home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Stratégiák az MNT fókuszában
Kartali Róbert
2023.11.08.
LXXVIII. évf. 45. szám
Stratégiák az MNT fókuszában

A Magyar Nemzeti Tanács péntekre összehívott ülésén fogadják el az MNT 2024 és 2029 közötti időszakra vonatkozó tájékoztatási és médiafejlesztési stratégiatervezetét. Az egyéb témák mellett ez a napirendi pont lesz majd az ülés gerince — jelentette be mai sajtótájékoztatóján Fremond Árpád. Az MNT elnöke azt is közölte, hogy hamarosan megkezdődik az oktatási, valamint a kulturális stratégiák nyilvános vitája, és az év végéig ezeket is elfogadják.

Az MNT tájékoztatási és médiafejlesztési stratégiatervezetének nyilvános vitája megtörtént. A megfogalmazott észrevételeket a bizottság mind megvizsgálta, mindegyiket külön megvitatta, az elfogadott részeket pedig beépítette a dokumentum tervezetébe. A módosítási észrevételeiket írásban beküldő javaslattevők pedig minden esetben választ kapnak az MNT Tájékoztatási Bizottságától, hogy miként lett elbírálva a beküldött javaslat — mutatott rá Fremond Árpád.

— Az észrevételekre, amennyire csak lehet, igyekeztünk pozitívan reagálni. Ami viszont az egész stratégiának a koncepciójára vonatkozott, ezeket az észrevételeket nem tudtuk elfogadni, hiszen azt gondoljuk, hogy a kisebbségi média az elsősorban a kisebbségekkel kell hogy foglalkozzon, és a kisebbségek nyelvén történő tájékoztatás számunkra a legfontosabb. Továbbá igenis fontos a keresztény értékrend, és ennek tekintetében büszkén tudom majd felterjeszteni a stratégiát a pénteki ülésen.

A kritikák tekintetében megfogalmazódott, hogy az MNT nem készített közvélemény-kutatást a médiafogyasztásról, ezt figyelembe véve jövőre lesz egy átfogó kutatás, ezenfelül pedig a határidőkre való megjegyzéseket, valamint a technikai jellegű észrevételeket is figyelembe vették — nyilatkozta Fremond. Mint mondta, több olyan médium is volt, amely pontosítani szerette volna a saját magára vonatkozó adatokat, ez a kérés elfogadható volt, ám hogy magánkézben lévő médiumot is támogasson az MNT, az nem teljesíthető, lehetetlen — szögezte le az MNT elnöke, aki mindent összegezve úgy fogalmazott: egy kiváló stratégia lesz majd elfogadva.

Az MNT által társalapított intézmények különböző kérelmei is napirenden szerepelnek a pénteki ülésen, ezek az intézmények az Európa Kollégium, a Magyar Szó, a Pannon RTV, a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény és a magyarkanizsai József Attila Könyvtár.

— Az MNT ülésén lesz egy oktatási rész, amelyben az iskolaprogramok, személyi kérdések, átképzések, pótképzések és kollégiumi elhelyezések is napirenden szerepelnek. A kulturális csomagban pedig a kiemelt és társalapított intézmények döntéseinek a jóváhagyása kerül napirendre. Itt személyi kérdések, munka- és pénzügyi tervek, a Topolyai Önkormányzat összes intézménye, a VMMI, a Forum, illetve egyéb pályázati elbírálások véleményezése is napirenden szerepel.

Az MNT elnökének elmondása szerint napirenden szerepel a Magyar Szó igazgatójának kinevezése és az intézmény pénzügyi tervének a módosítása is, mely során 160 millió dinárt építenek be a médium költségvetésébe. Továbbá az utcanevek jóváhagyásával is foglalkoznak majd az MNT ülésén.

— Megjelentek a Magyar Nemzeti Tanács különböző pályázatai — adta hírül a sajtótájékoztatón az MNT elnöke. — Az Európa Kollégium pályázata október 20-án zárult, és 225 hallgató költözhet be az intézménybe. Lezárult az ösztöndíjpályázatok második köre is, itt 42 hallgató pályázott, és ők is részesülhetnek ösztöndíjban az elkövetkezendő időszakban. A Magyar Nemzeti Tanács Várady kiválósági ösztöndíjprogramja pedig még néhány napig elérhető, november 15-én zárul. A szerződések ellenőrzése folyamatos, illetve a beiratkozást várjuk a fiataloktól, akik már a pályázaton az ösztöndíjat akár első körben elnyerték, hogy gyakorlatilag a beiratkozásról hozzák az igazolást, és utána tudjunk velük szerződni. A honosítással kapcsolatban azt tudom bejelenteni, hogy a héten várható, hogy az első körös honosítási eredményeket megjelentetjük, itt 37 olyan személy van, aki vélhetően meg fogja kapni ezt a támogatást. Van, akitől kértünk hiánypótlást. A lényeg, hogy a héten amint megjelentetjük az eredményeket, rögtön kiírjuk a második kört, és szintén honosítási pályázat kapcsán lehet majd pályázni az év végén is.

Az MNT elnöke bejelentette, hogy a következő napokban-hetekben el fog indulni az oktatási és a kulturális stratégiák nyilvános vitája. Mint mondta, ha minden jól alakul, akkor az év végéig megszervezik a vitákat, és a stratégiák napirendre kerülnek a Magyar Nemzeti Tanács ülésén. Hozzátette, ahogyan a tájékoztatási és médiafejlesztési stratégiatervezet esetében is történt, úgy az oktatási és a kulturális stratégiák tekintetében is több helyszínen tervezik megtartani a nyilvános vitákat. Ezek pontos helyszínéről idejében tájékoztatják majd a nyilvánosságot.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..