home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Sokadalom Palicson
Szakáll Laura
2021.06.13.
LXXVI. évf. 23. szám
Sokadalom Palicson

Néptánc, népzene, kézműves-kirakodóvásár, bábelőadás és sok más érdekesség várta a Palicsi Magyar Sokadalomra látogatókat június 11-én és 12-én. A Garagulya Gólyalábas Kompánia vezette felvonulással kezdődött a rendezvény második napja. A Vigadótól a nyári színpadig népzenei kísérettel sétáltak a tánccsoportok, együttesek, kicsik és nagyok egyaránt. A Palicsi Magyar Sokadalom a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület évadzáró rendezvénye. Már nyolcadik alkalommal szervezte meg az egyesület, Brezovszki Tamara elnökkel, valamint Brezovszki Roland művészeti vezetővel az élen.

A kétnapos rendezvény hivatalos megnyitóját szombaton, június 12-én tartották meg, de már pénteken is gazdag programokkal várták a Palicsra látogatókat. A látványos felvonulás után Brezovszki Tamara, a Talentum elnöke köszöntötte a közönséget.

— Nehéz és kemény évad van mögöttünk, de a jó hír, hogy mögöttünk van. Természetesen a világjárvány miatt ezt mindenki elmondhatja. Nehéz, amikor egy közösség, egy család, egy baráti társaság nem tud találkozni. Nehéz, ha a pedagógus nem láthatja a tanítványait. Szaggatott próbamenetek, kevés találkozás, a fellépések hiánya tette próbára a közösség erejét. Táncaink, dalaink nélkül lenni hónapokon keresztül olyan, mint amikor a törött szárnyú madár vergődik. A rendezvény mindkét napja azt bizonyítja, hogy erősek vagyunk, egy kemény időszak győztesei vagyunk, energiától duzzadva várják a fiatalok, hogy ismét a színpadon, a táncházakban éljék ki a népművészet iránti hatalmas szeretetüket, mely mellett már rég elköteleződtek, hogy ismét felcsendüljenek énekeink, és dübörögjön a méltón híres magyar tánc — mondta a Talentum elnöke.

Brezovszki Tamara köszönetet mondott a rendezvényen részt vevő kárpátaljai és anyaországi népművészeknek, hogy jelenlétükkel hozzájárultak a nemzeti összetartozás emléke előtti tiszteletadáshoz. Hozzátette, bízik benne, hogy jövőre a felvidéki és az erdélyi együttesek is részt vehetnek a magyar népi hagyományokat éltető rendezvényen. Mint fogalmazott, a sok évszázados gyökerű népművészetünk nem ismer határokat, nincs tekintettel a kényszerű történelmi változásokra.

„Nem mondunk le a jövőnkről, hanem alakítjuk, küzdünk érte, harcolunk érte, képviseljük azt, ami az érdekünk, képviseljük azt, amilyenek vagyunk, képviseljük azt az értéket, amit hordozunk magunkban” — ezekkel a szavakkal nyitotta meg hivatalosan a kétnapos rendezvényt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

— Különleges ez a mai nap, azért is különleges, mert a mai napon délben Belgrádban aláírásra került egy szerződés, amiért huszonöt éve küzdöttünk. Az a szerződés, amely azt eredményezi, hogy napokon belül 86 és fél millió euró értékben el fog indulni a Szabadka—országhatár vasútvonal felújítása, amely nemcsak a vasútvonal felújítását, nemcsak a szignalizációs rendszer felújítását, de az állomások felújítását is fogja jelenteni. Jövő szeptembertől emberi számítás szerint 40 perc alatt Szabadkáról Szegedre érhetünk, vagy fordítva, valamint útközben is fel lehet szállni. Ez azért fontos, mert lehetőséget ad arra, hogy Királyhalmon vagy Hajdújáráson vagy Horgoson lehet élni, és máshol dolgozni. Ez az, amit mi képviselünk a néptánc mellett, a népzene mellett, ez az értékrend, ami miatt síkra szállunk. A néhány nappal ezelőtti Bíró Károly-szobor felavatásának szerves részeként élhető meg ez a palicsi rendezvény, mert a Bíró Károly-életműnek, teljesítménynek, büszkeségnek a palicsi teljesítmény is a részét képezi. Ahogy a szoboravatáskor elmondtam, ugyanúgy a magunkénak éljük meg ezt a várost, mint a velünk együtt élők. Nem kevésbé és nem jobban. Úgy akarjuk ezt a várost alakítani, hogy nekünk is tetsszen, hogy mi is jól érezzük magunkat benne. Ezért hajlandóak vagyunk áldozatot vállalni, dolgozni, a legjobbat adni magunkból, amink van. Az, hogy mink van, az a palicsi rendezvényen is látható — fogalmazott a VMSZ elnöke.

A Sokadalom az együttesek bemutatkozásával folytatódott. Elsőként a házigazda Talentum óvodáskorú táncosai léptek színpadra. A Táncnyelven elnevezésű összeállításban királyhalmi, hajdújárási, palicsi, oromi, óbecsei, bácskossuthfalvi és ludasi egyesületek csoportjai is bemutatták azokat a koreográfiákat, amelyeket az elmúlt hónapok alatt sajátítottak el. A műsorban a magyarországi Jászberényből és a kárpátaljai Beregszászról érkezett vendégek is közreműködtek. A fiatalok már nagyon várták, hogy közönség előtt táncoljanak, a járványhelyzet miatt ugyanis erre nem volt lehetőségük. Szalkai Jázmin és Sörös Kongita Oromról érkezett.

— Nagy boldogság ez, hogy újra tudunk táncolni, remélem, hogy tovább tudjuk folytatni a néptáncot, nem lesz újabb járvány. A csoportban tizenketten vagyunk, vidáman dolgozunk, mindannyian imádunk táncolni. Azért fontos a tánc, mert ezáltal őrizzük a hagyományainkat — fogalmazott Szalkai Jázmin.

— Négy éve táncolok. Szeptemberben nem tudtuk megkezdeni a próbákat a vírus miatt, januárban kezdtük meg a munkát, így nagyon nehéz volt felkészülni a Sokadalomra — mondja Sörös Kongita.

A néptáncegyüttesek műsora után a Vitéz László című bábszínházi előadás következett Pályi János előadásában. A hagyományos vásári bábjátékban piros sipkás fickó tanítja móresre az ördögöket. Pályi János, a kaposvári BábSzínTér művészeti vezetője számos magyarországi és nemzetközi fesztiválon érdemelte ki a legjobb bábjátékos díját. A Palicsi Magyar Sokadalom az ötéves Duhaj zenekar népzenei nagykoncertjével, valamint táncházzal zárult, melyen a Duhaj és a Juhász Zenekar szolgáltatta a talpalávalót. A rendezvény szervezői bíznak benne, hogy jövőre azokat a Kárpát-medence más területeiről érkező együtteseket is vendégül láthatják, akik a korlátozott határátlépés miatt most nem vehettek részt a már hagyományossá vált Sokadalomban. A szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület egyébként 2013 januárjában alakult meg azzal a céllal, hogy a magyar folklór tanításán túl szélesebb palettán ismertesse meg a gyerekekkel, fiatalokkal az előadó-művészet több ágazatát, mint például az ének, a tánc, a zene, a színjátszás és a drámajáték. A magyar néphagyományok és szokások tanítására is nagy hangsúlyt helyeznek az oktatók. Az óvodásokkal, az általános iskolák alsósaival, valamint az ifjúsággal külön csoportokban foglalkoznak. A Palicsi Magyar Sokadalom mellett az egyesület kiemelt rendezvényei közé tartozik például a Magyar karácsony, a Vajdasági Magyar Szólótáncverseny, emelett táncházakat, néptánc- és népzenei táborokat is szervez. Az egyesület nevéhez fűződik a többi közt a Koreográfia 024 elnevezésű nemzetközi koreográfusverseny is, melyben szakmai partnerként vesz részt. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..