home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Stratégiai nyugalomra van szükség
Kartali Róbert
2022.03.16.
LXXVII. évf. 11. szám
Stratégiai nyugalomra van szükség

Fontos, hogy április 3-án a vajdasági magyarok erős érdekképviselettel bízzák meg a Vajdasági Magyar Szövetséget — fogalmazott dr. Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere a szabadkai látogatása alkalmával. Mint mondta, folytatni kell az erős kormányzati jelenlétet, azt, amelyet a VMSZ az elmúlt tíz év építkezéseként fel tudott mutatni, ehhez viszont arra van szükség, hogy a vajdasági magyarok a magyar képviselőkre szavazzanak.

Az anyaországi politikus a VMSZ március 15-ei központi ünnepsége után nyilatkozott a sajtónak. Ennek során a magyarországi választásokat is érintette, egyúttal visszautasította a határon túli levélszavazások tisztaságára irányuló vádakat. Mint mondta, Magyarország egy demokratikus jogállam, mindenki szabad, tisztességes és fair választásokat fog tapasztalni az országban.

— Magyarország az európai és nemzetközi sztenderdekkel is összhangban áll. Minden választás során voltak nálunk nemzetközi megfigyelők, megállapításaik is ezt tükrözték. Ami most zajlik, az semmi más, mint egy nemzetközi hangulatkeltés. A múlt héten fogadtam az EBESZ-delegáció vezetőit. Nekik is elmondtam, hogy üdvözöljük őket, és nagy szeretettel fogadjuk őket Magyarországon, hiszen mi egy demokratikus jogállam vagyunk. Nagyon aktív kampány zajlik, a választók tudják, hogy most nagyon nagy a tét. Az elmúlt tizenkét év közös eredményét kell most újra együtt megvédenünk. És hogyha bármiféle problémát észlelnek, akkor természetesen minden jogorvoslati rendszer rendelkezésére áll mind az aktív, mind a passzív választójoggal rendelkező állampolgárainknak. Ez semmi másról nem szól, mint arról, hogy nagyon kétségbe van esve a baloldal, nekik próbálnak segítséget nyújtani nemzetközi párttársaik is, úgyhogy mindenféle NGO-kat, szervezetet küldenek ránk, és mintha előre szeretnék magyarázni a bizonyítványukat. Nekünk pedig nincs semmi más dolgunk, mint az, hogy elmenjünk szavazni április 3-án.

Varga Judit szerint a március 15-ei üzenet az idén nem lehet más, mint hogy legyen béke, szabadság és egyetértés. Ez az üzenet valódi értelmet nyert, hiszen Magyarország szomszédságában háború zajlik.

— Mindent meg fogunk tenni nemzetközi szövetségeseinkkel együtt, az európai uniós tagországokkal, hogy a béke minél hamarabb helyreálljon. Hiszen csak békével lehet fejlődni, és békével lehet folytatni a megkezdett utat. Mindenképpen fontos az a március 15-ei üzenet is, hogy Magyarországot, a magyar embereket, illetve Közép-Európát ne sodorják bele ebbe a háborúba, ezt nem fogjuk hagyni. Amikor a szomszédokról zajló tárgyalások folynak, akkor Magyarország mindig úgy ül az asztalnál, hogy Szerbia érdekeit is mindenképpen képviseli. Nem lehet hagyni azt sem, hogy a szankciók veszélyeztessék az energiaszektort, hiszen ezek jobban fájnának azoknak, akik ezt bevetik, mint azoknak, akik ellen ezt bevetik. Tehát higgadtságra, nyugalomra, stratégiai türelemre van szükség. Ez a legfontosabb üzenet most, hiszen az itt élő emberek megtapasztalták, mit jelent a háború. Az pusztítást, az visszafejlődést jelent, és nekünk előre kell mennünk. Nekünk a béke az érdekünk, és én úgy gondolom, hogy ennél aktuálisabb üzenete nem is lehetne március 15-ének. Magyarországon az emberek egyként mozdultak meg, amikor kitört a véres konfliktus, és emberiességből, segítségnyújtásból példát mutattunk egész Európának — hangoztatta Varga Judit. Arról is szót ejtett, hogy jogszabályban rögzítették, hogy az emberi élet kioltására alkalmas fegyvereket nem szállíthatnak át az ország területén, hiszen az ebben érintett útvonalak mind célponttá válhatnak, veszélybe sodorva az ott élőket. — Mind Szerbiában, mind Magyarországon egy nagyon erős fejlődés indult be évekkel ezelőtt, és ezért is nagyon fontos, hogy ebben a konfliktusban a higgadt szavak, a nyugalom az, ami áradjon minden felelős politikusból, hiszen veszélybe sodorhatná ezeket az országokat, és az is nagyon fontos, hogy a választók április 3-án lássák, hogy merre van az előre, és merre van annak a megkezdett fejlődésnek a folytatási lehetősége. Látom, hogy itt Szerbiában is hatalmas beruházások indultak meg az elmúlt években. Egy nagyon erős konzervatív kormányzati elkötelezettség van. Ezt Magyarország is érzi stratégiai partnerként. Nekünk itt együtt kell erősítenünk Közép-Európát. Élhető, önazonos, az alkotmányos identitást, a kulturális sajátosságokat is figyelembe vevő, nagyon erős EU-politikát kell hogy képviseljünk, és egy nagyon erős üzenetet kell hogy küldjünk Európának, Nyugat-Európának, hogy a nemzeti szuverenitás védelme, az identitásunk, a saját történelmi hagyományaink védelme az ugyanúgy az európaiság része, mint az, hogy bizonyos kompetenciákat közösen gyakorolunk, legyen szó belső piacról vagy a szabad áramlásáról. Nagyon fontos partner ebben a szerb kormány — tette hozzá az igazságügyi miniszter, majd arra buzdította a vajdasági magyarokat, hogy minél többen menjenek el szavazni, hogy ezt a megkezdett utat folytatni lehessen.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..