home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Sikertörténetek alapítványi kézfogással
Tóth Tibor
2022.03.30.
LXXVII. évf. 13. szám
Sikertörténetek alapítványi kézfogással

A magyar kormány 2016-ban a külhoni nemzetrészek megmaradását segítő gazdaságfejlesztési programot indított a Kárpát-medencében. A vajdasági program jelenleg Magyarország legnagyobb határon túli gazdaságfejlesztési programja. A napokban a Prosperitati Alapítvány szervezésében kiemelt jelentőségű beruházásokat adtak át Moholon és Adán.

Az 1971-ben alapított moholi Idas vállalat 157 alkalmazottat foglalkoztat. A Prosperitati Alapítvány 13 millió dináros támogatásának köszönhetően négy új CNC-megmunkálóközponttal és -marógéppel bővült a vállalkozás, melynek fő tevékenysége a CNC- és egyetemes gépeken történő precíziós fémforgácsolás. A fémipari gépek beszerzésére vonatkozó projektum összértéke mintegy 34 millió dinár volt. A cég célja a helyben való megmaradás és a családok erősítésének segítése.

A vállalat udvarában szervezett ünnepségen Ferenc Attila, az Idas technikai igazgatója kifejtette, több alkalommal kerültek fordulóponthoz. 2004 óta a nyugat-európai piacot vették célba, azóta számos németországi partner megbízható beszállítója a vállalat. Jövőképük az egyedi alkatrészek mellett komplex gépegységek gyártása, szerelése, tesztelése és a megrendelőnek való leszállítása.


Az Idas vállalat négy új géppel bővült

Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára elmondta, Magyarország Kormánya 2016 óta csaknem 200 milliárd forintnyi támogatást nyújtott gazdaságfejlesztési célokra a Kárpát-medence magyarok által lakott térségeiben, ebből több mint 60 milliárd forint Vajdaság területére irányult.

Pásztor István, a VMSZ elnöke kiemelte, az Idas vállalat a harmadik fejlesztést valósítja meg a Prosperitati Alapítvány támogatásával.

— Nagy öröm, hogy a kis vajdasági falvakban fejlett vállalkozásokat találhatunk, ezzel is biztosítva az itt élő fiatalok helyben maradását — mondta a többi közt Pásztor István, majd a közelgő választásokkal kapcsolatban leszögezte, az előttünk álló időszak tétje, megteremtjük-e annak a lehetőségét, hogy a megkezdett programot tovább folytassuk. — Teremtsük meg ennek közösen a lehetőségét, mert ez még csak az út kezdete, a határ a csillagos ég. Azt próbáljuk megcélozni és elérni.


Az ünnepélyes szalagátvágás pillanata az adai East-West Bridge Kft.-ben

A magyar kormány a Prosperitati Alapítvány által 11,3 millió dinárral támogatta az összesen 32,7 millió dináros projektumot az 1990 óta működő adai East-West Bridge Kft.-ben, mely összeget betonozási, asztalos- és villamosmunkálatok, valamint több konfekciós gép finanszírozására hagytak jóvá. A támogatás jelentősen hozzájárult a minőségi kötött divatáruról híres családi vállalkozás új termelőcsarnokának mielőbbi befejezéséhez is.

Biliczki Rudolf, aki a családi vállalkozást feleségével, Blankával alapította, elmondta, a jövőbeli tervek közé új technológiák beszerzése és a kötőgéppark felújítása tartozik, míg Biliczki Lénárd, a cég ügyvezetője kitért arra, hogy 2013-ban saját márkanév fejlesztésébe kezdtek. Márkaboltjaik Belgrádban érhetőek el, de szeretnének Vajdaság nagyobb városaiban és Magyarországon is üzleteket nyitni.

Kiss-Parciu Péter elmondta, a gazdaságfejlesztési program kezdete óta eltelt hat és fél év alatt Vajdaságban több mint 14 000 nyertes pályázóról beszélhetünk, a több mint 60 milliárd forintnyi támogatásból pedig több mint 120 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg a térségben.

— Április 3-án történelmi jelentőségű választáshoz érkezünk Magyarországon és Szerbiában is. Abban bízunk, hogy a programot folytathatjuk, és közösen építhetjük tovább a jövőnket a Vajdasági Magyar Szövetséggel, a vajdasági magyar emberekkel és vállalkozásokkal — emelte ki.

Pásztor István szerint hihetetlenül dolgos, komoly, ambiciózus és törekvő népünk van, s a vállalkozóink is ilyenek. A választásokkal kapcsolatban mindenkit arra buzdított, hogy a VMSZ-re adja szavazatát, mert az erős magyar érdekérvényesítő erő képes arra, hogy Belgrádban és Budapesten is megfelelő döntések szülessenek, és az ehhez hasonló sikertörténetek folytatódjanak Vajdaságban. Az elnökválasztással kapcsolatban Pásztor mindenkit arra kért, hogy a mostani köztársasági elnök, Aleksandar Vučić neve előtti 6-os számot karikázza be, mert ő a VMSZ jelöltje is.

— Az elmúlt öt, ha úgy tetszik, tíz évben olyan együttműködés alakult ki közöttünk, mely számunkra megbecsülést hozott, és azt eredményezte, hogy nyugodtan gondoljunk a jövőre, nyugodtan tudjunk projekteket megvalósítani, és nyugodtan tudjuk a magyarok és a szerbek, Magyarország és Szerbia közötti viszonyrendszert tovább építeni.

A harmincöt éves múltra visszatekintő, szintén adai T-1 Abraziv Kft. két alkalommal pályázott sikeresen a Prosperitati Alapítvány kiírásain. A szerszámkészítő cég ezúttal innovatív technológiák alkalmazására nyert forrásokat, melyekből új berendezéseket, gépeket vásárolt. A vállalat öt kontinens harminc országába szállít, de a hazai piacon is előkelő helyet foglal el, alkalmazottainak száma 112 fő.


A T-1 Abraziv Kft. a támogatásból új berendezéseket, gépeket vásárolt

Tóth Tamás, a cég ügyvezetője tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy csereszabatos pótalkatrészeket gyártanak csigaprésekhez, melyeket növényi olaj és állati fehérje előállítása során használnak. A keményfém felhegesztése által előállított alkatrészeik kopás- és korrózióállóak, a legextrémebb körülmények között is megállják a helyüket. A kezdeti, egyszemélyes vállalkozás 112 fős vállalattá, a 40 négyzetméteres műhely 6000 négyzetméteres termelési csarnokká nőtt, a helyi piacot kiszolgáló kezdeményezésből Európa harmadik legerősebb vállalata lett az iparágban.

— 2021-ben történetünk legnagyobb, 284 millió dináros beruházását valósítottuk meg, amihez a Prosperitati Alapítvány 113,5 millió dinárral járult hozzá. Önállóságra törekszünk, de jólesik az alapítvány kézfogása, mely magabiztosságot, kiegyensúlyozott, fenntartható fejlődést jelent számunkra — mondta Tóth Tamás.

Kiss-Parciu Péter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára kiemelt fontosságú a határon túliak itthon maradásának gazdasági segítése is. A program jó a vajdasági magyar vállalkozásoknak, a magyar közösségnek, a magyar gazdaságnak, de a szerb—magyar együttműködést is erősíti. Pásztor István az elhangzottakhoz hozzátette, nincs még egy olyan önkormányzat Vajdaságban, ahol annyi sikeres projektum valósul meg, mint Adán.

— Adán olyan vállalkozók tevékenykednek, akik olyan elképzelésekkel, ambíciókkal rendelkeznek, mely nem teszi lehetővé, hogy ne nyújtsunk nekik kezet, és ne támogassuk őket. Akármelyik pályázóhoz térünk be, tiszteletet parancsoló teljesítménnyel, energiával, jövőképpel szembesülünk. Szándékunk, hogy a programot tovább folytassuk, de ehhez csak a mi szándékunk nem elegendő, ehhez április 3-án mindannyiunk szándéka kell.

Mindhárom helyszínen jelen volt többek között Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője — aki a moderátori szerepet is betöltötte —, Csallóközi Eszter főkonzul, valamint a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjelöltjei és egyéb magas rangú tisztségviselői.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..