nagy kedvenc a nagyobb méretű hóemberem, azt sokan kérik. Klasszikus, népi motívumosakat is készítek, de főleg kérésre, mert a modern áll hozzám közelebb. Az inspiráció általában a Pinterestről és az Instagramról ered, de ezeket az ötleteket átalakítom, az ízlésemhez szabom. Anyukám is besegít, újdonságokat keres, ha talál egy szép motívumot, mindig megmutatja. Sokan kérik, hogy egy kis lyukat is fúrjak a figurákra, hogy felakaszthassák őket. Az embereknek tetszenek, és nekem ez a legfontosabb.

* Mennyire időigényes egy mézesfigura kidíszítése, színezése?

— Több figurát szaggatok ki egyszerre, így egy színnel többet színezek. 6-7 óra szükséges, mert minden színrétegnek száradnia kell. Arra is figyelni kell, hogy milyen az előző réteg textúrája, mikor lehet rá felvinni a következő színt, az újabb réteget. Ez egy egész napos folyamat, bonyolult a díszítés, sok időbe telik.

* Más alkalmakra is készítesz mézes süteményt?

— Igen, a barátnőm tizennyolcadik születésnapjára is sütöttem, és nagy népszerűségnek örvendtek a kalácsok. Jövőre megy férjhez a másik barátnőm, aki már megkért, hogy a lakodalmára készítsek mézest.

* Újdonságokat tervezel?

— Nagyon szeretném megtanulni a tortadíszítést, mert ki tudja, mit hoz a jövő. Meg akarok ismerkedni a fondant-technikával, mely nem könnyű, én viszont profi szinten szeretném elsajátítani. Emellett a tejszínhabból, krémből készített virágok, rózsák is tetszenek, azt is szeretném megpróbálni.

* Mit élvezel a sütésben?

— Szeretem csinálni, habár nagyon sok időt töltök ezzel. Amikor elkészülnek a sütemények, leülök, és gyönyörködöm bennük. Örülök, hogy milyen jól sikerültek.

A mézeskalács a görög mitológiában is megjelenik. Ásatások során a régészek mézesbábokat találtak, ami azt bizonyítja, hogy az ókoriak állatformájú süteményeket készítettek, és az isteneiknek ajánlották fel áldozatként valódi állatok helyett. A mézeskalács Németországot, majd Angliát is meghódította, a XII. században a skandináv államokban is közkedvelt lett. Bécsben a XIV. században már név szerint említettek két mézeskalács-készítőt. A magyarországi mézeskalácsos céhek a XVII. században alakultak meg. A formákat kézművesek alkották. A legjellegzetesebb figura a lovas huszár, a szív, a pólyás baba és a kerek forma volt. Ezeket ajándékba is adták az emberek.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..